fbpx

Még több gépet, technikát az agráriumba!

Írta: Barna Ferenc - 2022 október 30.

A legfontosabb cél a mezőgazdaság modernizációja, ugyanis több súlyos kihívással szembesült az elmúlt két évben, de ezek a nehézségek lehetőségeket hordoznak, és megtanították nekünk, hogy az agráriumra szükség van – mondta Nagy István agrárminiszter a CIB szakmai napon.

Kijelző és kezelőgombok
A mezőgazdaság versenyképesség megteremtéséhez, a fenntarthatósághoz kellenek a modern, precíziós gépek (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Biztosítani fogják a forrásokat

A koronavírus-járvány, az orosz-ukrán háború, az élelmezésbiztonsági kihívások és az idei súlyos aszály a következő időszakban is alapvetően meghatározza a mezőgazdaság és élelmiszeripar helyzetét. A kihívások ráirányították a társadalom figyelmét arra, hogy a mindennapi betevő asztalra kerülése akár bizonytalanná is válhat.

A legfontosabb cél a magyar mezőgazdaság modernizációja, az ágazat válságállóvá tétele. Ehhez biztosítani fogják a forrásokat a versenyképesség megteremtéséhez, a modernizációhoz, 2023-tól az eddigiekhez képest háromszor több pénzt terveznek az agrárium támogatására. Az egész agrártámogatási rendszert átalakítják, hogy minél több fejlesztés valósulhasson meg. Az agráriumot megfiatalodó, megerősödő, versenyképes, környezettudatos ágazattá kell tenni a következő években, ellenkező esetben a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar jelentősen lemarad – határozta meg a feladatokat a miniszter.

cib_szakmai_nap_20221028.jpg

A szakmai nap előadói
A modernizációhoz szüksége van az agráriumnak a bankszektor együttműködésére – mondta a miniszter (fotó: Pelsőczy Csaba)

Az agráriumba és az élelmiszeriparba megéri befektetni

Nagy István arra kérte a bankokat, hogy bízzanak a gazdákban, hiszen az agráriumba és az élelmiszeriparba megéri befektetni. Ahhoz, hogy a modernizáció megvalósuljon, az agráriumnak szüksége van a bankszektor együttműködésére is.

A gazdálkodás feltételei alapvetően és folyamatosan változnak, a kérdés az, hogy a gazdák követik-e a változásokat, maguk változnak-e. A termelőknek nyitottá kell válniuk, be kell fogadniuk az újdonságokat.

Forrás: AM/Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc