fbpx

Hasznos eszközök a betárolt gabona minőségének megőrzéséhez

Írta: Szerkesztőség - 2011 március 31.

Az ideális nedvességtartalommal és beltartalmú értékekkel learatott termény minőségének megóvása a termelő egyik legfontosabb feladata. Mint az köztudott, megfelelő körülmények között ugyanis a gabona viszonylag hosszú ideig eltartható.

Az aratás idejére az asszimilációs folyamatok végbemennek, a mikrobák jelenléte azonban a tárolás alatt is folyamatos. Ezek az organizmusok a nedvességtartalom és hőmérséklet adott értékeinél komoly károkat okozhatnak, rontják a termény minőségét.

Manapság az új építésű silókban a legmodernebb technológiák állnak rendelkezésre, a régi konstrukciókban azonban nem mindenhol van kiépítve a szellőztető- és keverő-, forgatórendszer, ami pedig elengedhetetlen a minőség megőrzéséhez.

A nedvességtartalomnak 13 és 15% között kell lennie ahhoz, hogy elkerüljük a veszteséget, a hőmérsékletet pedig folyamatos kontroll alatt kell tartani, hogy megelőzhessük az öngyulladást.

Ha a betárolni kívánt gabona nedvességtartalma meghaladja a fent említett értéket, akkor általában túl-szárítással csökkentik a nedvességet, ami azonban nagy költségekkel jár. Ennek elkerülésére cégünk mobil gabonakeverő és -szellőztető berendezéseket kínál.

A Tayfun gabonaszellőztető készülék egy 2,3 méter hosszúságú csőből, egy 1,5 KW-os motorból és egy markolatból áll. A szellőztetőcső használata igen egyszerű: 2,3 m mélyen belehelyezzük a felhalmozott terménybe a csövet, majd ráhelyezzük a fúvóberendezést, és egy bilinccsel rögzítjük. Hosszabb ideig történő tárolás esetén a készülék használata elengedhetetlen. A Tayfunnal levegőt juttathatunk a gabonaszemek közé, így megóvjuk a terményt a nedvesedéstől, illetve a különböző fertőzések, kártevők megjelenésétől. Ez a készülék egy 5 méter sugarú körben 3,5 méter mélyen átszellőzeti a terményt.

A Kornknecht mobil keverő egy csigás keverőrúd szemes terményekhez. A készülék használatával a felhalmozott terményt megkeverhetjük, homogenizálhatjuk. A szemek könnyebben szellőznek, nem tömörödnek össze, így elkerülhető a különböző toxikus anyagok megjelenése és mindenekelőtt a túlmelegedés.

A készülék működése egyszerű: azt beleszúrjuk a halomba, teljesen függőlegesen, úgy, hogy a keverőrúd ne érintse a padozatot. Bekapcsolás után a keverő folyamatosan halad előre. A keverőrúd hossza 2 méter, haladási sebessége kb. 1 m/min. A motor teljesítménye 2,2 kW, a készülék súlya kb. 38 kg.

A tárolásnál 10-15 °C-os levegő- és maghőmérséklet az ideális. A hőmérséklet folyamatos ellenőrzését különböző mérőpálcákkal, illetve komplett hőmérsékletfigyelő rendszerekkel végezhetjük. A Pfeuffer GT1 hőmérsékletmérő szonda egy nagyon hasznos, költségkímélő és egyszerű megoldás az ömlesztett termények hőmérséklet-ellenőrzésénél. Az eszköz különböző méretekben kapható, így a magasabb silótornyokban, illetve a padozaton tárolt gabona hőmérsékletének az ellenőrzésére is alkalmas.

A megfelelő időben learatott és betárolt termény tehát folyamatos ellenőrzés és kezelés mellett hosszú ideig problémamentesen tárolható. Az itt ajánlott készülékek segítségével fenntarthatjuk az ideális állapotot, megőrizhetjük a gabona minőségét.

Bujtás Regina

Landasin-Agrogazda Kft.
Székesfehérvár, Takarodó u.2.

[m3 id="megjelent-gm" ev="2010" ho="04" honev="áprilisi"]>