fbpx

Erős vasak – JYMPA altalajlazítók

Írta: Szerkesztőség - 2013 május 20.

A JYMPA gyár több mint 40 éve, 1970-ben kezdte el a termelést a spanyol Castellsera városában. Tevékenységük az altalajlazítók, kőgyűjtők, kultivátorok és tolólapok gyártása. A JYMPA a kezdetektől igen fontosnak tartotta a folyamatos fejlesztést, a piac igényeinek figyelembe vételével. Legfőbb céljuk a leghatékonyabb talajműveléshez tartozó gépek kialakítása és előállítása. A JYMPA SJ-sorozatú, egyenes késes altalajlazítói szinte minden magyar gazda számára ismertek, hiszen több mint 1 000 ilyen eszköz dolgozik a magyar szántókon és ültetvényekben. A különböző igényeknek megfelelően az SJ-sorozat mellé érkezett a Discompact-sorozat szimpla és dupla hajlított késsel; a CR-sorozat, amelynél a kés előtt vágótárcsa van; az SJ-2F-sorozat két késsorral; a DS-OL-sorozat hidraulikus késbiztosítással, majd legújabban a DSM-sorozat nyírócsapos késbiztosítással. A lazítók után elmunkáló hengerek is kapcsolhatóak; a kezdetben kapható tüskés henger mellett ma már sima felületű, taréjos és dupla hengersoros is választható. Nézzük meg, melyik sorozat milyen munkára való, mik a használatának előnyei!

Az altalajlazító a mostanság jellemző aszályos időjárás egyik legkíméletesebb, legvíztakarékosabb és sok esetben legolcsóbb talajművelési eszköze. A JYMPA SJ-sorozatú egyenes késes altalajlazító 3-, 5-, 7-, 9- és akár 11-késes kivitelben készül. A lazító késeinek elrendezése „V” alakot formáz, amely elrendezésnek előnye, hogy az eszköz viszonylag könnyű húzású, mivel csak a középen legelöl lévő kés hatol a teljesen lazítatlan talajba, míg a mellette hátrébb lévő kések már félig lazított földbe hatolnak. A gazdák visszajelzései alapján a szántáshoz képest 20-30%-kal kevesebb üzemanyaggal lehet a JYMPA SJ lazítóval a lazítást végezni, mint a szántást ugyanazon a területen, ráadásul a kopó alkatrészek jóval olcsóbbak.

A lazító kései előrehajolnak, olyan szögbe, hogy munka közben a lazító belehúzza a talajba a traktort, így az át tudja vinni a talajra a teljesítményt. Az SJ lazítók szabadmagassága 60-80 cm között változik, típustól függően, így az elérhető munkamélység 50-70 cm lehet. A kések vastagsága 30, 40 vagy 50 mm lehet, miközben a könnyebb vontatás érdekében a kések szárára egy cserélhető tömör háromszögprofil van felhegesztve. Az SJ-sorozat kései fix rögzítésűek, a váz a kés felfogatásánál a munka közben keletkező erőhatásoknak megfelelően acéltönkökkel van megtámasztva. A sorozat legtöbbféle lazítója több késhellyel rendelkezik, mint ahány késes maga a lazító, így lehet állítani a munkaszélességet, a kések távolságát.

A Gödöllői Műszaki Intézet bemérte az SJ lazítókat, és a vizsgálatok eredményeképp többek között az is megmutatkozott, hogy az eszköz teljes munkaszélességben felszakítja a talajt, illetve használatukkor nem szükséges a vonóerőigény-növelő szárnyas késhegyek (vagy ahogy sokan mondják: papucsok) felszerelése. A szárnyas késhegyek használata a vonóerőigény-növekedés mellett még egy hátránnyal rendelkezik: a lazító munkamélysége alatt egy eketalpszerű kemény réteget hoz létre. Ezek ellenére a vásárlói igények eredményeképp szerepel a kínálatban szárnyas késél, de a gyár nem ajánlja a használatát.

A lazítók munkamélységét a traktor hidraulikájával és az elmunkálóhengerrel lehet állítani, és ajánlott erőszabályzást használni. Opcióként mélységhatároló kerék kapható, de ennek használata növeli a vonóerőigényt, és a lazító munkája során keletkező, a traktort a talajba húzó hatás megszűnik.

A JYMPA SJ-2F-sorozatú lazítók 5-, 7- és 9-késes kivitelben készülnek. Az SJ-sorozathoz képest mindössze a váz kialakítása a különbség: a gép dupla vázzal, dupla késsorral, egységesen 70 cm-es szabad magassággal és 40 mm-es késvastagsággal rendelkezik. A kialakítás a dupla váz miatt drágább, de a mérések szerint a vonóerőigény alacsonyabb, így üzemanyag-takarékosabban lehet az eszközzel lazítani.

A DS-OL-sorozat hidraulikus késbiztosítással rendelkezik; a kések elrendezése „V”-alakot rajzol. 3-, 5-, 7- és 9-késes kivitelben, kifejezetten köves talajokhoz ajánlott. Munkája során a kések mozgásából adódóan a fix késes kivitelhez képest valamivel kisebb a vonóerőigénye.

Az idei újdonság, a DSM-sorozat mechanikus késbiztosítással rendelkezik, tehát amennyiben a gép egy tuskót vagy nagyobb követ talál, a nyírócsap törik, a gépben nem esik kár. Ez a gép is 3-9-késes kivitelben készül.

A CR-sorozatú lazítók felépítése nagyban eltér a többi lazítóétól. Keskeny, mindössze 16 mm széles késekkel, közel 70 cm-es késtávolsággal rendelkeznek, ráadásul a kések előtt vágótárcsa is található. A vágótárcsa felfüggesztése rugózott, így kő elleni védelemmel is rendelkezik. E lazító legfőbb felhasználása a gyep-, legelőterületek növényei gyökérzetének levegőhöz juttatása, a növények felfrissítése. A géphez egy sima felületű vagy taréjos hengert ajánlott kapcsolni, amely szépen visszazárja a talajt.

A Discompact egy hajlított késszáras altalajlazító, szimpla (SB) vagy dupla késes (DB) kialakítással. A szimpla késes (SB) kialakításnál a kések oldalról befelé görbülnek, „V”-elrendezésűek, de itt párosával kerülnek felszerelésre. A dupla késes (DB) kialakításnál felfogatásonként két kés kerül felszerelésre, egyik jobbra, a másik bal oldalra hajlítva. Ennek a késkialakításnak az előnye, hogy az egymástól viszonylag nagyobb távolságra elhelyezett kések is teljes munkaszélességben szépen át tudják törni a talajt. A kések, kialakításukból adódóan, nagyot emelnek a talajon, szép puha felszínt hagynak maguk után.

Minden altalajlazító után ajánlott elmunkálóhengert használni; amennyiben a rögtörést külön műveletben végzik el, úgy a talaj jobban kiszáradhat, és a hengerezésnél az esetlegesen felszínre került hantokon kell végigmenni. A JYMPA az egyes talajtípusokhoz és munkákhoz többféle hengert ajánl a lazítóihoz: sima felületű hengert gyepterületekhez, taréjos hengert gyephez és kisebb hantokhoz, a tüskés vagy dupla hengersoros késes hengert pedig rögös, hantos felszínhez, annak elmunkálásához javasolja.

Nagy Márk
www.szegana.hu