fbpx

A Dutrától az R5044-esig: indul a magyar traktor gyártása!

Írta: Kohout Zoltán - 2023 január 16.

Srí Lankától Boszniáig, arab országokból Kirgizisztánig egyre nő az érdeklődés Renner Tamásék hazai fejlesztésű, 50 lóerős erőgépe iránt. Sajnos, egyelőre csak exportra, de ötévi munka után elindul a sorozatgyártás – ugyancsak idehaza!

(Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

Öt év fejlesztés után sorozatban exportra

Beérett az az ötéves fejlesztés, amelynek eredményeként megkezdődik a magyar Renner-traktorok sorozatgyártása Magyarországon. A Bács-Kiskun megyei Jánoshalmán kifejlesztett vontató a mezőtúri Mumgép Kft.-nél készül majd – írja az Agrárágazat. Rennerék célja az 50 lóerős, 4×4 hajtásképletű, R5044-es elnevezésű mezőgazdasági erőgép kifejlesztésével az volt, hogy a legendás Dutra műszaki alapjain épülő erőgép könnyen szerelhető, tartós, elsősorban a kis- és középgazdaságok, kommunális profilú felhasználók számára legyen elérhető kedvező árával, kis szervizigényével.

Renner Tamás
(Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

Ázsiától Afrikáig

A traktorok itthon sajnos nem kerülnek forgalomba, de például több szovjet utódállamban – például Kirgizisztánban – Afrikában, a Közel-Keleten és Ázsiában egyre több helyről jelentkezik vásárlói igény. Ez Renner Tamás szerint a hazai tudományos, gyártói és külpolitikai-külkereskedelmi együttműködés eredményességét is bizonyítja. – A külgazdasági piackutatási erőfeszítések eredményeként Afrikában már évek óta jelen vannak a Renner-traktorok. Ma már pedig ott tartunk, hogy arab országoktól a Távol-Kelet több államában, Kirgizisztánban is érdeklődnek, sőt, akár gyártási jogok megvásárlásáról is szó van – mondja a tervező, cégtulajdonos. Ami már biztos: a Mumgép gyárában készülő traktorok első sorozata, azaz 15 traktor már idén eljut Boszniába és Szerbiába.

(Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)