fbpx

Lejárt a forgalmi, mehetek a munkagéppel, vagy sem

Írta: Barna Ferenc - 2021 július 02.

Indul az aratás, egésznap, néhol éjjel is dübörögnek a gépek a földeken. Aktuális a kérdés: a munkagép fogalmi engedélye lejárt, mehetek vele, vagy büntetés lesz a vége? Érdemes megnézni a lejárat dátumát, ez megadja a választ.

 

A koronavírus elleni sikeres védekezés érdekében

A veszélyhelyzet alatt lejáró okmányok továbbra is érvényesek, ezzel csökkentve a személyes kontaktust, mely az ügyintézés von maga után az illetékes hatóságoknál – ezt köszönhetjük a pandémia miatti óvó-, korlátozó intézkedéseknek.

Azonban nem hagyható figyelmen kívül, hogy a tavalyi évben volt egy pár hónap, amikor nem volt elrendelve veszélyhelyzet. Amely okmány ez idő alatt járt le, arra nem vonatkozik a fenti szabály, vagyis meg kell hosszabbítani.

 

Mezőgazdaság, okmányok
A
2020. július 4. és 2020. november 3. között lejáró okmányokat meg kell hosszabbítani (Fotó: Barna Ferenc)

 

Mely lejárati dátumú okmányok esetén működik az automatikus hosszabbítás intézménye:

  • a 2020. március 11. és 2020. július 3. között, tehát az első veszélyhelyzet alatt lejárt okmányok esetén,
  • a 2020. november 4. után lejárt okmányok esetén, mivel az ősszel kihirdetett veszélyhelyzet jelenleg is érvényben van.

A fent említett időszakban lejárt és lejáró okmányok a jelenlegi veszélyhelyzet megszüntetését követő további 60 napig érvényesek, azokat az idő alatt meg kell majd hosszabbítani.

 

A 2020. július 4. és 2020. november 3. között lejáró okmányokra nem vonatkozik a rendelkezés, így azokat meg kell hosszabbítani.

 

A meghosszabbított érvényesség a magyar hatóságok által kiállított hivatalos okmányokra vonatkozik:

  • személyi igazolvány;
  • jogosítvány;
  • lakcímigazolvány;
  • mozgáskorlátozottak parkolási igazolványa.

Ezen túl a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényességi ideje tárgyában is a fenti szabályt kell alkalmazni.

A letelepedési, tartózkodási és bevándorlási engedélyek érvényességi ideje a veszélyhelyzet visszavonását követő 30 napig tart.

 

Mezőgazdaság, okmányok
Az okmány tulajdonosának nincs teendője, ha itthon akarod használni az okmányt
(Fotó: Barna Ferenc)

 

A veszélyhelyzet miatt meghosszabbított érvényesség automatikus

Az okmány tulajdonosának nincs teendője, ha a fenti időpontokban lejáró okmányát tovább szeretné használni. A meghosszabbítás tényének feltüntetése nélkül továbbra is használható az okmány eredeti céljára, azonban a jelenlegi veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napon belül gondoskodnia kell hosszabbításáról vagy cseréjéről.

Ennek az intézménynek területi hatálya van, mivel ez nemzeti szintű intézkedés, vagyis ezek az okmányok csak Magyarország területén belül érvényesek. Külföldi utazás, határátlépés esetén a külföldi hatóságok nem fogadják el a lejárt okmányokat.

 

Van lehetőség az okmányok hosszabbítására

A lejárt okmányok hosszabbítására, cseréjére bármely okmányirodában vagy kormányablakban továbbra is van lehetőség. Az ügyintézéshez nem szükséges időpontfoglalás, azonban javasolt, így könnyebb elkerülni a várakozást.

 

A kormányablakok és okmányirodák listája, a nyitvatartási információk elérhetők:

 

Ügyintézéshez időpontfoglalásra a magyarorszag.hu oldalon keresztül van lehetőség.

 

Mezőgazdaság, okmányok
Továbbra is fogadják az ügyfeleket a kormányablakok és okmányirodák
(Fotó: Barna Ferenc)

 

A jelenleg elrendelt veszélyhelyzetnek konkrét lejárati határnapja nincs, a hatályos jogszabályi rendelkezések alapján a 2021. évi őszi országgyűlési ülésszak első ülésnapját követő 15. napig áll fenn.

 

Forrás: Kormányablak