fbpx

A MacDon 1170 rendrevágó lenyűgözte a hannoveri közönséget

Írta: Szerkesztőség - 2020 február 11.

Az önjáró rendrevágógépeiről és hevederes vágószerkezeteiről híres MacDon természetesen a legutóbbi AGRITECHNICA-ra is elhozta, az aktuálisan gyártásban lévő önjáró rendrevágó szériájának, a legkisebb, M1170-es modelljét.

A MacDon M1170-est egy 4,5 literes, négy hengeres, Cummins QSB dízelmotor hajtja meg, amely névleges motorfordulat mellett, 173 lóerőt biztosít a betakarítógép számára.

A MacDon vadonatúj szabadalmaztatott CrossFlex ™ felfüggesztése közúton 45 km/h terepen pedig és a 29 km/h maximális sebesség mellett zökkenőmentes haladást biztosít még szélesebb vágószerkezet mellett is. Ez az egyedülálló kialakítás elnyeli az egyenetlen terep hatásait, lehetővé téve a sima haladást betakarítás közben, a tereptől függetlenül.


Hannoverben minden alkalommal képviseli magát egy önjáró rendrevágó modellel a MacDon

MacDon szabadalmaztatott Dual Direction ® technológiájának köszönhetően másodpercek alatt válthat a terepről a közúti üzemmódra, és akár 45 km / h sebességig is haladhat. A 180 fokban megfordítható vezetőülés + kezelőszervek segítségével, a menetirány megváltoztatásával kényelmesebben és biztonságosabban közlekedhet nagy sebességgel is közúton.

Ha már a fülkénél járunk, a felszereltségéről külön is érdemes szót ejteni, mert egy rendrevágóhoz képest az sem mindennapi. 360 fokos kilátást nyújt a fülke üvegezése, amelyre szükség is van a kétirányú haladás miatt. A teleszkópos kormányoszlop dönthető és állítható magasságú, a légrugós vezetőülés szintén állítható és rendelkezésre áll egy lehajtható pótülés is. 4 halogén közúti világítás, és szintén halogén 8 munkafényszóró áll rendelkezésre alapkivitelben az éjszakai munkákhoz.

Bluetooth-os rádióval is fel van szerelve a fülke, a mindig megfelelő hőmérsékletű légkörről pedig, digitális, automata klímaberendezés gondoskodik. Az üzemi értékekről és funkciókról kartámaszba épített, 7 colos, színes, LCD kijelző ad tájékoztatást. A vezetőfülke Ultra Glide ® négy pontos, független, rugózott-felfüggesztéssel rendelkezik.

Aki még ettől is nagyobb kényelemre, illetve felszereltségre vágyik és a pénztárcája is bírja, annak rendelkezésre áll opcióban a De Luxe vezetőfülke, melynél már elektromosan állítható külső visszapillantó tükrök, fűtött és szellőztetett bőr vezetőülés, illetve szintén bőr pótülés növeli a kényelmet. Az éjszakai munkát pedig a halogén reflektorok helyett LED fényszórók segítik.

A rendrevágóhoz négyféle adapter érhető el. Az A40DX alternáló rendszerű rendrevágó a pillangósok kaszáláshoz, az R1 tárcsás direkt kaszák szintén pillangósok, fűfélék betakarításához, míg a D1X és D1XL hevederes széles vágószerkezetek a gabonafélék, illetve repce rendrevágására.


R113 SP direktvágó tárcsás kasza adapterrel munka közben fotó: MacDon.com

A Double Windrow Attachment (DWA) rendszer a terelő lemezei segítségével lehetőséget ad három rend egymás mellé tereléséhez. Alkalmazása főleg a gyengébb termőképességű területeken lehet a későbbi betakarításkor költségcsökkentő hatással. Az alternáló rendrevágó adapter alkalmazása esetén lehetőség van fémbordás hengerekkel szerelt szársértő alkalmazására is.

Az önjáró alapgép hajtott kerekei 600-65R28 vagy 580-70R26 méretű abroncsokkal, míg a kormányzott kerekek 16.5L-16.1 abroncsméretű kerekekkel vannak felszerelve.

Farkas Imre