fbpx

Ismételjük a múlthetet, tovább emelkedik az üzemanyagár

Írta: Barna Ferenc - 2021 június 21.

Tovább növekedett a nyersolaj ára, melynek hatása már júniusban folyamatosan jelentkezett a magyar kutakon is. Az elmúlt hét, utolsó üzemanyagár változásának negatív élményét élhetjük át újra szerdán: 5-5 forinttal emelkedik a benzin és a gázolaj bruttó, literenkénti ára.

 

Mezőgazdaság, emelkedik
Megint 5 forinttal emelkedik az üzemanyagok ára (Fotó: Barna Ferenc)

 

A drágulás alapján hét közepén már a 95-ös benzin átlagára 437 Ft/liter, a gázolaj kisforgalmi ellenértéke 441 Ft/liter lesz. Utoljára a múlt héten, pénteken emelkedet a trend görbéje, akkor is 5-5 forinttal.

 

A minimum és maximum árak az alábbiak szerint állnak jelenleg:

  • 95-ös benzin literenkénti ára – 400 Ft és 489,9 Ft,
  • gázolaj literenként ára – 399 Ft és 500,9 Ft.

Érdemes figyelni, hol töltjük tele az erőgépünk tankját, mert gázolajnál már megint megvan a két szélsőérték között a 100 Ft-os különbség, de benzin esetében is közel 90 forint/liter.

 

Mezőgazdaság, emelkedik
Emelkedik, valószínű, hogy még nincs vége a felfelé törekvő egyenesnek (Fotó: Barna Ferenc)

 

Emelkedett a nemzetközi piacon a nyersolaj ára

Az előző hetekhez viszonyítva nem lassult a nyersolajár emelkedésének üteme, már elérte a 75 dollárt. Az utolsó három hétben ez 6 dolláros növekedést jelentett. Ennek okán a magyar kutakon is többért mérik az üzemanyagot, június elejétől a benzin átlagára 9 forinttal, a gázolaj átlagára pedig 11 forinttal emelkedett bruttóban, és ehhez most szerdától még 5-5 forintot adhatunk.

A szakemberek szerint még nincs vége a korrekciónak, a következőkben is inkább emelkedéssel kell számolni, mint csökkenéssel.

 

Forrás: holtankoljak.hu