fbpx

Újjászületett a legendás magyar traktor

Írta: GÉPmax-2021/I. lapszám cikke - 2021 február 03.

A jánoshalmi Renner Bt. számos iparág számára készít fém és műanyag termékeket, valamint ezek gyártásához szükséges gépeket is. Néhány évvel ezelőtt pedig felélesztették a hazai traktorgyártást is: Dr. Renner Tamás okleveles gépészmérnök vezetésével megterveztek és megalkottak egy, a Dutra alapjaira épült erőgépet.

 

renner traktor

 

Hetente 600 ezer darab hengeres rezgéscsillapító

Az 1991-ben alapított családi vállalkozás termékeit az általános ipar és a mezőgazdaság számára is gyártja, de vevői között megtalálhatók autó- és hadiipari beszállítók, légi, vasúti, és közúti járműveket gyártó vagy karbantartó vállalatok is.

Beszélgetésünk alkalmával Dr. Renner Tamástól, a Renner Bt. cégvezetőjétől először azt kérdeztük, milyen termékükből gyártják a legnagyobb mennyiséget.

– Termékskálánk alapja és fő profilja az öt típusból álló hengeres rezgéscsillapító család, amelyből heti 600 ezer darabot állítunk elő, és értékesítünk Európa különböző országaiban. Ez azonban csak egy szelete a tevékenységünknek, hiszen számos más összetevőt is gyártunk különféle késztermékekhez a csavartól a szerszámokig. Emellett kész gépeket is készítünk.

 

2016-ban elkészült az első változat

– A Renner-művek napjainkban már traktort is gyárt. Honnan jött az ötlet, mi volt a fejlesztési irány a tervezés során?

– A traktorok gyártása a tervezéskori gazdaságpolitikai céloknak megfelelően, s ahhoz illeszkedően indult: vagyis a keleti nyitás miatt fogalmazódott meg egy egyszerű erőgép gyártásának igénye.

 

Dr. Renner Tamás
A régi-új Dutra: Dr. Renner Tamás tulajdonos, tervező felkérte az egykori Vörös Csillag traktorgyár ma már 80 éves mérnökét is

 

A Renner traktort jelenleg az afrikai piacra szánjuk, ugyanis az unión belüli előírásoknak való megfelelőséget egyelőre nincs szándékunkban követni. Később a hazai piacra is szívesen kiterjesztenénk az értékesítést. Ez a traktor kiváló lehetőség az önkormányzatok számára. Ugyan a traktorpiac hazánkban viszonylag telített, a kis- és középgazdaságok körében igény mutatkozik az alacsonyabb teljesítményű kategóriában egy egyszerű felépítésű, könnyen szervizelhető, takarékos üzemeltetésű és megfizethető árú erőgépre.

A tervezést magam vezettem, a projektben pedig 30 fő dolgozott vagy dolgozik jelenleg is. A munkában részt vett például az egykori Vörös Csillag traktorgyár ma már 80 éves tervezője is.

 

Öröm vele a munka

– Mit érdemes tudni a Renner traktorról? Mik az előnyei és az erényei?

– A Vörös Csillag Traktorgyár által gyártott, s méltán világhírű Dutra alapjaira épült Renner traktor rendkívül könnyen működtethető, egyszerű traktor. Az erőgép irányváltója gyorsan mozgatható, a súlyos első híd pedig jó tapadást eredményez kanyarodás közben. A kiváló tömegeloszlás az ültetvényben is stabil menetet biztosít. Jól kormányozható és gyors a Renner traktor hidraulikája. A helyzetszabályzása is nagyon precíz, mindig ott tartja a munkagépet, ahova állítjuk. Alacsony építésű, kevésbé ráz, és nagyon kedvező a fogyasztása. A Renner 5044-re és 8044-re elnevezett (a számsor első két tagja a lóerőt, a második kettő a négykerék-meghajtást jelöli) traktorok igazán kezes gépek.

– Mik a jövőbeli fejlesztési irányok?

– Ezzel kapcsolatban nincsenek komolyabb terveink. A jövőbeli fejlesztés leginkább a használat közben előbukkanó problémák orvoslására irányul.

 

Több idő jutott a tesztelésre

– Egy 2019-es interjúban úgy nyilatkozott, hogy 5 éven belül szeretnék elérni az évi 50-60 darabos értékesítési volument. Hol tartanak most?

– Habár az afrikai piacra nem egyszerű bejutni, keményen dolgozunk azon, hogy célba érjünk. A világjárvány minden forgatókönyvet átírt, természetesen a Renner Bt.-jét is. Így sem tétlenkedtünk, az emiatt felszabadult kapacitásunkat a traktor tesztelésére fordíthattuk, aminek remélem, pozitív eredménye is megmutatkozik.

Természetesen nem tudunk, és nem is akarunk versenyezni a nagy gyártókkal, ennek a projektnek nem ez a célja. A hazai gazdálkodók az elmúlt 10-15 évben rendkívüli módon felfejlesztették a gazdaságukat, ebbe a magas műszaki és kényelmi színvonalba, a precíziós gazdálkodásba nem illeszthető a mi gépünk.

 

Kezd felértékelődni a gépész szakma a fiatalok körében

– Gyakran hallunk a mezőgépészhiányról. Mi a helyzet e tekintetben a cégüknél? – Sajnos a gépész munkaerőhiány a vállalkozásunknál is jelen van, de egyre több fiatal érdeklődik már a szakma iránt. Ez jó hír, azonban nagy kihívás bevonni őket a valós műszaki feladatok megoldásába. Az új szakképzési törvény teljesen új oktatási metodikát vázolt elénk, ennek eléggé bonyolult finanszírozási ajánlásával együtt, amit szeptembertől élesben kell kezdenünk. Itt már más szemléletben történik az oktatás, ehhez kínál véleményem szerint egy jó alapot a Renner-módszernek nevezett projektoktatási módszerünk.

 

Használható gyakorlati tudás

– Kérem, mutassa be a módszer lényegét!

– A Renner-módszer olyan innovatív és komplex szakképzési rendszer, amely hatékony megoldást kínál az agrár-szakképző intézmények tanulóinak a használható gyakorlati tudás megszerzésére: legyen szó duális vagy tanműhelyi képzésről.

A módszer az államilag elfogadott kerettantervet veszi figyelembe úgy kiegészítve, hogy két oktatási év alatt (11. évfolyam végére) a tanulók a hatályos törvényben meghatározott tanterv szerint, a módszer által előírt alkatrészekből felépíthessenek egy mezőgazdasági erőgépet (Renner 5044 traktort). Az így elkészült traktort igény esetén a gyártómű ellenőriz, és forgalomba helyez.

 

renner  traktor
Könnyen kezelhető, egyszerű

renner traktor
A hazai kis- és középgazdaságoktól Afrikáig

 

A tanulók a képzés hátralévő éveiben majori és szántóföldi munkákra, vezetéstechnikai feladatok elsajátítására, diagnosztikai tanulmányok folytatására stb. használhatják az általuk gyártott gépet. Természetesen akár újra is építhetik, vagy értékesíthetik is azt. A módszer innovatív szemlélettel közelít a szakoktatás fejlesztéséhez. Körfolyamatként tekint a rendszerre, mint egészre. Bevonja a partner egyetemek gépészmérnök hallgatóit, mint gyakorló tervezőket, a szakmunkás tanulókat, mint fizikai dolgozókat, és a szakiskolákat, mint összefogó oktatási intézményeket.

A nagyhírű Vörös Csillag Traktorgyár által gyártott, méltán világhírű Dutra traktorok továbbfejlesztése különböző okokból elmaradt. Projektcsapatunkkal arra vállalkoztunk, hogy a fejlesztést a mai kor igényeinek megfelelően tovább folytatjuk, ezzel is elismerve elődeink munkásságát, s bízunk abban, hogy valami elindult, amihez megfelelő szakember utánpótlás is lesz a jövőben.

 

Csomor Zsolt