fbpx

Ha mégis a víz az úr – védekezzünk a belvíz ellen

Írta: Sándor Ildikó - 2021 január 18.

Közel 4,5 millió hektárunk több mint 40%-a ki van téve – akár évente – a belvízveszélynek. Bár 42 400 km hosszú, országosan kiépített belvízelvezető csatornahálózatunk van, plusz a hozzájuk kapcsolódó öntözőcsatornák egy-egy átemelőszivattyú-hálózattal, a mezőgazdaságot mégis fenyegetik a kistérségi, „táblaszintű” elöntések.

 

Alföldi belvíz 2014-ből (Fotó: Felegyhazikozlony.eu)

 

Ki a hunyó?

A nagy mennyiségű csapadék, persze. De ehhez erősen hozzájárulnak a lefolyástalan terepadottságok, különösen, ha a talajnak kedvezőtlen a vízbefogadó képessége. Ennek oka pedig a termeléstechnológiában keresendő.

A vízháztartás vagy víztárolás szempontjából is kedvező talajszerkezet és egyéb más kedvező tulajdonságok kialakítása – a hagyományos forgatásos (az őszi mélyszántás és elmunkálás kedvező talajszerkezeti kialakítást biztosít) és forgatás nélküli talajművelési technológiákban – a közép- és mélylazítók munkájának elvégzésével érhető el. A lazítás száraz talajviszonyok melletti elvégzése a talajkeresztmetszetet felemeli, a talajszerkezetet éppen a víz befogadására és tárolására optimalizálja. Ez különösen fontos lehet a természetes ősgyepek, valamint a több évre telepített gyepek esetében. Amúgy a gyepterületek, legelők belvíztűrése jóval nagyobb.

 

belvíz árokásó

Árokásó munka közben

 

A földeken lévő belvíz elvezetésére és az útmenti árkok kialakítására kitűnően alkalmazhatóak az árokásók, amelyekhez speciális eketalp elkerülése miatt egyébként is szükséges, ugyanakkor a belvizek kialakulását is mérséklik. Egyes típusoknál a belvízelvezetés javítására – a lazító munkaeszközökhöz – vonólánccal csatlakozó öntöttvas „vakonddrénező” kapcsolható. A drénező munkája során kialakított járat – a belvíz elvezetése járószerkezettel lehet a traktorokat felszerelni (kapaszkodókerekek, rácsoskerekek).

 

Az árokásó az eketalp megszüntetésében is segít (Forrás: Ádám és Társa Kft.)

 

Az őszi mélyszántás elvégzésére számos korszerű, különböző – száraz és nedves talajállapotok mellett – teli és réselt kormánylemezzel, technikailag tökéletes fordítóművel, ISOBUS-adatátvitellel, digitális kezelőfelülettel rendelkező, változtatható munkaszélességű váltvaforgató eke áll rendelkezésre. A lazítási munkák elvégzésére a mezőgazdasági vállalkozások különböző konstrukciójú középmély- és mélylazító eszközöket használhatnak. A mélylazítók használata egyéb agrotechnikai okok esetében, például forgatásos művelésnél az mellett – szintén növeli a víztároló kapacitást is. A talajszerkezetet, vagyis a víztároló kapacitást – a forgatás nélküli alapművelésben alkalmazott – a tárcsás lazítók munkája ugyancsak javítja.

Ezeken túl a belvízi elöntések elvezetéséhez szükséges csatornák nyitására – szükségmegoldásként – a tárcsás réselők is felhasználhatók.

A táblaszintű belvizes területek kialakulása azonban meg is előzhető. A megelőzés a terület rendezésével, meliorációs munkáinak elvégzésével kezdődik, ami nem kis költséggel jár. A melioralizált terület vízrendezése bonyolult feladat, a mezőgazdasági termelés szempontjából a „drénezés” vagy alagcsövezés jelenthet megoldást. A melioráció, a vízrendezés azonban jelentős költség- és beruházásigényű, végrehajtásához számos vízjogi, tervezési és engedélyezési folyamatot szükséges végigjárni. A drénezés vagy alapcsövezés munkáinak végrehajtására azonban ma már számos korszerű műszaki eszköz, GPS-vezérlésű technológia áll rendelkezésre.