fbpx

ALAP A TALAJ – Mert tudtak újat mondani

Írta: GÉPmax-2024/V. lapszám cikke - 2024 szeptember 15.

A gabonabetakarítási időszakot követően került ismét sorra az AXIÁL és a Phylazonit közös nyári roadshow-ja. A hagyományteremtő rendezvény megújult programmal tért vissza, eddig soha nem látott részletességgel bemutatva a talajközpontúság előnyeit, talajbiológiai előadással, talajkémiai prezentációval, talajfizikai elemzéssel, talajspecifikus gépbeállítási bemutatóval, tápanyag- gazdálkodási tanácsokkal, talajmunkagép-show-val és talajkímélő hajtásrendszerű erőgépek felvonulásával.

A GÉPmax Mezőkeresztesen csatlakozott a rendezvénysorozathoz, amelynek eseményei ezt követően Gyomaendrődön, Baracskán és Keszthelyen is megismétlődtek.

Az Aranykalász 1955. Kft. területén tartott bemutatón Imreh Gergő, a Via Consulting Kft. munkatársa a tudatos tápanyag-gazdálkodásról és a költségoptimalizálásról beszélt, Varga Sándor, a Phylazonit Kft. szakmai vezetője pedig a talaj biológiai tulajdonságaira világított rá. A talaj kémiai tulajdonságait Horváth Imre, a HSSI Mérnöki Iroda Kft. vezetője elemezte, Kovács Gergő Péter, a MATE docense az okszerű agrotechnikai módszerek aktualizálására mutatott példákat. A talajszelvényben pedig dr. Dobos Endre, a Miskolci Egyetem professzora, a Talajtani Társaság elnöke foglalta össze a talajállapot és a talajművelés összefüggéseit.

Dobos Endre
A talajszelvényben dr. Dobos Endre, a Miskolci Egyetem professzora, a Talajtani Társaság elnöke foglalta össze a talajállapot és a talajművelés összefüggéseit

OKSZERŰ TALAJMŰVELÉSSEL

El kell vetni azt a dogmát, hogy a növény igényeihez igazítsunk mindig mindent, mert már a talaj igényeihez is alkalmazkodnunk kellene – így foglalhatnánk össze a roadshow szakmai mondanivalóját egy mondatban. Már látjuk, hogy a klímaváltozáshoz alkalmazkodó mezőgazdasági gyakorlatok nélkül a terméshozam csökkenése, az élelmiszerárak emelkedése és a természeti erőforrások kimerülése fenyeget. Muszáj lesz okszerű talajművelésre váltanunk, a talajnedvesség megőrzésében pedig a csökkentett talajművelési technikák (minimum művelés, no-till) segíthetnek.

MI A CSÖKKENTETT MŰVELÉS?

A minimum tillage irányzat az 1950-esévekben, az Amerikai Egyesült Államokban alakult ki a művelési ráfordítások csökkentése céljából. A műveletek összevonása, kombinálása vagy elhagyása előmozdította a talaj- és a klimatikus viszonyokhoz való alkalmazkodást, ezáltal a szerkezetre káros beavatkozások mellőzését. Ez volt a talajvédő művelés előfutára.

ÉS MI A NO-TILL?

Ebben az esetben a talaj bolygatatlan marad a betakarítástól a vetésig, a vetéstől a betakarításig, bolygatás így csak vetéskor történik. A módszer elsősorban szárazabb vidékeken terjed. A technológiában szereplő direktvetésnek számos előnye van: a talajnedvesség megőrzése, a talajszerkezet javítása, a talajerózió csökkentése, a talaj szervesanyag-tartalmának növelése, a költségek csökkentése és a környezetvédelem. Azonban azt sem feledhetjük el, hogy közben bebizonyosodott: a direktvetés nem alkalmazható mindig, és nem több éven keresztül.

A gabonabetakarítási időszakot követően került ismét sorra az AXIÁL és a Phylazonit közös nyári roadshow-ja. A hagyományteremtő rendezvény megújult programmal tért vissza, eddig soha nem látott részletességgel bemutatva a talajközpontúság előnyeit, talajbiológiai előadással, talajkémiai prezentációval, talajfizikai elemzéssel, talajspecifikus gépbeállítási bemutatóval, tápanyag- gazdálkodási tanácsokkal, talajmunkagép-show-val és talajkímélő hajtásrendszerű erőgépek felvonulásával.

MIT TUD A GÉPÉSZ A TALAJÁLLAPOTHOZ HOZZÁTENNI?

Közepes és mélyebb talajműveléshez

Közepes és akár mélyebb talajműveléshez a Horsch már a jól ismert rugós kapákkal felszerelt Fortis 7 AS univerzális szántóföldi kultivátort ajánlja.

A kultivátor optimális munkájához min. 7 km/h sebesség szükséges, ellenkező esetben csak felszakítja a talajt, és az visszahullik, nem lesz optimális keverőhatása.

A munkamélységhez igazított sebesség jelentőségét prezentálva a bemutatón 9 és 13 km/h sebesség mellett is megnézhettük a keverőhatást: természetesen a gyorsabb sebesség jobb keverést eredményezett. A talajkövetéséhez választhatunk szimpla vagy dupla első támasztókerék közül, a munkamélységet 4 és 30 cm között állíthatjuk (klipszrendszerrel vagy teljesen hidraulikusan), az integrált vonóerő-szabályzó rendszerrel pedig akár 1,2 tonnát is átvihetünk a traktor hátsó tengelyére, megakadályozva a megcsúszást.

Avatar
Az Avatar 9.25 SD direktvető gépet akár a mulcstechnológiába is be lehet illeszteni

Ki milyen talajfelszínt szeretne, illetve milyen földeken dolgozik, úgy választhat hengertípust. A legtöbben olyat keresnek, amelyik jól tömörít vissza, aprít, de nem rakódik sok föld rá: ez lesz a dupla SteelFlex, a tavaszi magágykészítéshez pedig az OptiRoll ajánlott.

A henger rögzítése is fontos: lehet mereven a kerethez csatlakoztatni vagy hidraulikusan előfeszíteni. Az előfeszített változatnál az elülső tömörítőhenger súlya részben átvihető a hátsóra, így könnyű terepen elkerülhető a henger besüllyedése (ez mély tömörítést sekély befejezéssel kombináló folyamatokban jobb).

Fortis
Közepes és akár mélyebb talajműveléshez a jól ismert rugós kapákkal felszerelt Fortis 7 AS univerzális szántóföldi kultivátort ajánlják

Joker
A Horsch kínálatából a Joker 5 RT a megoldás a sekély, gyors tarlóhántásra

A bemutatott kultivátoron négy sorban voltak a kapák elhelyezve, nagyon jó egyengetőhatást garantálva még kukoricatarlón is. A kapák nyomát behúzza a tárcsasor, azonban helytelen beállításkor bakhátat hagyhat a kapa, ami később vetésegyenletlenséget okoz majd.

Sekély talajműveléshez

Talajmunkában a csapadékmegőrzés (vagy párolgáscsökkentés) egyik megoldása a sekélyművelés, amire a Horsch a Cruiser 7 XL sekély szántóföldi kultivátort ajánlja, amely egyben tarlóhántó, magágykészítő eszköz is. Ez a munkagép hosszabb távon mozgatja meg a talajt, jól oszlat, terít, így sokkal egyenletesebb felszínt hagy maga után, mint egy rövid tárcsa. Kapásnövényeknél fontos, hogy ne hagyjunk rögfrakciókat, jobb legyen a keverőhatás. Ha hosszú a szalma (Mezőkeresztesen 15 cm volt), természetesen nem tudjuk azt 3-4 cm mélységben eltüntetni, nyilvánvaló a mélyebb beállítás szükségessége. Az idei forró nyáron a tarlóhántás létjogosultsága is megkérdőjelezhető. Ezért a tarlómenedzsmentre érdemes folyamatában odafigyelni. A talajélet, talajbiológia biztosítására elterjedt megoldás a mikrobiológiai készítmények kijuttatása, amit jelenleg az AÖP is támogat. Ha a talajjavításunkhoz Phylazonit talajbaktérium-készítményt választunk, egy hatékony kijuttatórendszer is szükséges. Az egymenetes kijuttatással költséget takarítunk meg, és megakadályozzuk, hogy az UV károsítsa a baktériumokat – tudtuk meg a bemutatón. Ugyanis a mikrobiológiai készítményeknek nem a meleg árt, hanem az UV.

A Mezőkeresztesen látott 660 literes tartály kb. 20 hektár kezelésére alkalmas. A bemutatott moduláris Phyller kijuttatórendszer két változatban érhető el: a munkaeszközre építhető, valamint fronttartállyal a traktor elejére szerelhető. A normál szivattyúval és nyomásszabályozóval felszerelt Phyller kijuttatóegység mellett választható a precíziós Temposensor vezérlőegység is, amely a sebességarányos kijuttatás mellett már a lehatárolt zónákhoz igazított adagolást is tudja kezelni.

A Phyller kijuttatórendszer két változatban érhető el: a munkaeszközre építhető, valamint fronttartállyal a traktor elejére szerelhető

KOMBINÁLT MŰVELŐESZKÖZTŐL A SEKÉLY MŰVELÉSIG

A Framest Condisc 4000 egy olyan kombinált művelőeszköz, amelynél a FRADISC X tárcsa vázának megnyújtásával a két tárcsasor közé középmély lazítókésekkel szerelt egységet integráltak be. Az egy tengelyre fűzött, jó behúzó- és öntisztuló-képességgel rendelkező tárcsasor forgatását azonnal követi a sekélylazítás, a kondicionálás, majd ismét tárcsasor a további aprításhoz, keveréshez. A három műveletet pedig egy henger zárja le. Az egyszerű mélységhatároló rendszere nagy szögállás mellett még sekély munkamélységnél is jó keverést nyújt.

A Framest Condisc 4000 kombinált művelőeszköznél a FRADISC X tárcsa vázának megnyújtásával a két tárcsasor közé középmély lazítókésekkel szerelt egységet integráltak be

Ha mégis rövidtárcsát választunk, akkor a Horsch kínálatából a Joker 5 RT a megoldás a sekély, gyors tarlóhántásra, a hullásmagvak csírázási stimulálására, a kapilláris csövek elvágására és a növényi maradványok első bekeverésére. Ezzel a rövidtárcsával szántás és kultivátorozás után kifogástalan magágyat tudunk készíteni, még növényi maradványokban gazdag vagy szerves trágyával, zöldtrágyával terített területen is eltömődésmentesen dolgozik.

Ha a sekély művelésnél maradunk, akkor az utolsó technológiai elemről, a vetésről sem feledkezhetünk meg. A rendezvényen az Avatar 9.25 SD direktvető gépet láthattuk munka közben, amelyet akár a mulcstechnológiába is be lehet illeszteni. Az egytárcsás vetőgép egyik különlegessége a 25 cm-es sortávolság, amely a hazai gabonatermesztésben még nem bevett gyakorlat, de az elmúlt 3-4 évben már több termelőnél is jó vizsgázott. Az Avatar osztott tartályának és a felszerelhető MiniDrill-nek köszönhetően akár vetőmagkeverékek és műtrágya egy menetben történő kijuttatására is alkalmas.

Sándor Ildikó