fbpx

Szőlőművelés Güttler gépekkel Szekszárdon

Írta: Kristóf Imre - 2023 április 04.

A Güttler Kft. négy év után rendezte meg újra Demokert bemutatósorozatát, amelynek első állomását a szekszárdi Tringa borpincénél tartották. Olyan gépeket láthattak a szőlészek, amelyekkel megoldhatóak a sorközművelés nehéz munkái.

Négy gép szőlészeknek – Víztakarékos zöldítés

Vörös Endre, a Güttler Kft. értékesítési vezetője elsőként a szinte minden zöldítési feladatra alkalmas GreenManager gépüket mutatta be. A Legóhoz hasonlóan több egységből is összeállítható géppel, különböző növényeket – akár frakcionálva is – vethetünk a sorközökbe.

GreenManager munka közben

Direktvetésre is alkalmas az eszköz: a meglévő növényzet alávágásával egymenetben juttathatóak ki a vetőmagvak a talajba. A kikelt növények hengerezhetőek, a víztakarékos zöldítés egyszerűen megvalósítható vele.

Gyomirtás, magágykészítés

Moreni Vitis forgóborona
Moreni Vitis forgóborona

Kimondottan a szőlők sorközművelésére fejlesztették ki a Moreni Vitis forgóboronáját. A bemutatón az 1,5 méteres munkaszélességű változatot Güttler hengerrel kombinálták, ami meggyőző gyorsasággal tette porhanyóssá az igen kemény, rögös talajt. A vízszintesen forgó rotorok közötti kis távolságnak köszönhetően a talaj elmunkálása egy menetben elvégezhető, még akár köves talajokon is.

Venyigezúzás hatékonyan

Müthing mulcsozó
Müthing mulcsozó munka közben

Meggyőző gyorsasággal vágta apróra a metszés után a sorok között hagyott szőlővenyigét a német Müthing cég venyigezúzója. A cápauszony alakú állókések, és a dupla spirálban elhelyezett forgó kalapácsok a vastagabb növényrészek miatti nagy igénybevételt is jól bírták. A nagy sebességgel forgó eszközt jól levédték burkolattal, így a venyigedarabkák nem repültek szét, a gép apró mulcsréteget hagyott maga után a sorközben.

Önállóan vagy gépkapcsolatban is

Güttler GreenMaster borona
Güttler GreenMaster borona

A Güttler GreenMaster borona kis súlya miatt egy kisebb traktorra önállóan is felszerelhető. Mivel a művelőeszköz nagyon közel van a traktorhoz, könnyű vele manőverezni, a gyepet megszellőztetni, a gyökereket megszaggatni.

Jól használható gépek

Gál Attila szőlész-borász lapunknak adott interjújában elmondta, hogy nagyon sok problémát okoz nekik a talajerózió.Ezért fontos, hogy a meredek domboldalakon is zölden tudják tartani a sorközeiket. A Güttler GreenManager egy olyan gépkapcsolat, ami a magágykészítéstől, az apró és nagyobb magok vetésén keresztül, a talaj elmunkáláson át, olyan komplex megoldást nyújt, ami hatékony eszköz lehet a zöldítésben.

Gál Attila, a Tringa borpince szőlész-borásza
Gál Attila, a Tringa borpince szőlész-borásza

A Moreni forgóboronája Güttler hengerrel kiegészítve hasonló munkát végzett, azzal a különbséggel, hogy jóval mélyebben művelte meg a talajt. Ez a gép kiegészíthető vetőgéppel is. A bemutatón látottak alapján mindenképpen gondolkozunk ilyen gépek jövőbeni használatában – összegezte Gál Attila.