fbpx

A talajmegmunkálás éllovasa

Írta: Szerkesztőség - 2016 július 28.

Güttler

A Güttler Kft. nemzetközi sajtónapot tartott Hódmezővásárhelyen, ahol a szaksajtó képviselői számos újdonsággal ismerkedhettek meg a Güttler sekélyművelés-technológiájából, a hatékonyabb talajművelés érdekében.

Balról Hans Güttler cégtulajdonos, jobbról Vörös Endre értékesítési vezető

Az első megbízhatóan öntisztuló prizmahengerrel a Güttler forradalmasította a talajmegmunkálást. Azóta a Güttler név a jó termőképességű talajszerkezet szinonímája.

A Güttler gépek és gépkombinációk a mezőgazdaságban egyedülálló előnyöket kínálnak a gazdálkodók részére a talajmegmunkálás és a gyepgazdálkodás területén.

A Güttler munkaeszközeinek előnye többek között a vontatott hengerek fordulási elve; a tökéletes talajkövetés; a frontgépek rendkívül robusztus szerkezete; az ultrakönnyű Simplex csillagok; a teljes géppalettán átívelő modularitás és mindenekelőtt a forradalmi megoldás: az öntisztuló prizmahengerek.

Az Arany Patanyom® védjeggyel rendelkező hengert a talajmegmunkálásban és gyepgazdálkodásban a gazdálkodók 1976 óta használhatják visszatömörítésre. Mára a Güttler a talajszerkezet specialistájának számít, különleges megoldásainak köszönhetően. A Güttler frontgép programja Európa-szerte a legnagyobb.

A május végén megrendezett sajtónapot Hans Güttler cégtulajdonos nyitotta meg, az eseményre a hazai szaksajtó képviselői mellett Belgiumból, Hollandiából, Németországból és Szerbiából is érkeztek újságírók. Hans Güttler elmondta, hogy a rendezvényen több újdonságot is bemutatnak, és az események fókuszában a sekélyművelés technológiája, a SuperMaxx áll.

A Güttler frontgép programja Európa-szerte a legnagyobb

Güttler henger – több mint három évtizedes tapasztalattal

Vörös Endre értékesítési vezető előadása fókuszában a sekélyművelés technológia bemutatása állt. Az értékesítési vezető elmondta, hogy a Güttler gépgyártó vállalat a több mint három évtizedes tapasztalattal rendelkező Güttler hengerekről vált ismertté, emellett ma már számos más munkagépeket is kínálnak a gazdálkodók részére, mint a gyepápoló eszközök, magágykészítők, vagy kultivátorok.

A szakember arról is beszámolt, hogy a hódmezővásárhelyi gyáruk 2016-ra tervezett árbevétele a német és a magyar piacon eddig jóval terven felül teljesített: az eddigi árbevételük a tervezetthez képest mintegy 5%-kal magasabb még úgy is, hogy a többi keleti és közép-európai országba irányuló eladásaik eddig elmaradtak a tervezetthez képest.

A Güttler az elmúlt évtizedek során a Güttler hengerekből értékesített legnagyobb számban. Ez a trend az idei évben változott először, amikor is ez év május közepéig értékesített munkaeszközökből a SuperMaxx 50 és 60 típusok együtt 15,5%-ot tettek ki, amivel megelőzték a Güttler hengereket.

A SuperMaxx éve – 2016

A SuperMaxx sokoldalú kultivátor kisebb erőgépigénye a sekélyművelésű technológiának köszönhető.

A SuperMaxx kapaelrendezésének köszönhetően nem tömődik el, szekciókon belül a gyártó a kapákat szimmetrikusan helyezte el. A nagy átömlési keresztmetszetű, sokoldalú kultivátorral kiváló munka végezhető nedves talajon is, így korábban indulhatnak a tavaszi munkálatok.

A SuperMaxx kultivátorral kitűnő gyomirtó hatás érhető el, erős kapáinak köszönhetően akár fagyos időben is dolgozhat vele a gazdálkodó.

Megfelelő gépet a technológiákhoz

Vörös Endre a SuperMaxx kultivátor technológiáját is ismertette, amit három csoportra osztott.

A tavaszi technológia a szántáselmunkálás és magágykészítés, amikor henger nélkül képezhetünk olyan talajfelületet, ami azután sokkal gyorsabban adja le a felesleges nedvességet. Hengerezni akkor érdemes, amikor már megfelelő a talajnedvesség. Ezzel kissé előrehozható a talajművelés kezdete.

A nyári technológia a karcolásos tarlóhántás, aminek lényege, hogy a kipergett szemeket a talajba keverjük, illetve különböző mikrobákkal, porral és egyéb anyagokkal megfertőzzük a szármaradványt, ami ezáltal sokkal gyorsabban bomlik. A kipergett szemek, gyomok zöldülése után következhet a mechanikai gyomirtás. A nyári technológiához tartozik a többmenetes magágykészítés is.

Az őszi-téli technológia része a magágykészítés és a fagyott talajok művelése. A SuperMaxx sokrétűen felhasználható munkaeszköz, ennek köszönhetően az ára is hamarabb térül meg.

Güttler-újdonságok munka közben

Nagy területteljesítményű SuperMaxx 1200 és RollFix gépkapcsolat

SuperMaxx 1200 és RollFix gépkapcsolat – kiváló minőségű tarlóhántás és nagy területteljesítmény

Hans Güttler Hódmezővásárhely határában két helyszínen mutatta be a sajtó képviselőinek, hogy a kötött talaj ellenére is kiváló munkára képesek a Güttler munkaeszközök. A RollFix hengersorral ellátott 12 méter munkaszélességű SuperMaxx 1200 egy prototípus, ami eddig már 4 000 hektár területet munkált meg.

Hazánkban ezt a gépkombinációt általában tavasszal használják magágykészítésre, míg Németországban emellett nyáron, vagy ősszel is alkalmazzák tarlóhántásra. Ez a gondolat hazánkban még új, de Hans Güttler bízik abban, hogy ez az alkalom hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon is meghonosodjon ez a technológia.

A SuperMaxx 1200 és RollFix kombináció a talajból nagy darabokat szakított ki a bemutató során, azután jól felaprította, elegyengette, végül visszatömörítette.

A SuperMaxx 1200 kultivátorral kétszer akkora területteljesítmény fele mennyiségű üzemanyag-felhasználás mellett érhető el, mint egy hasonló munkaszélességű nehézkultivátorral.

A SuperMaxx 60 kultivátor megfelelő tarlómagasság esetén gyors és takarékos munkaeszköz

SuperMaxx 60 kultivátor RollFix hengersorral és EP55 vetőgéppel

A SuperMaxx 60 kultivátor esetében a fogak öt sorban helyezkednek el; a munkaeszköz megfelelő tarlómagasság esetén gyors és takarékos.

A SuperMaxx 60 könnyű gép, mégis játszi könnyedséggel dolgozta magát a talajba. Ezzel a géppel a kötött talaj megmunkálása is lehetséges, a keskeny kapatagoknak és az azokon lévő előtét acélnak köszönhetően.

Hans Güttler bemutatja a függesztett kivitelű SuperMaxx 60, RollFix hengersor és EPS-5 vetőgép gépkapcsolatot

PrestoPlus 600

A PrestoPlus 600 nehézkultivátor kizárólag a magyar és román piacra készül, az itteni adottságokhoz tervezve, az eszközt a gazdálkodók előszeretettel használják eke helyettesítésére.

A szériagyártásra érett PrestoPlus 600-as prototípus 650 mm átmérőjű SimplexFerro, öntvényből készült hengersorral együtt bizonyította kiváló teljesítményét a bemutató során.

A PrestoPlus 600 nehézkultivátor kizárólag a magyar és román piacra készül

Az új Offset hengercsalád és a FlatSpring simítóelőtét

A Güttler mezőgazdasági gépgyártó a 2015. évi Agritechnica szakkiállításon mutatta be először az Offset hengercsaládját, aminek jellegzetessége, hogy a hengerelemek egymáshoz képest eltolva helyezkednek el. A kedvező árú Offset henger lehetővé teszi, hogy előtte más szerszámokat is elhelyezzünk.

A gépbemutatón az Offset hengersor és FlatSpring talajelőtét–simító gépkapcsolatát láthatták az újságírók munka közben, amely akár köztes termények vetésére is alkalmas. Forduláskor az első hengersor felemelése fontos a talajradírozás megakadályozására.

A gépkapcsolat munkája után a talaj felső részén nagyobb darabok maradtak, alatta viszont aprómorzsalékos tömör réteg jött létre, ami kiváló közeg a vetőmag számára.

Az új Offset hengercsalád jellegzetességét az egymáshoz képest eltolva elhelyezett hengerelemek jelentik

GreenSeeder, GreenMaster és a 200 liter magtartállyal szerelt EPS-5 típusú vetőgép

A sajtó képviselői a Güttler Földmester kompaktort is megismerhették munka közben, amivel a legkedvezőtlenebb talaj esetén is kiváló magágy készíthető.

A gyepgazdálkodásban kiválóan alkalmazható a GreenSeeder, a GreenMaster és a 200 liter magtartállyal szerelt EPS-5 típusú vetőgép gépkombinációja. Habár a bemutató során nem volt lehetőség a gépkapcsolat munkáját gyepen megtekinteni, kiváló lehetőség nyílt annak szemléltetésére, hogy szántáselmunkálásra, magágykészítésre nehézkultivátor előtt, de akár köztes növény vetésére is kiválóan alkalmas ez a Güttler gépkapcsolat.

A Güttler a munkaeszközeire egy, a vetőgépgyártás területén 40 éves tapasztalattal rendelkező svájci gyártó kiváló minőségű vetőgépeit helyezi el

A gyepgazdálkodáshoz használt rugós kapatagok sokkal kisebbek és vékonyabbak a szántóföldi munkaeszközökhöz képest, itt a magok beágyazódását a hengerrel végezheti el a gazdálkodó.

A Güttler egy, a vetőgépgyártás területén 40 éves tapasztalattal rendelkező svájci gyártó vetőgépeit használja munkaeszközein. Ezek a vetőgépek áttekinthető felépítésűek, mégis kiváló minőségűek.

Cs Zs

CÍMKÉK güttler