fbpx

Hidrogénüzemű gépek– a fenntartható mezőgazdaság jövője

Írta: GÉPmax-2024/V. lapszám cikke - 2024 szeptember 26.

A hidrogén, mint a fosszilis tüzelőanyagok ígéretes alternatívája, egyre nagyobb figyelmet kap a mezőgazdaságban, különösen a gépek energiaellátása terén. Az „olajkorszak” vége közeledtével és a globális energiaátmenet kihívásaival szembenézve a hidrogéntechnológia a fenntarthatóság egyik kulcsfontosságú megoldásává válhat.

Ez az irányváltás szorosan kapcsolódik a fenntartható gazdálkodási gyakorlatok iránti globális törekvésekhez. Ebben a cikkben áttekintjük, hogyan alkalmazható a hidrogéntechnológia a mezőgazdasági gépek ellátásában, hogyan állítható elő a zöldhidrogén, valamint, hogy ez a technológia hogyan növelheti az energiahatékonyságot, és csökkentheti a károsanyag-kibocsátást.

New Holland H2 traktor
A mezőgazdasági gépek, például traktorok és kombájnok hidrogénnel történő meghajtásához speciális motorokra vagy üzemanyagcellákra van szükség

HIDROGÉNGAZDASÁG AZ ENERGIAFÜGGETLENSÉGÉRT

A legtöbb fejlett ország törekszik a hidrogéngazdaság kiépítésére, mert ez lehetőséget nyújt az energiafüggetlenség elérésére, a szén-dioxid-kibocsátás jelentős csökkentésére, valamint a fenntartható gazdasági növekedés előmozdítására. A legtöbb uniós országban nem újdonság a megújuló energiákra való törekvés a mezőgazdasági termelésben, és az utóbbi időben a hidrogénező mezőgazdaság egyre nagyobb teret hódít.

MI AZ A HIDROGÉNEZŐ MEZŐGAZDASÁG?

A hidrogénező mezőgazdaság a fenntartható gazdálkodás egyik új irányzata, amely a fosszilis tüzelőanyagok ígéretes alternatívájaként jelenik meg.

Ezek közé tartozik:

1. Mezőgazdasági gépek: a hidrogén-üzemanyagcellás traktorok zéró kibocsátású alternatívát nyújtanak a dízelmotoros gépekkel szemben, így csökkentve a mezőgazdasági szektor környezeti terhelését.

2. Zöldműtrágyák: a zöldhidrogénnel előállított műtrágyák ugyanazt a tápanyagellátást biztosítják, mint a hagyományos változatok, de üvegházhatású gázok kibocsátása nélkül.

3. Betakarítás utáni feldolgozás: a hidrogéngenerátorok megbízható hőforrást kínálnak a gabonaszárításhoz és hűtéshez a hűtőházakban.

A mezőgazdasági gépek, például traktorok és kombájnok hidrogénnel történő meghajtásához és kombájnok hidrogénnel történő meghajtásához speciális motorokra vagy üzemanyagcellákra speciális motorokra vagy üzemanyagcellákra van szükség van szükség

A HIDROGÉNEZŐ MEZŐGAZDASÁG ÉS A JÖVŐ

A hidrogén kétféleképpen használható mezőgazdasági gépekben: hidrogén/dízel keverékkel működő motorokban és üzemanyagcellás rendszerekben. Az első esetben a hidrogént és a dízelt együttesen használják, ami csökkenti a dízelüzemanyag mennyiségét és a kibocsátott káros anyagokat. Az üzemanyagcellás rendszerek viszont a hidrogénből közvetlenül elektromos áramot termelnek, amely a gépet hajtja. A fő különbség, hogy míg a hidrogén/dízel keverék még mindig kibocsát szennyezőanyagokat, az üzemanyagcellák tiszta energiát biztosítanak

A jelenlegi hidrogénező mezőgazdasági alkalmazások azt mutatják, hogy a hidrogénben kivételes potenciál rejlik, ez életképes és hatékony megoldás a gazdálkodás és a mezőgazdasági szektor szén-dioxid-mentesítésére, ami egy zöldebb és fenntarthatóbb jövőt tesz lehetővé.

A HIDROGÉNÜZEMŰ MEZŐGAZDASÁG ALAPVETŐ KELLÉKEI

A hidrogénüzemű mezőgazdaság olyan technológiákat és erőforrásokat alkalmaz, amelyek lehetővé teszik a mezőgazdasági gépek és eszközök hidrogénnel történő üzemeltetését.

Az alábbiakban bemutatjuk a hidrogénüzemű mezőgazdaság legfontosabb kellékeit:

1. zöldhidrogén: A hidrogénüzemű mezőgazdaság egyik alapvető eleme a zöldhidrogén, amelyet megújuló energiaforrások felhasználásával állítanak elő. A zöldhidrogén biztosítja, hogy a mezőgazdasági tevékenységek szén-dioxid-kibocsátása minimális legyen, támogatva ezzel a fenntartható mezőgazdaságot.

2. Hidrogéntároló rendszerek: Mivel a hidrogén gáznemű állapotban könnyen szivárog, és nagy térfogatot igényel, szükség van speciális tárolórendszerekre, amelyek biztonságosan és hatékonyan képesek nagy mennyiségű hidrogént tárolni. Ezek a tárolók lehetnek magas nyomású tartályok vagy kriogéntárolók, amelyek folyékony hidrogént tartanak alacsony hőmérsékleten.

3. Hidrogénüzemű motorok és üzemanyagcellák: A mezőgazdasági gépek, például traktorok és kombájnok hidrogénnel történő meghajtásához speciális motorokra vagy üzemanyagcellákra van szükség. Az üzemanyagcellák közvetlenül elektromos energiává alakítják a hidrogént, ami meghajtja a gépeket, míg a hidrogénüzemű motorok a hagyományos belső égésű motorokhoz hasonlóan működnek, de hidrogént égetnek el.

4. Hidrogén-infrastruktúra: Ahhoz, hogy a hidrogénüzemű mezőgazdaság működjön, szükség van egy jól kiépített hidrogén-infrastruktúrára. Ez magában foglalja a hidrogén-előállító létesítményeket, a tároló- és szállítórendszereket, valamint a hidrogén-töltőállomásokat, ahol a mezőgazdasági gépek üzemanyaggal feltölthetők.

5. Képzett munkaerő és technológiai ismeretek: a hidrogénüzemű mezőgazdaság sikeres működéséhez olyan szakemberekre van szükség, akik jól ismerik a hidrogéntechnológia működését, képesek karbantartani a hidrogénmotorokat és üzemanyagcellákat, valamint biztosítani tudják az infrastruktúra zavartalan működését.

LOHC-alapú hidrogénellátás és tankolás
LOHC-alapú hidrogénellátás és tankolás

ZÖLDHIDROGÉN ELŐÁLLÍTÁSA

(a képen látható folyamat ismertetése)

A zöldhidrogén előállítási folyamata több lépésből áll, amelyek mindegyike megújuló energiaforrások felhasználásával történik.

A folyamatot az alábbiak szerint ismertetjük:

1. alga-bioreaktor:

• Az alga-bioreaktor egy innovatív eszköz, amely fotoszintetizáló algák segítségével közvetlenül állít elő hidrogént. Az algák természetes folyamatait kihasználva a bioreaktor tiszta hidrogént termel, amelyet aztán a rendszerben felhasználhatnak. Ez a módszer egy különösen fenntartható módja a hidrogén előállításának, és olyan helyeken is alkalmazható, ahol a megújuló energiaforrások elérhetősége korlátozott.

2. Hidrogén közvetlen előállítása szolárpanelek segítségével:

• Egyes szolárpanelek speciális technológiát alkalmaznak, amely lehetővé teszi a napenergia közvetlen átalakítását hidrogénné. Ezek a H-szolár panelek a napfény energiáját használják fel a hidrogén előállításához, amelyet aztán tárolnak vagy közvetlenül felhasználnak.

3. Szolár-szélenergia:

• A hidrogén előállításához szükséges villamos energiát hagyományos napelemekből (PV-panelek) és szélturbinákból nyerik. Ezek a megújuló energiaforrások biztosítják a karbonsemleges hidrogéntermelés alapját, és az általuk megtermelt energiát továbbítják az elektrolízis folyamatához.

Üzemanyagcella működése
Üzemanyagcella működése a mezőgazdasági gépekben

4. Elektrolízis:

• Az előállított megújuló energia segítségével vizet (H₂O) bontanak hidrogénre (H₂) és oxigénre (O₂) elektrolízis útján. Az így nyert hidrogén a későbbi felhasználásra tárolásra kerül.

5. Hidrogénezés és LOHC-tárolás:

• LOHC (Liquid Organic Hydrogen Carrier) technológia alkalmazásával a hidrogént folyékony szerves hidrogénhordozókba (LOHC) kötik meg, amely lehetővé teszi a hidrogén biztonságos és gazdaságos tárolását és szállítását.

• Az LOHC-k használata során a hidrogén LOHC+ állapotban kerül tárolásra, és dehidrogénezéssel (hidrogén elválasztása) állítható vissza, amikor szükség van rá.

6. Dehidrogénezés és -felhasználás:

• Az LOHC-ból a hidrogén kinyerésére dehidrogénezési eljárást alkalmaznak, amelynek során a hidrogén felszabadul, és felhasználható különböző célokra.

• Felhasználási területek:

• mezőgazdaság: a felszabadított hidrogén üzemanyagként használható hidrogénüzemű traktorok és egyéb mezőgazdasági gépek számára;

• ipari felhasználás: a hidrogént ipari folyamatokhoz is használhatják, ahol nagy mennyiségű tiszta energia szükséges;

• lakossági felhasználás: a hidrogén lakossági célokra is hasznosítható, például fűtésre vagy áramtermelésre.

7. Szállítás:

• Az LOHC-ban tárolt hidrogént biztonságosan lehet szállítani különböző helyszínekre, ahol azt felhasználják vagy tovább tárolják.

Ez az integrált rendszer lehetővé teszi a zöldhidrogén fenntartható előállítását, tárolását, szállítását, és különféle ipari, mezőgazdasági, valamint lakossági felhasználását, így hozzájárulva a globális dekarbonizációs célok eléréséhez.

A HIDROGÉN GAZDASÁGOS ÉS INNOVATÍV ALKALMAZÁSA A MEZŐGAZDASÁGI GÉPEKBEN

A mezőgazdaságban alkalmazott hidrogéntechnológia új dimenziót nyit a hatékonyság és fenntarthatóság terén. Az LOHC- (Liquid Organic Hydrogen Carrier) alapú hidrogénellátás és az elektromos meghajtás kombinációja különösen alkalmas a jövő mezőgazdasági gépei, így például az autonóm traktorok számára. Az alábbiakban részletezzük a rendszert és annak működését.

LOHC-ALAPÚ HIDROGÉNELLÁTÁS ÉS TANKOLÁS

A hidrogén gazdaságos tárolása és szállítása érdekében a hidrogént LOHC-ba kötik meg, amely egy biztonságos és hatékony módja a hidrogén mozgatásának. A traktor tankolásakor a használt, hidrogénmentes LOHC-t (LOHC) eltávolítják a rendszerből, és helyette hidrogénnel töltött LOHC+-t tankolnak be. A traktornál integrált dehidrogénező rendszer működik, amely a hidrogént leválasztja az LOHC-ról, és azt felhasználja az üzemanyagcella működtetéséhez. Ennek köszönhetően a traktorban csak kis mennyiségű hidrogén van jelen, ami megakadályozza a robbanásveszélyt.

AZ ÜZEMANYAGCELLA MŰKÖDÉSE A MEZŐGAZDASÁGI GÉPEKBEN

A dehidrogénezett hidrogén az üzemanyagcellába kerül, ahol elektrokémiai reakció során vízzé alakul, miközben elektromos energiát termel. Ez az elektromos energia hajtja meg a traktor minden kerekét külön-külön, így biztosítva a maximális hatékonyságot és mobilitást. Ezenkívül a traktor központi elektromos motorral is rendelkezik, amely nagyobb nyomatékot is biztosít a járműnek, valamint így alkalmas kiegészítő gépek, például vetőgépek vagy bálázók meghajtására is.

LOHC station
A mezőgazdaságban alkalmazott hidrogéntechnológia új dimenziót nyit a hatékonyság és fenntarthatóság terén

ÖSSZEFOGLALVA

A hidrogénező mezőgazdaság, a hidrogénalapú LOHC Pilatus technológia és az elektromos hajtású rendszerek kombinációja révén jelentős előnyöket nyújt a mezőgazdaság számára. Az elektromos meghajtású mezőgazdasági gépek rendkívül csendes működése lehetővé teszi az éjszakai munkavégzést zavaró hatások nélkül, különösen autonóm traktorok esetén, amelyek emberi felügyelet nélkül is folyamatosan működhetnek. A hidrogén üzemanyagként történő alkalmazása és az elektromos hajtás integrációja nem csupán fenntarthatóbbá és biztonságosabbá teszi a mezőgazdasági műveleteket, hanem rendkívül alacsony költséggel is lehetővé teszi a hatékony termelést.

Vlaszák Lajos