fbpx

Trófeák a mérnökök választása alapján IV.

Írta: Fodor Mihály - 2021 december 25.

Az Agritechnica 2022 részeként a DLG kiosztja a „Systems & Components Trophy –Engineers’ Choice” díjat a komponensek és rendszerek területén. Ezzel a második alkalommal odaítélt trófeával a DLG a beszállítói ipar találékonyságát ismeri el, a mezőgazdasági technológiában betöltött nagy jelentőségével együtt.

 

A jelöltek listája, IV.

 

4 pontos vonóhorog

 

Rau Serta
RAU SERTA Hydraulik GmbH
(Közös fejlesztés a VENSYS csoporttal és a HydrokiT-tel.)

 

A 4 pontos vonószerkezetet úgy tervezték, hogy a traktor és a gép között interfészt hozzon létre. Egy egyszerű, hatékony és költséghatékony hidraulikus megoldás révén lehetővé teszi a szerszám, például egy vetőgép vagy egy soros kultivátor oldalirányú mozgását. A rendszer könnyen felszerelhető, könnyen vezérelhető, és nem igényel erőfeszítést az alsó emelőkaroktól. Az interfészkészlet tömege mindössze 35 kilogramm. A GPS-szel, 3D-kamerával vagy kézi vezetéssel kompatibilis, 4 pontos vonószerkezetű rendszer nagy pontosságot kínál, és minden traktorra illeszkedik. A Vensys csoport és a Hydrokit/Rau Serta közös fejlesztése, a 4 pontos rendszer túljutott a validálási szakaszon és piacképes.

 

Bosch Off-Highway Surround Sensing

 

Bosch
Robert Bosch GmbH

 

Az offroad jármű, beleértve a munkagépet is, és bármilyen akadály közötti meghatározott távolság mérésére és fenntartására a radar és az ultrahangos érzékelők együttesen működhetnek. A rendszer az ütközésre való figyelmeztetés és az ütközés elkerülése érdekében hasznos például egy permetezőgép szórókereténél vagy a szőlő gépi szüretelése során során, mivel biztosítja, hogy a szőlőkombájn az optimális távolságot tartsa a tőkéktől. Az objektumlokalizációnak köszönhetően a rendszer nemcsak figyelmezteti a vezetőt, hanem más objektumok pontos távolságát és helyzetét is megadja, pl. párhuzamos vezetési módban. A radarérzékelők egyszerre akár 40 statikus vagy mozgó objektum helyzetét és irányát is képesek meghatározni. A rendszer alkalmas a zord környezethez, megfelel az IP69K szabványnak és a mobil gépek bármely E/E-architektúrájának. A Bosch kamerarendszerei is kombinálhatók vagy külön-külön is használhatók a korábban említett rendszerekkel a környezet megjelenítésére és az érzékelők vizualizálására.

 

TTC 2300

 

TTC 2300
TTControl GmbH (Közös fejlesztés a HYDAC INTERNATIONAL GmbH-val (17. csarnok, H12 stand)

 

A biztonsági tanúsítvánnyal rendelkező TTC 2300 vezérlőegység-családot az innovatív offroad gépek, például intelligens mezőgazdasági munkagépek, mezőgazdasági gépek és hibrid elektromos járművek automatizálási és asszisztencia-rendszereinek növelésére tervezték. A második generációs Infineon Aurix CPU-val felszerelt és a PXROS valós idejű operációs rendszerrel kombinált ECU nagy számítási teljesítményt biztosít. A robusztus ECU H-Bridge-dzsel van felszerelve, amely lehetővé teszi a mezőgazdasági gépek különböző motorjainak motorvezérlési lehetőségét. A kiterjedt I/O-készlet és a különböző kommunikációs interfészek, mint a CAN, Ethernet és SENT, lehetővé teszik a nagy sebességű fedélzeti csatlakoztathatóságot. A biztonsági funkciók lehetővé teszik a steer-by-wire integrációt, és csökkentik a piacra kerülési időt, valamint a karbantartási ráfordításokat.

 

F6GC típusú túlfutó tengelykapcsoló

 

Walterscheid
Walterscheid GmbH

 

Ezzel a túlfutó tengelykapcsolóval az erőáramlás egy irányban blokkolva van a ház és a tengelycsap között lévő bütykök segítségével. Ez biztosítja, hogy a meghajtóerő tolatáskor vagy a munkagép elfordításakor egy irányban kerül átvitelre, ami azért előnyös, mert a megálló tehetetlenségi tömegek nem károsíthatják a hajtásláncot és a gépet. A forgásirány az alkalmazáshoz igazítható, és a nagyobb teljesítményosztályokban univerzálisan használható. Ez a kompakt szabadonfutó tengelykapcsoló megfelel a modern mezőgazdasági gépek hajtásláncainak a nagyobb nyomaték és nagyobb teljesítmény iránti igényeinek. A torziós erők nem szándékos hatását ellensúlyozó speciális csapágyakkal felszerelve a tengelykapcsoló nemcsak nagyfokú üzembiztonságot, hanem hosszú élettartamot is biztosít.

 

Walterscheid Connected Service Assistant

 

Walterscheid
Walterscheid GmbH

 

A rendszer rögzíti a mezőgazdasági gépek TLT-jének üzemóráját, kihasználtságát és karbantartási igényeit, és a karbantartási és javítási utasításokat okostelefonon teszi elérhetővé. A Bluetooth-alapú alkalmazás utólagosan könnyen felszerelhető és az adatok egyértelmű vizuális megjelenítésével felügyeli a flotta állapotát, így támogatva a gazdálkodókat és a vállalkozókat a gépek karbantartásában, függetlenül a gyártótól, modelltől és kortól. Hagyományosan nagy kihívást jelent a kardántengelyek és alkatrészeik karbantartásának helyes időzítése, beleértve a megfelelő mennyiségű kenőanyagot is, mivel a géphasználatra vonatkozó dokumentáció gyakran nem áll rendelkezésre. A valós időben gyűjtött adatok révén a rendszer nemcsak az elkerülhető karbantartási költségeket, hanem a ráfordított időt is csökkenti, akár 10 százalékos időmegtakarítást ígérve.