fbpx

A Metalwolf első tárcsái közül néhány még mindig dolgozik

A Metalwolf Kft. közel 30 éve gyárt mezőgazdasági munkaeszközöket. Kezdetben kisebb, majd a változó igények miatt egyre nagyobb teljesítményigényű gépek gyártásába is fogtak. Elindultak a forgatás nélküli talajművelés és a precíziós gazdálkodás irányába, s a nyugati piacra is nyitottak.

 

ember reklámtábla aiutó kerék gumiköpeny

 

 

MINDEN A BURGONYABETAKARÍTÓVAL KEZDŐDÖTT

A mai napig magyar tulajdonban lévő családi vállalkozást Farkas László alapította immár 30 évvel ezelőtt. Az első években a 12 fővel működő METALWOLF Fémipari és Kereskedelmi Kft. főként acélszerkezeteket gyártott, de hamarosan profilt váltott, s áttért a mezőgazdasági gépgyártásra. Napjainkban László nyugdíjasként vesz részt a cég életében, de szerencsére ennél a vállalkozásnál nem jelent problémát a stafétabot átadása. A cégalapító fia, Csaba, valamint az ő felesége, Judit– aki a marketingért is felelős – folyamatosan veszik át a cégvezetést. Beszélgetésünk alkalmával először arról kérdeztem Lászlót és Csabát, miért álltak át a mezőgazdasági gépgyártásra.

– 1993-ban Hollandiában megismertem egy családi vállalkozást, ahol traktorokat és különféle mezőgazdasági munkagépeket újítottak fel – kezdte a történetet a cégalapító. – Az ötlet, hogy mezőgazdasági munkaeszközöket gyártunk, akkor fogalmazódott meg bennem, ugyanis abban az időben, a rendszerváltás után még hiány mutatkozott főként a kisebb mezőgazdasági munkagépekből. Még abban az évben átálltunk az agrárium szegmensére, s először burgonyaszedő gépeket készítettünk kisgazdaságok számára. Ezt követték a kombinátorok, tárcsás boronák, idővel pedig már elsősorban a tárcsákra fókuszáltunk.

Először jellemzően 100 lóerőig gyártottuk a munkaeszközeinket. Később, ahogy a gazdálkodók birtokmérete gyarapodott, mind nagyobb igény jelentkezett a nagyobb teljesítményt igénylő munkaeszközökre. Ezért szélesítettük mi is a termékpalettát, s ma már akár 300 lóerős erőgépigényű gépekkel is kiszolgálhatjuk a vásárlókat. A munkaeszközeinket a különböző teljesítményhez illesztve többféle munkaszélességben gyártjuk, s évről évre bővítjük kínálatunkat.

 

EZ A MINŐSÉG A NÉMET PIACON IS MEGÁLLJA A HELYÉT

– Milyen arányú a hazai, illetve az exportforgalmazásuk?

– Jellemzően a magyar piacra értékesítjük munkaeszközeinket, ami mintegy 90 százalékot tesz ki: ennek több mint fele viszonteladókon keresztül történik. Eladásaink legnagyobb részét a tárcsák teszik ki, a visszajelzések alapján is ebben vagyunk a legnépszerűbbek. Magunk is meglepődünk, amikor közel 30 éves METALWOLF tárcsákhoz jönnek hozzánk alkatrészért.

Korábban cégünk exporttevékenysége főként a keleti irányra összpontosult, de az elmúlt néhány évben ez a trend megváltozott, s folyamatosan növekszik az osztrák és a német piac részesedése. Ez főként annak köszönhető, hogy a két országban egyre nagyobb igény mutatkozik a sorközművelő gépcsaládunkra. Míg 2019-ben csupán néhány gépet értékesítettünk Ausztriába és Németországba, napjainkra több gazdálkodó keres annak apropóján, hogy például a szomszédjánál látta a sorközművelőnk munkáját, s szeretne ő is vásárolni egy ilyen gépet. Azért is tölt el büszkeséggel bennünket, hogy gépeinket az osztrák és német piacon is elfogadják, mert a két országban a minőség alapvető kritérium.

 

HATÉKONYSÁGNÖVELŐ BERUHÁZÁSOK

– Az elmúlt három évtized alatt mik voltak a főbb mérföldkövek, fejlesztések a vállalatnál?

– Jelentős lépés számunkra, hogy 1996-ban megvásároltuk a jelenlegi telephelyünket, amit azután folyamatosan bővítettünk, fejlesztettünk, és modern gépekkel szereltünk fel. 2000-ben például vásároltunk egy festőfülkét, aminek köszönhetően már a kor igények megfelelően festhettük a munkaeszközeinket. Később megvettük a telephelyünk melletti területet is, ahol 1 000 m2-es csarnokot valósítottunk meg, s üzembe helyeztünk két nagy teherbírású daru mellett több nagyteljesítményű gyártógépet is. Továbbá ezen a területen építettük fel az új irodaházunkat is.

 

Farkas László, a Metalwolf Kft. cégalapítója és fia, Csaba
Farkas László, a Metalwolf Kft. cégalapítója és fia, Csaba

 

Mivel a gazdálkodók az egyre nagyobb munkagépeket keresik, beszereztünk egy másik, az előzőnél nagyobb méretű festőfülkét, s egy szemcseszóróra is beruháztunk, amivel a korábbihoz képest lényegesen egyenletesebb, fémtiszta felületet készíthetünk a festés előkészítéshez. A CNC esztergagép és a plazmavágó berendezés beruházásával is jelentősen fokoztuk a minőséget és a hatékonyságot, amit mindig szem előtt tartunk a gépbeszerzéseink alkalmával.

 

„FEJLESZTÉSEINK SORÁN A GAZDÁLKODÓI ELVÁRÁSOK IS MÉRVADÓK”

– Milyen termékinnovációkról számolhatnak be, s jellemzően mire irányulnak a fejlesztéseik?

– Igyekszünk nagy hangsúlyt fektetni a sorközművelő kultivátorokra a növekvő exportigény miatt. Próbáljuk minél jobban tökéletesíteni azokat, kiegészítve például szilárd- és folyékonyműtrágya-szórókkal is. A német piacon az 50 cm-es sorközkultivátorokra mutatkozik a legnagyobb igény, amit jellemzően cukorrépa és szója termesztésénél alkalmaznak. Úgy gondoljuk, ez nagy lehetőség vállalatunk számára.

Jelenleg a szántóföldi kultivátorainkat még nyírócsapos kapákkal kínáljuk, a jövőben viszont rugós biztosítással felszerelt változattal is szeretnénk megjelenni a piacon, ami jelenleg tervezési fázisban tart. A fejlesztéseink során fontosak számunkra a gazdálkodók elvárásai, ezért is helyezünk nagy hangsúlyt a forgatás nélküli technológia talajművelő eszközeire, valamint a precíziós gazdálkodásra.

A tárcsáinkat is tovább fejlesztjük, azon belül is főleg a V-tárcsákat, amiket korábban pálcás rögtörő hengerrel, viszont mintegy 8 éve már ékgyűrűs hengerrel is kínálunk.

Emellett kialakítunk egy gyártásirányítási és vevőnyilvántartási rendszert, hogy összehangolhassuk a folyamatainkat, minimalizálhassuk a hibázási lehetőségeket, valamint hatékonyabbá tegyük a humánerőforrásunkat is.

 

épület tárcsa munkaeszköz ajtó garázskapu
Az értékesítés legnagyobb részét a tárcsák teszik ki

 

EGYRE NAGYOBB MUNKAGÉPEKET IGÉNYEL A PIAC

– Mik a főbb kihívások a Metalwolf Kft.-nél?

– Hatalmas a konkurencia ebben a szegmensben, ami a kis- és a közepes gazdaságokat szolgálja ki. Régebben voltak a nyugati gyártmányok a magasabb, a keletiek pedig alacsonyabb árkategóriában. Napjainkra viszont megjelentek például a török és szerb munkagépek is, sokszor alacsonyabb áron. Ilyen helyzetben kell felvennünk a versenyt. Habár a Metalwolf nem tartozik a legolcsóbb kategóriába, cserébe a gazdák tartós munkaeszközöket kapnak és az alkatrészellátás is folyamatosan, hosszú távon biztosított.

A másik kihívás, hogy a gazdálkodók birtokmérete egyre nagyobb, így a 80-100 lóerőt igénylő munkaeszközökre is szűkül a kereslet. Emiatt nekünk is nagyobb munkagépeket szükséges gyártanunk, ahol szintén komoly konkurenciával kell számolnunk.

Habár az értékesítésre a koronavírus nem gyakorolt különösebb hatást, az alapanyagokra ez nem mondható el. Az elmúlt három évtized alatt ilyen mértékű áremelkedést még nem tapasztaltunk. A növekedés gyorsaságát követni sem tudtuk, így árat sem tudtunk emelni, már-már a veszteség határát súrolva. Az alapanyag-ellátás akadozását is érezzük, nagyon előre kell gondolkodni, hogy minden szükséges nyersanyag időben itt legyen.

 

gép plazmavágó
Plazmavágó munkában – a precizitás alapkövetelmény (forrás: Ipari Fotó)

 

– A manapság jellemző munkaerőhiány miként érinti önöket?

– Ez nálunk sincs másként. A szakmunkástanulóink közül a szakma megszerzése után sokan külföldre mennek dolgozni. Ezt ellensúlyozza némiképp, hogy sokan később hazajönnek, s családot alapítanak. Az ő munkájukra viszont már hosszútávon is számíthatunk. Ezért is jellemző, hogy cégünknél viszonylag magasabb az átlagéletkor.

A Metalwolf Kft.-nél jelenleg 28 fő dolgozik, akik számára igyekszünk vonzó munkakörülményt teremteni. Bízunk benne, hogy olyan környezetet alakítottunk ki, ahová szívesen járnak dolgozni.

– Édesapám 30 évvel ezelőtt letette a Metalwolf Kft. alapjait, majd fokozatosan és következetesen felépítette. Feleségemmel közösen a jövőben is azon dolgozunk, hogy folyamatosan fejlesszük, és a hazai és külföldi gazdálkodókat modern és megbízható munkaeszközökkel szolgálhassunk ki – zárta a beszélgetést Farkas Csaba.

 

Csomor Zsolt