Caffini ültetvénypermetezők

Mivel nevüket is adták a céghez, így jelzik a kiváló minőségű és magas műszaki színvonalú gépek gyártása melletti elhivatottságukat, hisz a becses családi örökség fényét meg kell őrizni.

A gyár termékei közt többféle kialakítású ültetvénypermetező mellett szántóföldi permetezők is megtalálhatóak, de ebben a cikkben csak az axiál- és radiálventilátoros gépekre koncentrálunk.

Általánosságban…

A tartályok anyaga polietilén, amely a kiváló vegyszerállóság mellett az üvegszálhoz képest háromszoros ütésállósággal rendelkezik. Függesztett kivitel esetén típustól függően névleges térfogatuk 200, 400, 600, 800, 1000 vagy 1200 liter, vontatott kivitel esetén pedig 600, 800, 1000, 1500, 2000 vagy akár 3000 literes tartály is rendelhető, ráadásul a tartályok valódi űrtartalma 5-10%-kal meghaladja a névleges értéket. Minden permetezőn van kézmosó és tisztavizes tartály (a szivattyú és a fúvókák átmosásához), a vegyszerbekeverő tartály pedig az egyszerűbb típusokhoz opció, a precízebb gépeknél pedig alapfelszereltség. A vontatott permetezőknél a főtartályfedél zsanéros kialakítású, így az nem eshet le, nem veszhet el, a tartály alatt lévő csövek pedig rozsdamentes acélból készültek. Minden sárga-szürke gépen a fúvókák csepe-gésmentesek, a keverésről pedig egy 750 liter/perc teljesítményű Turbo Mix keverő gondoskodik a nagyobb függesztett és a vontatott gépeken.

Axiálventilátoros permetezők

Mivel manapság a permetezőkhöz használt szivattyúk igen megbízhatóak, az új permetező vásárlása mellett az adott ültetvénynek megfelelő ventilátorkialakítás szól. A piacon lévő legtöbb permetező ventilátorának kifejlesztése az 50-es, 60-as években történt, és azóta is ezen kialakításúak kerültek a gépekbe. A CAFFINI szakemberei számára fontos feladat volt a “TOP FAN” ventilátor megalkotása, amelynek a következő tulajdonságokkal kellett rendelkeznie:

— nagy légszállítás, amely jól elosz latja a permetszert a növényzeten,

— mindez alacsony fordulatszámon, hogy a növényekben ne tegyen kárt a nagy szél,

— kis saját tömeg, hogy kímélje a hajtóművet,

— karbantartást ne igényeljen,

— vegyszerekkel szemben ellenálló legyen,

— egyenletes légmennyiséget biztosítson a jobb és bal oldalon egyaránt.

A kívánt eredményt 2 év kutatómunka után sikerült elérni, a számítógépes modellalkotás és egyetemi segítség igénybevételével. Az eredmény végül 25-30% hatékonyságnövekedés; együtt állítható ventilátorlapátozat (a ventilátor és a traktor teljesítménye összehangolható); nagy légmennyiség; kis légsebesség a növényeknél. Mit is mutat ez számokban kifejezve? A táblázatból ez világosan látszik.

A jobb és bal oldalon kiáramló légmennyiség egyenlőségének megoldására a permetezők ikerventilátorral szerelhetőek fel, amelynek megléte esetén kevesebb mint 1% az oldalankénti légmennyiség-különbség.

A “Reverse” ventilátoregységgel a permetező fordított légárammal dolgozik, elölről szív és hátul fújja ki a levegőt. Ez a rendszer igen népszerű, előnye:

— a légáram által levert leveleket nem szedi össze a ventilátor,

— a traktor felé sokkal kevesebb permetszer jut,

— egyenletes permetködöt képez,

— a kezelő nem szívja be a permetködöt.

A nagyobbik, 900 mm átmérőjű ventillátorral, légterelőkkel egy CAFFINI Trend Plus Reverse permetező akár 12-14 m munkamagasságot és 12-14 m munkaszélességet is elérhet, ami szinte minden fajta gyümölcsösben elegendő.

A CAFFINI Synthesis permetezők a “Reverse” fordított légáramú rendszer mellett még terelőlemezekkel is rendelkeznek, amelynek előnyét kor-donos termesztésű kultúrákban, intenzív gyümölcsösökben, szőlőben lehet megtapasztalni. A terelőlemezek pontos levegőirányítást tesznek lehetővé, így a hagyományos axiál-ventilátoros permetezőhöz képest minimális a felesleges légáram, és a jóval kisebb légmennyiséggel is megfelelő munka végezhető. A kisebb légszállítás kisebb energiaigényt és üzemanyag-megtakarítást jelent, ráadásul a terelőlemezeknek köszönhetően a gép még erősebb szél esetén is minőségi munkát végez. A terelőlemezek által vezetett légáram nem merőleges a haladási irányra, hanem szöget zár be vele (állítható), ezzel csökken a tövek közt feleslegesen kiszórt permetszer mennyisége. Ezeket a permetezőket szőlő esetén 120-600 liter/ha, gyümölcsösben pedig 200-1200 liter/ha közötti dózissal lehet üzemeltetni.

A függesztett permetezők mérettől függően 40-100 liter/perc teljesítményű, alumíniumházas szivattyúval, míg a vontatott kivitelűek 75-170 liter/perc teljesítménnyel, alumínium vagy rézházzal rendelkeznek. A szivattyúk mindegyike membrános, a membránok különleges anyagúak, amelyek a hagyományosnál sokkal jobban bírják a folyamatos hajtogató igénybevételt, és vegyszerálló képességük is kitűnő. A szivattyúk akár 40-50 bar üzemi nyomással is képesek dolgozni.

A vontatott axiálventilátoros permetezők nagy részénél az elektromos szelepek az alapfelszereltség részei, amik mellé számos opciós felszerelés rendelhető, például széles kerekek, ütközőcső, elektromos nyomásállítás, szabályzó számítógép, többféle nyomkövető vonórúd, dupla fúvókasor, lombérzékelő… stb.

Radiálventilátoros permetezők

A CAFFINI Performer permetezők számos kialakítású légágyúval és 3 ventilátorméretben rendelhetőek. Ezek a gépek a légágyú kialakításától függően használhatóak üvegházakban, fóliasátrakban, faiskolákban, magas fák permetezésére, vagy akár szántóföldi zöldségek növényvédelme is megoldható velük. Felhasználási területtől függően érdemes a traktornak és ültetvénynek megfelelő méretű ventilátort választani.

Üvegházakban, fóliasátrakban a gép nagy előnye, hogy nem kell bemenni a növények közé, hanem elegendő a végekről befújni a permetszert, így a két végről való permetezéssel akár 90 m(!) hosszú fóliasátor növényvédelme is gyorsan megoldható, ráadásul a kezelő sem lélegzi be a kiszórt mérget. Az opciós hidraulikusan állítható légágyú még pontosabb, precízebb és kényelmesebb munkavégzést tesz lehetővé.

Szántóföldi zöldségtermesztés esetén a gép használata mellett szól az esetlegesen meglévő művelőutak rit-kíthatósága; elegendő akár 90 m-enként kialakítani egyet, így növelhető a terület kihasználtsága.

A CAFFINI Geomais hasonló elven működik; nevében hordozza, hogy kukorica permetezésére alakították ki, ezért hidraulikusan emelhető a légágyúja, akár 4,5 m magasságig, így a csemegekukorica kukoricabogár elleni nagy védelmezője ismerhető fel benne. BIG és Puntarossa ventilátorral szerelhető fel, így munkaszélessége akár 100 m is lehet, szélcsend vagy megfelelő széljárás idején.

A légágyús gépek közül utoljára a CAFFINI Ranger sorozat maradt, amely önálló robbanómotoros szivattyúval, valamint 300-600 literes tartállyal rendelkezik. A permetező különlegessége, hogy akár egy pickup teherautóra is felrakható, és előszeretettel használja a városgazdálkodás köztéri fák permetezésére és szúnyogirtásra, mivel a légágyú által képzett ködöt akár 28 m magasságig vagy 32 m szélességben tudja teríteni.

A CAFFINI Booster permetezők alulról, legyezőszerű légárammal dolgoznak; több előnye is van ennek a kialakításnak, amelyek a nagy légsebességből és a lentről induló légáramból adódnak. A nagy légsebesség és a speciális fúvókák eredményeként mikrocseppek képződnek a permetléből.

A mikrocseppek előnyei:

— nagyobb lefedettség a levélen,

— könnyebben szívódik fel,

— nehezebben folyik le a levél felületéről,

— jobban tapad a levélen,

— kisebb lémennyiséggel lehet megfelelő növényvédelmet ellátni,

— hosszabb munkaciklus érhető el. A nagy légsebesség emellett a permetszer elsodródását is jelentősen csökkenti. A lentről jövő légáramnak nagy előnye a hagyományos axiálventilátoros permetezőkkel szemben, hogy a levelek nem állnak zsindelyszerűen össze (ami leginkább szőlőben jellemző), hanem alulról, fonák oldalról kapják a permetszert, és az egész lombozat, sőt még a termés is megfelelő kezelést kap. Ezeket és a gazdaságos üzemeltetés előnyeit a hazai felhasználók is elismerően emlegetik.

A géphez opcióként légágyús torony is rendelhető, így alacsony és keskeny sortávú kultúra esetén akár 2 teljes sor is kezelhető egy menetben.

A CAFFINI Booster Reset esetében a legyezőszerű légrés helyett oldalanként 4 kis csőből áramlik ki a levegő, s ez nagyobb, 3 m feletti sortávolságok esetén hasznos kialakítás. Különlegesség továbbá, hogy vontatott kivitel esetén is a ventilátor és szivattyúegység a traktorra van függesztve, és csak a tartály van vontatva, így stabilabb a permetező, pontosabb a munka, és nagyobb munkasebesség elérése lehetséges. A permetlé meny-nyisége a Booster és Booster Reset esetében 100-800 liter/ha között pontosan, precízen szabályozható.

Közeledve a cikk végéhez, előkerülnek a “nagy vadak”, az igazi nagy, iparszerű méretekben gazdálkodó szőlészetek növényvédő gépei. A CAFFINI Rafal permetezők keretes felépítésűek, egy menetben, kiviteltől függően, 4-6 oldal permetezését végzik, vagyis 2-3 soronként elég velük végigmenni. Ennek nyilvánvaló előnye a kevesebb menetszám, a gyorsabb munkavégzés; kevesebb traktorral, emberrel, permetezővel lehet ugyanazt a munkát elvégezni. Viszont megvannak a határai is: a kezelőtől nagyobb figyelmet igényel, és egységes magasságú, egységes karó-zású ültetvényre van szükség. A maximális sortávolság az eddigi maximum 3 m helyett 2011-től 3,6 m-re nő, ami a hazai szőlőtermesztési viszonyokat figyelembe véve nagy előrelépés. A CAFFINI Rafal permetezők a megrendelő igényeinek megfelelően könnyen testreszabhatóak; megválasztható a karok, kezek és ujjak száma, hidraulikusan nyitható, csukható a permetező, hidraulikusan állítható továbbá a sortávolság, magasságállítás, oldalanként a kiemelés, számítógépes szórásmennyiség-szabályzás, elektromos szelepek, többféle nyomkövető vonórúd és elektromos hidraulikavezérlés is egyaránt rendelhető a géphez.

Az igazán takarékos gazdálkodók számára is gyárt gépet a CAFFINI, mégpedig a Drift Stopper-sorozatot. Ez a különleges alagutas permetező alapfelszereltségként elektromos szelepekkel, hidraulikus magasság- és sortávolság-állítással rendelkezik, automata a sorközépre állítás az egyes alagutaknál; a nyomkövető vonórúd fogaskerekes rendszerű; az alagutak magassága 180 vagy 240 cm lehet, de mindez nem a legfőbb érdekessége. A különlegesség az, hogy az alagutakban elöl és hátul egyfajta légzár van, és a rendszer az alagúton belül a levegőben maradt permetszer akár 70%-át vissza tudja forgatni, és újra képes felhasználni. Ez a tulajdonság teszi olyan “spórolóssá” a gépet, ezért általában vízhiányos vagy vízvételi területtől távol lévő helyeken szokták használni. Nagy ültetvényekre gondolva a CAFFINI gyár 2010-ben egy 3 alagúttal rendelkező önjáró permetezőt is készített, amely az őszi szüretre szőlőkombájnná alakítható.

A mostani tájékoztatót megismerve talán érzékelhető, hogy milyen változatos, illetve mennyire specializált igényekre is megoldást nyújt a családi kézben lévő gyár. így a CAFFINI név a különleges ültetvénnyel rendelkezők körében is méltán megbecsüléssel, elismeréssel csenghet.

Nagy Márk Szegána Kft.

[m3 id=”megjelent-gm” ev=”2010″ ho=”11″ honev=”novemberi”]>

permetező Szegána Kft.
.
.