fbpx

Nagyon meglódul az európai traktorpiac 5 év alatt

Írta: Kohout Zoltán - 2023 augusztus 30.

2028-ra messze meghaladja majd az eladott új traktorok száma a 200 ezer darabot, ami 5 év alatt 20 százalékos növekedést jelent majd. Lehetne talán több is, ha korszerűbb lenne az ágazat mentalitása…

Fejlődés és fejlesztés

Az európai traktorpiacon tavaly valamivel több mint 158 ezer darab új traktort adtak el. Ez a szám, éves 4 százalékos összesített növekedéssel 2028-ra várhatóan megközelíti majd a 200 450 darabot. Emellett várható trend lesz az alternatív üzemanyag-féleségek vagy hajtásláncok térhódítása a gázolajárak ingadozása miatt. Ugyancsak fontos részterület – teszi hozzá a Research & Market kutatása – a mezőgazdaságban megvalósuló  digitális technológiai eszközök terjedése. A traktorgyártók versenyképesek, és a vállalatok folyamatosan törekednek az innovációra és a termékdifferenciálásra, aminek legjobb példái a precíziós és adatnyerő, -feldolgozó alkalmazások, a talajóvó megoldások a hevederes futóművektől a minimalizált forgatásig.

Nincsenek tisztában vele

A jelentés ugyanakkor nem titkolja, hogy bár az európai mezőgazdaság a világ vezető agrárrégiói közé tartozik, nagyon magas azoknak a gazdálkodóknak a száma, akik nincsenek tisztában a mezőgazdasági technológiák és berendezések legújabb innovációival. A mezőgazdasági szektorban és a mezőgazdasági traktorokban, gépekben számos újítás és fejlesztés létezik. Miután a szakma folyamatosan elöregedik, és hagyományosan lassú az innovatív eljárások (mesterséges intelligencia, csökkentett talajforgatás stb.) befogadása. Márpedig e tényezők hátráltathatják az európai traktorpiac növekedését a következő 5 évben.