fbpx

Granville 420TS – megcélozza az észak-amerikai farmerek nosztalgiáját

Írta: GÉPmax-2024/IV. lapszám cikke - 2024 július 22.

Az Oxfordban, North Carolinában (USA) található Granville Equipment LLC egy olyan piaci szegmenst célzott meg a 420TS nagy hasmagasságú „trike” rendszerű, önjáró permetezőjével, amelyet néhány évtizeddel korábban az észak-amerikai piacon a John Deere uralt.

A Granville Equipment eddig a dohánytermesztés speciális gépeinek fejlesztésével, gyártásával foglalkozott. A „trike” rendszerű önjáró permetező részben bele is illik még ebbe a portfólióba, de a 420TS modellel nem csak ezt a felhasználói kört kívánják megcélozni. Korábban az észak-amerikai piacon ez a magajárópermetező-kategória igen népszerű volt, és ennek egyik meghatározó részesedésű gyártója a John Deere volt.

Granville 420TS permetező
Követték a bevált konstrukciós megoldásokat (granvilleequipment.com)

Így meg sem kell lepődnünk, hogy követték azokat a megoldásokat, amelyek már a korábbi népszerű konstrukciónál jól beváltak, és főegységek tekintetében több meghatározó elemet átvettek a zöld-sárga márkától. Az egyik a meghajtásért felelős motor, amely a John Deere jól ismert és bevált 4045TF dízel erőforrása. A sebességváltó szintén a JD terméke, és a prémium, légkondicionált vezetőfülke is a korábban gyártott John Deere betakarítógépeken bevált kabin.

John Deere motor
Számos eleme, többek között a motorja is a John Deere-től származik

Az önjáró, háromkerék-hajtású permetező más egységeit is neves, szakmailag elismert nemzetközi gyártóktól szerzik be. Ők maguk lényegében csak burkolatokat, illetve a 235 cm és 305 cm között állítható nyomtávolságú, 180 cm hasmagasságú vázszerkezetet, illetve a rozsdamentes acél szórókeretet gyártják. A kerékhajtás és egyéb hidraulikus egységek kiszolgálórendszer-elemei a Delta Powertől származnak.

A permetezőrendszer EPDM tömlőhálózatát az Apache szállítja, a növényvédő szer kijuttatását Hypro Proflo háromutas fúvótestű szórófejek végzik, szintén Hypro fúvókákkal. A permetezéshez szükséges nyomást szintén Hypro rozsdamentes acél centrifugálszivattyú garantálja, 130–145 bar értéken.

Micro-Trak top of the line sebességszabályozót, valamint Arag elektromágneses áramlásmérőt és szakaszolószelepet építenek még be a 420TS-be.

Az új önjáró permetezőt már a térség több mezőgazdasági vásárán kiállították a közelmúltban, és sikeres a farmerek nosztalgiáját megcélzó projekt, ugyanis már a rendezvények alkalmával több gépet eladtak.

Farkas Imre