fbpx

NEXAT – Több kontinensen is vizsgázott betakarításban

Írta: Farkas Imre - 2024 augusztus 01.

A NEXAT által teljesen házon belül kifejlesztett NEXCO betakarítási modul új dimenziókat nyit a betakarítási technológia terén. A speciális eszközhordozó, a NEXCO cséplőmodullal kombinálva hatékony és nagy teljesítményű kombájnná válik. A NEXCO a romániai repcében és a brazíliai Sorghumban mutatta be betakarítási képességeit.

A NEXCO (Next Combine) betakarítási modul központi szerepet játszik a Widesspan CTF rendszerben, ahol az optimális szalmaelosztás kulcsfontosságú. A vágószerkezetek széles választéka áll rendelkezésre, beleértve a 15,2 méter munkaszélességű Draper vágóasztalokat, a kukoricacső-törő, illetve napraforgó adaptereket. A 6 méter széles függesztőkeret biztosítja a vágóasztalok stabilitását és magasságszabályozását. 1100 LE-s teljesítményével a NEXCO a világ legerősebb kombájnja.

Nexat repcearatás
Romániában, repcében aratott idén nyáron – fotó: https://www.nexat.de/

A NEXCO forradalmi cséplőrendszerével a Dual Tangential Axial Flow koncepció, a menetirányra keresztben futó hosszú rotor két egyenletes áramlásra osztja a terményt. A terményáramot hatékonyan és finoman irányítják. Két tisztítóegység, egy-egy telephelyen, összesen 11 m² összterülettel, biztosítja a termény tiszta feldolgozását, nagy területteljesítményt és minimális veszteséget.

A NEXCO magtartályának űrtartalma 32 m³, és gyorsan, kevesebb mint 1 perc alatt kiüríthető, ami minimálisra csökkenti az állásidőt. A NEXCO ürítési rendszere 600 l/sec átviteli sebességgel képes közvetlenül a teherautóra rakodni, így nincs szükség átrakókocsikra. Ezzel megtakarítjuk a gép-, munka- és üzemanyagköltségeket.

Nexat szója aratás
Braziliában szóját takarított be márciusban – fotó: https://www.nexat.de/

A szalma optimálisan eloszlik, így biztosítva az egyenletes talaj szervesanyag-réteg felhalmozódását. A NEXAT rendszer moduláris felépítése lehetővé teszi a modulok gyors és szerszám nélküli cseréjét, így a maximális kapacitáskihasználás és hatékonyság érhető el a függesztett modul gyors cseréjével a tarlóműveléshez közvetlenül a betakarítás után.

Forrás: https://world-agritech.com/