fbpx

GÉPmax – 2010-10 – október

Írta: Szerkesztőség - 2010 október 10.

 

 

Kedves Olvasó!

Az elmúlt számok mindegyikében szinte sorra megírtuk, sőt e havi Teszt és tapasztalat rovatunkban is még arról van szó, hogy a víz miatt nem lehet rámenni a földekre, s most éppen napraforgót nem lehet aratni. Sajnos a héten meg kellett tapasztalnunk, hogy a bel- és árvíznél van sokkal nagyobb veszedelem: a vörös iszap. Nemrég hallottam egy előadáson: “A földjeinket és vizeinket meg kell őrizni a jövőnek!” Sajnos ez ott és most nem sikerült, és csak reménykedhetünk, hogy a jelenleg folyó védelmi munkálatok sikerrel járnak, és nem lesz még nagyobb katasztrófa. Az érintett településeken lakók jó része már úgyis elvesztett mindent, amit eddigi élete munkájával megteremtett.

Ezúton is kívánunk erőt, kitartást, hogy újra tudják kezdeni életüket, még ha ezt a borzalmat sohasem fogják tudni elfeledni. Arra buzdítjuk olvasóinkat, hogy lehetőségükhöz mérten mindenki segítse a rászorulókat!

Elnézést kérek Kedves Olvasók, hogy ezzel a szomorú dologgal kezdem beköszöntőmet, de nem lehet szótlanul elmenni e megrázó katasztrófa mellett.

A múlt héten másfajta, szerencsésebb élményekben is részem volt, mivel egy török traktorgyár meghívására Ankarában és Isztambulban jártam. Hát, el kell, hogy mondjam, meglepetések sora ért utamon és ott-tartózkodásom alatt. A részletes beszámolót minderről novemberi számunkban ismerhetik meg, ám azért októberben is – úgy gondolom – sok érdeklődésre számot tartó cikket olvashatnak lapunkban. Így, egyebek mellett, újabb, 2011-es újdonságokról rántjuk le a leplet a Fendt és a Case háza tájáról. Emellett tudósítunk arról, hogy ismét megvásárolhatók hazánkban a Steyr traktorai – ahogyan azt a Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok alkalmából bejelentették. Interjúnk alapján bepillantást nyerhetnek a MEGFOSZ (Mezőgazdasági Gépforgalmazók Országos Szövetsége) munkájába, és megtudhatják, hogy mi jellemezte eddig a 2010. évi gépforgalmazást.

Természetesen most sem marad el az áthatóbb betekintés egy-egy gép munkájába – így elolvashatják a Massey Ferguson Beta 7260 kombájn és a Fliegl HKL 20-as pótkocsi tesztjét. Megismerhetnek emellett különböző növénytermesztésben, állattenyésztésben, erdészetben és kertészetben használatos gépeket, eszközöket, illetve egy új lehetőséget a precíziós gazdálkodásban, mégpedig az RTK alapú helymeghatározást, illetve annak előnyeit. S persze októberben is olvashatnak régi idők masináiról a História rovat kedvelői.

Reméljük, lapunk legújabb, októberi számából ismét hasznos információkkal, érdekességekkel gyarapíthatják ismereteiket!

Tisztelettel:
Hatala László