AMAZONE-bemutató Németországban

Újdonságok a gyakorlatban

Az AMAZONE hazai leányvállalata a közelmúltban közel negyven hazai termelőnek szervezett tanulmányutat Németországba, az anyacég lipcsei gyáregységébe. A szakmai előadásokkal, gyárlátogatással is színesített programból cikkünkben három fontos gép bemutatása mellett döntöttünk.

AZ ÚJ ÖNJÁRÓ PANTERA 4503

Az új Pantera 4503-mal az AMAZONE új önjáró növényvédelmi permetezőgépet hozott a piacra Comfort-Paket 1-gyel és innovatív szórókeret-vezérléssel. A Pantera 4503 megfelel az 5. emissziós szabványnak. A Pantera 4503 központi része egy Deutz 6-hengeres motor 218 lóerős motorteljesítménnyel. A legmagasabb teljesítményszükséglethez való soros motor a turbófeltöltéssel és közbenső hűtéssel az intelligens motorvezérlésnek köszönhetően Eco módban minimális üzemanyag-fogyasztásról gondoskodik. Ha mégis teljesítményre van szükség, például erős domboldalakon való munkáknál, akkor a POWER üzemmód a vezető rendelkezésére áll. A kipufogógáz-utókezelés terén az AMAZONE a dízel-oxidációs katalizátorral és dízelrészecske-szűrővel felszerelt, környezetkímélő kipufogógáz-visszavezetésre helyezi a hangsúlyt. A bal oldalon, a burkolat alatt található a SmartCenter a keverőtartállyal és a komplett kezelőszerelvénnyel, valamint a szívó feltöltéshez. A TwinTerminal 3.0-mal felszerelt új Pantera Comfort-Paket 1 kezelőszerelvénynél a gép kezelését még kényelmesebbé teszi. Szériakivitelben egy automatikus betöltés-leállítást foglal magában a szívó feltöltéshez. Opcionálisan a nyomásos feltöltéshez is létezik ilyen. A permetlétartály kívánt előírt töltöttségi szintje vagy a vezetőfülkében az ISOBUS-terminálba vagy a kezelőmezőben a TwinTerminalba írható be. Az alkalmazás alatt a keverőmű-vezérlés a tartály töltöttségi szintjétől függően szabályozza a keverés teljesítményét. Továbbá a Comfort-Paket lehetővé teszi az automatikus tisztítást, amit teljesen a vezetőfülkéből lehet távirányítani.

Alternatív módon a Pantera ComfortPaket 2-vel is felszerelhető, kiegészítő öblítővíz szivattyúval együtt. Ebben a csomagban a gép folyamatosan tisztítva van, és a szívó feltöltés alatt a permetlétartály is feltölthető permetlével.

A Pantera opcionálisan az új aktív ContourControl szórókeret-vezérléssel és a SwingStop aktív lengéscsillapítóval is felszerelhető legfeljebb 40 m munkaszélességgel. Ezenkívül a Super-L2 szórókeret és az új Super-L3 szórókeret a ContourControllal kapcsolatban rendelkezik az új Flex-kerethidraulikával is. Ezáltal a kinyitás 40%-kal gyorsabbá vált. Így a mellékidők a mezőváltásnál is jelentősen csökkennek.

A ContourControllal az AMAZONE olyan innovatív technikát kínál, amely teljesíti a magasabb munkavégzési sebesség követelményét a legnagyobb precizitás mellett az alkalmazás alatt.

A ContourControl lefelé is tud hajolni, így a célterület-távolságot mindig pontosan betartja. Mialatt a ContourControl igen jó függőleges szórókeret-vezérlésről gondoskodik, a SwingStop éppen a nagy szórókereteknél optimalizálja a vízszintes helyzetet. A nagyon gyors és pontosan dolgozó hidraulikus szórókeret-vezérlés nagyobb sebességet enged az alkalmazás alatt. Így az elektromos AmaSelect fúvókamegvilágítással kapcsolatban korábban még soha nem tapasztalt teljesítményszint érhető el a legnagyobb precizitással.

A megváltozott modern kipufogógáz-technológia, a Comfort-Paket és az innovatív szórókeret-vezérlés mellett további változtatások és javítások is adódtak. Így a Pantera 4503 a fellépőnél porzáró tárolórekesszel, valamint új LED hátsó lámpákkal rendelkezik.

HEKTOR FÉLIG FÜGGESZTETT VÁLTVA-FORGATÓ EKE

A 150x150x12 mm méretű robusztus gerendely alkotja az eke gerincét. A 100 cm-es ekefejosztás, valamint a 82 cm-es gerendelymagasság nagy áteresztőképességet biztosít nagyobb tömegű növényzet esetén is. A munkaszélesség több fokozatban (38, 42, 46 vagy 50 cm) történő mechanikus állításával a Hektor a traktor és a talaj vonatkozásában különböző helyzetekhez igazítható. Az eke váza és a fordítómű közötti elülső kapcsolatként maximális nyomtartást és a gép optimális húzásvonalát garantálja az új billenőrendszer. A hidraulikus véghelyzet-csillapítású fordítóhengerek az eke nyugodt és egyenletes fordítását garantálják. Különösen praktikus a Hektor leállítási pozíciója szállítási állásban. Mivel a dőlésszög-beállításnak semmilyen befolyása sincs az alsó függesztőkar tengelyének pozíciójára, különösen kényelmesen fel- és leszerelhető az eke a traktorra, ill. a traktorról. Az alsó függesztőkar tengelye a 3-as vagy a 4N-es kategória szerinti kivitelű. Nagyméretű támasztókerék (500/45 – 22,5) biztosítja az optimális önhajtást és a pontos mélységtartást nehéz körülmények között is. Egy sárkaparó tisztítja meg megbízhatóan a kereket. A támasztókerék a váz oldalánál helyezkedik el, úgyhogy a táblahatárhoz egészen közel is lehet szántani.

A támasztókerék szériakivitelű hidropneumatikus rugózása gondoskodik a maximális biztonságról és a szállítási kényelemről vonulás során. Mivel az eke beállításai különösen kényelmesen végezhetők el, folyamatosan nagyon jó munkaeredmények érhetők el. Emellett az optimálisan beállított ekével csökken az üzemanyag-felhasználás és a kopás. A Hektor kényelmesen és áttekinthetően, három lépésben állítható be:

▪A szériakivitelű hidraulikus első ekefej fogásszélesség-beállítás közvetlenül és gyorsan reagálva változtatja meg az első ekefej munkaszélességét és igazítja hozzá a traktor belső nyomvonalához. Ez gondoskodik a barázdák tiszta kapcsolódásáról, és különösen hasznos váltakozó talajok és cserélődő traktorok esetén.

▪Az eke dőlésszöge szerszám nélkül állítható be, mégpedig külön a jobb és külön a bal oldalon.

▪A támasztókeréken fokozatmentesen és szerszám nélkül állítható be a munkamélység. A nyírócsavar jól bevált alapfelszereltség. Túlterhelés esetén a kétoldalról támasztott csavarok elnyíródnak, az ekefej kiemelkedik, és kikerüli a talajban rejtőzködő akadályt. Az ekekiemelés után csak a csavart kell kicserélni, és mehet a munka tovább. A nyírócsavar nagy kioldó erői nehéz és kemény talajokon is lehetővé teszik az alkalmazást. A hidraulikus NonStop kőbiztosításnak alapvetően ekefej-páronként egy-egy hidraulikus munkahengere és egy ezzel közvetlenül összekapcsolt, nitrogénnel töltött hidroakkumulátora van.

Az optimálisan beállított ekével csökken az üzemanyag-felhasználás és a kopás

Kioldáskor az ekefej a hidraulikus munkahenger segítségével egy dugattyút nyom be a tárolóba. A gáz összepréselődik és az akadályon való áthaladás után automatikusan visszaviszi a fejet a kiindulási helyzetbe.

CEUS 6000 2TX KULTIVÁTOR-RÖVIDTÁRCSA KOMBINÁCIÓ

A Ceus 4000-2TX, 5000-2TX, 60002TX és 7000-2TX modellekkel az AMAZONE egy új és sokoldalú koncepciót mutat be. A Ceus ötvözi a kompakt tárcsa sekély művelési mélységnél nyújtott előnyeit egy kapamezővel a mély talajlazításhoz. Ennek a kombinációnak köszönhetően a Ceus-2TX a tökéletes talajművelő gép olyan gazdaságok számára, amelyeknek nagy mennyiségű szerves anyagot, például szemes kukoricát vagy köztes terményeket kell bedolgozniuk, ill. egy és ugyanazon sokoldalú géppel szeretnék megoldani a sekély és mély művelést is. A 8-15 km/órás művelési sebességet kihasználva nagy területteljesítmény érhető el.

Az új vontatható kultivátor-rövidtárcsa kombináció segítségével több munkafázis végezhető el egyetlen menetben. A csipkés 510 mm-es tárcsával rendelkező elülső tárcsasor lehetővé teszi az egyenletes művelést 5-14 cm-es munkamélységben. Az akár 30 cm-es munkamélységig történő lazításhoz a C-Mix Super kapákból álló kapasor áll rendelkezésre. Ugyanakkor a kapasor mélyre hatolása fokozza az elöl haladó tárcsasor vágási teljesítményét.

Az elülső tárcsasor nagyon jól felaprítja az organikus anyagokat, miközben a talajon elterülő szármaradványt intenzíven szétvágja és bekeveri. Ezzel egyidejűleg a felső talajrétegen finom, morzsolódó szerkezetet alakít ki. Ez ideális körülményeket teremt a komposztálódáshoz, valamint a csírázáshoz és a növekedéshez. A tárcsák egyenkénti felfüggesztése és gumituskós biztosítása garantálja az optimális talajkövetést. A tárcsák karbantartást nem igénylő olajfürdős kenésű csapágyai megegyeznek a 10 000-nél is több alkalommal bizonyított Catros rövidtárcsákon található csapágyakkal. A 12,5 cm-es osztástávolság, valamint az elülső sor 17°-os és a hátsó sor 14° állásszöge szavatolja az egyenletes talajművelést, valamint az organikus anyagok tökéletes bedolgozását.

A tárcsasor munkamélység-beállítása paralelogramma felfüggesztéssel történik, ahol a behatolási intenzitást a tárcsasor elfordításával lehet módosítani. Legfelső állásban a kapasor maximális munkamélysége esetén is teljesen üzemen kívül lehet helyezni a tárcsasort. Így a mély talajlazítást a tárcsasor használata nélkül is elvégezheti. Ezzel vonóerőt és üzemanyagot takarít meg.

A hátsó kapasorral a talajrétegek akár 30 cm mélyen is fellazíthatóak. A sekély művelésre is lehetőség van, vagyis arra, hogy nedves és nehéz körülmények között a kapa csúcsa kevéssel a rövidtárcsa munkamélysége alatt fusson. Így a talaj felszíne kerül csak fellazításra, ill. egy durvább réteg jön létre a talajban, jelentősen csökkentve az ilyen talajok eliszaposodásának kockázatát.

A kapamező felszerszámozásához az AMAZONE teljes C-Mix kaparendszere rendelkezésre áll. A kb. 40 cm-es osztástávolsággal a Ceus mély talajlazítás esetén is rendkívül könnyen vontatható, ugyanakkor biztosított az organikus anyagok jó átáramlása. Túlterhelés elleni védelemként a C-Mix Super kapákat 600 kg kioldóerejű rendszerrel láttuk el. Ha csak tarlóhántásra van szükség, a kapasor teljesen kiemelhető, hogy csak az elülső tárcsasorral dolgozhasson.

A kapamező felszerszámozásához az AMAZONE teljes C-Mix kaparendszere rendelkezésre áll

 

 

 

 

 

amazone ContourControl Deutz

Összes rovatunk