fbpx

Felhasználóbarát, innovatív technológia

Írta: GÉPmax-2021/VI. lapszám cikke - 2021 december 01.

A békéscsabai ALFA-GÉP szántóföldi gépbemutatója megmozgatta minden gazda fantáziáját Szeptember közepén tartott látványos gépbemutatót a mezőgazdasági gépek forgalmazásával foglalkozó ALFA-GÉP Kft. a Medovarszki Farm által biztosított területen. Olyan gépeket tekinthettek meg a mezőgazdasági termelők, melyek jellemzői a mai modern technológia alkalmazása, a felhasználóbarát kezelhetőség, a digitalizáció és a precíziós gazdálkodás. Emellett a klímaváltozás hozta problémákra is nyújtanak megoldást.

 

Széleskörűen felhasználható és könnyen kezelhető munkagépek

A rendezvényen – a vállalkozás széles kapcsolatrendszerének köszönhetően – 23 mezőgazdasági munkagépet tekinthettek meg az érdeklődők kívülről-belülről. Az agrártermelőket azonban jobban érdekelte a mozgógépes bemutató, melyen a 14 gépkapcsolat között mindenki megtalálta a maga kedvencét, vagy az aktuális problémájára a megoldást. Négy munkagép aratott kiemelt sikert modern technológiai jellemzőivel, könnyű kezelhetőségével, valamint sokoldalú alkalmazhatóságával.

 

Mezőgazdasági munkagép
Sokoldalú alkalmazhatóság, könnyű kezelhetőség, precíziós technológia jellemezte a bemutatott gépeket

 

KVERNELAND U-DRILL 6001 gabonavetőgép

Az u-drill vontatott vetőgépcsalád egy könnyen kezelhető és egyszerűen karbantartható kombinált rendszer, mely egy menetben tesz lehetővé több munkafolyamatot. Mindehhez aránylag nagy munkasebességet (10-18 km/h) és tökéletes magelhelyezést garantál. A vetőgép 3, 4 és 6 méteres változatokban érhető el; a legkisebb merev, a legnagyobb csukható verzióban, a köztes mindkét típusban. A rendszer elemeinek köszönhetően a technika egy menetben tökéletesen előkészíti, szintezi, visszatömöríti a vetőágyat, valamint lehelyezi a magot, majd földdel borítja azt. A CD-csoroszlyával szerelt vetőgépen kétféle sortávolság választható, a gazda választhat a 12,5 cm és 16,7 cm között, figyelembe véve a termesztési technológiát.

A tartály kapacitása 3 000 liter a két kisebb családtagnál, azonban a nagytestvér már 4 350 literes változatot kapott. Mindkét típus könnyen tölthető big-bag zsákból, homlok- vagy teleszkópos rakodóval, azonban a 6 m-es vetőgép tartálya feltöltőcsigával is rendelhető.

A technológia teljesen ISOBUS kompatibilis, a kezelő folyamatosan ellenőrizheti a munkafolyamat során az összes adatot, így szükség esetén bármikor be tud avatkozni.

 

Mezőgazdasági munkagép
A Fliegl új boronája már a megjelenésével is magához vonzotta a gazdákat

 

FLIEGL KSE 680-AS láncos tárcsás borona

A Fliegl 2020-ban mutatta be a fenntartható gazdálkodás szellemében készült, sokoldalú, sekély talajművelésre alkalmas munkaeszközét, láncos tárcsás boronáját. A hazai gazdák nagy érdeklődéssel tekintették meg munka közben ezt a jellegzetes, sokoldalú eszközt, mely egyedülálló módon segíti a növényi maradványok bedolgozását.

Nagy előnye, hogy vonóerő szempontjából nincs óriási igénye (160 LE-s erőgép már bírja), és emellett nagy munkasebességgel (10-18 km/h), 6,8 méteres széles földterületet lehet vele megművelni. Ez azt jelenti, hogy rövid idő alatt nagy terület, alacsony üzemanyagköltséggel munkálható meg vele. A gép egy keresztirányú, robusztus vázat kapott, melyre rombusz formában négy darab rugalmas, nagy teherbírású láncot függesztettek fel. A láncokon egyenként 32 db, 350 mm átmérőjű, 2,7 kg-os tárcsalap kapott helyet. Szállítási üzemmódhoz a gép hidraulikusan összecsukható, ilyenkor 3 méter széles.

Hidraulikusan állítható a menetirányra ferdén elhelyezett láncok feszessége, illetve a váz magassága, így egyszerűen adaptálható a munkaeszköz a különböző talajviszonyokhoz.

A borona az erőgép hátsó CAT II-es csatlakozására kapcsolható fel, valamint szükség van 3 pár, kettős működésű hidraulikus csatlakozóra: egy-egy pár az emelésért és a lenyitásért felel, a harmadik pedig a láncfeszítéshez szükséges.

 

Mezőgazdasági munkagép
Etetéshez és almozáshoz is jól alkalmazható a bálabontó szecskázó(Fotók: Barna Ferenc)

MCHALE C460 bálabontószecskázó

A szarvasmarhatelepek egyik kedvenc munkagépe lehet a sokoldalú McHale C460. Ez ugyanis alkalmas rövid szálú szenázs adagolására, de könnyedén használható hosszabb szálú bálás takarmányok (széna, szalma) bontására és kiosztására is. A két sebességfokozatú hajtómű teszi lehetővé a megfelelő fordulat beállítását, így a kisebb fordulat (280 fordulat/perc) biztosítja a tömegtakarmány etetését, míg magasabb fordulaton (540 fordulat/perc) tudjuk a szalmát kifújhatni az almozáshoz. További előnye, hogy a szenázs vagy széna kiosztásához a behordószerkezet sebessége állítható, így a kezelő figyelembe tudja venni a takarmány állagát, tömörségét. Almozásnál nagy segítség, hogy a kifúvótorony 300 fokban állítható, így a nehezen elérhető helyeken is meglesz a megfelelő vastagságú alom. A szalma a gép jobb oldalától akár 18 m-re is elfújható, de közvetlen mellette is le tudja teríteni az almot.

A speciális kialakítású dobóventillátor a kiadagolást profi szinten teszi lehetővé, de egyben biztosítja a rendszer megfelelő tisztítását is. A többfunkciós, önrakó hátsó ajtó biztosítja a művelethez megfelelő mennyiségű takarmány adagolását, tárolását. A kapcsolótáblát a munkavédelmi szabályoknak megfelelően alakították ki, megelőzve a gépkezelő végtagsérüléseit.

 

Mezőgazdasági munkagép

 

MÜTHING L/S-250 rézsűzúzó/szárzúzó

A Güttler Müthing szárzúzóját szélsőséges munkakörülmények között is megtekinthették az érdeklődők. Az egy anyagból hengerített, masszív ház a komolyabb igénybevételt is jól bírta. A technika elsősorban lágyszárú növényekhez készült, de a fásszárú, karvastagságú vegetációval borított, ligetes részben is gond nélkül aprítottak az állókések, és dolgoztak a duplaspirálban elhelyezett kalapácsok. Mivel azok közel vannak a támasztótengelyhez, nem ragadtak be, illetve a fás részek bejutásakor a rotor nem sérült. A működéshez ideális szívóerő eléréséhez a rotorház állítható vágóélt (szívóerő szabályzó rendszert) tartalmaz. Magának a háznak – opcionálisan igényelhető belső – kopóbetéttel növelhető az élettartama.

A munkagéppel nehezen megközelíthető helyek is elérhetők, mivel a kialakításának köszönhetően – igény szerint – az erőgép vonala mellett kitolt pozícióban dolgozik. A munkapozíció ezen kívül szögállítással is kombinálható. A szárzúzó rugóacélból gyártott kőfogó lamellákat kapott, ezzel megelőzve a felverődésekből adódó baleseteket.

 

Talajvíz esetén megoldás a drénező és a csatornanyitó

A hektikus időjárás és a Békésben jellemző kötött talaj miatt gyakran alakulhatnak ki a térségben vízzel borított mezőgazdasági területek. A rövid idő alatt nagy mennyiségben lehullott csapadék elvezetésére is talált megoldást az ALFA-GÉP Kft., 5-6 éve már szerepelnek kínálati palettájában a réselő, csatornanyitó gépek. A bemutatón a COSMECO V2 csatornanyitó is szerepet kapott, sok gazda tekintette meg az 50 cm munkamélységű, 8-12 cm szélességű árkot, mely az említett munkagéppel került kialakításra.

A speciális eszközzel webes portálunkon részletesen foglalkoztunk.

 

Szerző: Barna Ferenc