fbpx

MASCHIO szár- és többcélú nyesedékzúzók

Írta: Szerkesztőség - 2011 november 09.

Az INTERAT Zrt. 1999 óta hivatalos importőre az olasz GASPARDO- MASCHIO mezőgazdasági gépeknek. A MASCHIO típusok között talajmarók, mulcsozók, szárzúzók, forgóboronák egyaránt találhatók. Az említett gépek az egészen keskeny munkaszélességtől a szántóföldi kultúrában használatos kategóriáig egyaránt szerepelnek kínálatunkban. A gépek sokféle méretben és robosztussági fokban készülnek, így alkalmazkodva legjobban a különböző kultúrák által támasztott igényekhez.
Az alábbiakban rövid ismertetést adunk a MASCHIO zúzók legnépszerűbb típusairól.

A  MASCHIO JOLLY függőleges tengelyű, rotációs fűkasza tökéletes megoldást kínál parkok, sportpályák karbantartásához, de ültetvényekben a befüvesített sorközök nyírására is használható. A MASCHIO Jolly 120, 150 és 180 cm-es munkaszélességben, standard és front kivitelben, hátsó vagy oldalsó kirakással készül.
A MASCHIO BIRBA (BA) típusú vízszintes tengelyű mulcsozó kiválóan használható szőlőültetvényekben a befüvesítet sorközök nyírására, valamint a metszés utáni szőlővesszők zúzására. A gép 95, 115, 135 és 155 cm-es munkaszélességben készül.
A  MASCHIO VITA  vízszintes tengelyű, hidraulikusan eltolható zúzó kifejezetten a szőlőültetvények ápolásához kifejlesztett mulcsozó. A MASCHIO VITA robosztusságából adódóan, valamint a kovácsolt kalapácskéseinek köszönhetően a szőlőültetvények ifjításakor keletkező vastagabb ágak lezúzására is alkalmas. A mulcsozó 120, 140 és 160 cm-es munkaszélességben is a felhasználók rendelkezésére áll.

      

A MASCHIO BELLA (BL) vízszintes tengelyű, mechanikusan eltolható zúzó szőlőültetvényekben, valamint legelők karbantartásához egyaránt alkalmazható. A gép a hajtómű átfordításával „megfordítható traktorokra”, az átmenő tengelyes hajtóművel pedig frontra is felszerelhető. A széles méretválaszték (135, 155, 170, 190, 210 cm) a keskeny és a széles sortávú kultúrákban történő használatra egyaránt alkalmassá teszi.
A MASCHIO CORAZZA (CR) típusú, vízszintes tengelyű zúzó gyümölcsösök és művelésből kivont, elhagyott területek karbantartására kiválóan használható. A mulcsozókhoz képest nagy átömlési keresztmetszet és a nyitható hátsó fedél nagyobb szártömeg zúzására is alkalmassá teszi. „Multiagresszív” verziója is megrendelhető, amelynél kétszer annyi kés található a rotoron, mint a standard változatnál. A nagy méretválaszték (155, 170, 190, 210, 230 cm) igen széles körben használható géppé teszi a CR típust, amely hátsó vízszintes hengerrel és önbeálló gumírozott kerekekkel is megtalálható a kínálatban.

A  MASCHIO TIGRE vízszintes tengelyű zúzó gyümölcsültetvényekben, tisztító kaszáláshoz egyaránt használható. Robosztus felépítésének és nyitható hátsó falának köszönhetően kisebb területek szárzúzására is alkalmas (kukorica, napraforgó). A típus 210, 230, 250, 280 és 300 cm munkaszélességben készül. A CORAZZA típushoz hasonlóan ez a gép is rendelhető vízszintes hátsó hengerrel és önbeálló gumírozott kerekekkel. Az utóbbi megoldás elsősorban akkor javasolt, ha a gép szántóföldi viszonyok közötti használatára is sor kerül.

     

A MASCHIO GIRAFFETTA, GIRAFFA, GIRAFFONA rézsűzúzó típuscsalád közös jellemzője a nagyfokú oldalsó eltolhatóság, valamint a gép széles tartományban való dönthetősége. Lefelé ezek 65°-ig dönthetők, amely megoldás alkalmassá teszi az eszközöket az árokpartok tisztító kaszálására. A gépek akár függőleges helyzetben is működtethetők, így tökéletes megoldást kínálnak erdőszélek, sövények nyírására. A GIRAFFETTA típus kifejezetten kis teljesítményű traktorokhoz (45 LE-ig) lett kifejlesztve, és elsősorban parkok gondozásához ajánlott. A GIRAFFA és GIRAFFONA típusok robosztusabb kivitelűek, így táblaszélek nyírásához, parlagfű-mentesítéshez, erdei utak karbantartásához nyújtanak tökéletes megoldást. A kínálat 120, 140, 160, 185, 210, 230 és 260 cm munkaszélességű gépeket foglal magában. A 160-as és 210-es változat két robosztussági fokozatban is elérhető.

A MASCHIO BISONTE vízszintes tengelyű zúzó művelés alól kivont területek karbantartására, gyümölcskultúrák gondozására egyaránt optimálisan használható. Alapkivitelben tartalmazza az átmenő tengelyes hajtóművet, így a traktor hátuljára és frontra egyaránt felszerelhető. A hidraulikus eltolhatóság is a standard kivitel tartozéka. A típus 220, 250, 280 és 300 cm munkaszélességben rendelhető.

A MASCHIO TORNADO vízszintes tengelyű zúzó kifejezetten kukorica- és napraforgószár zúzására lett kifejlesztve. Hosszú Y-I késeinek hosszú vágóéle optimális aprítást tesz lehetővé. A nagy átömlési keresztmetszet és a nyitható hátsó fedél nagy szártömeg esetén is biztosítja a problémamentes működést. A típus 230, 250, 280 és 310 cm-es munkaszélességben készül.

Hasznos szempontok, amikre érdemes figyelni a zúzó kiválasztásakor:

– Milyen kultúrában kívánjuk a gépet használni?

– A gép munkaszélessége haladja meg a traktor nyomtávját!

– Ha a gép valamilyen ültetvényben kerül használatba, úgy a sortáv függvényében, a gép teljes szélességét figyelembe véve válasszunk munkagépet!

– Az erőgép teljesítménye legyen elegendő a zúzó üzemeltetéséhez, de a tartósan megengedett terhelhetőséget ne lépje túl!

– A zúzandó anyag (szár, gally, fű, stb.) mennyisége legyen arányos a gép átömlési keresztmetszetével (rotor felső pontja és a ház közötti távolság)!

– A munkagépet fronton, hátul vagy megfordítható traktoron szeretnénk működtetni? Figyelembe kell venni a kardántengely fordulatszámát és forgásirányát!

Az általunk forgalmazott olasz GASPARDO-MASCHIO gépekhez cégünk biztosítja a folyamatos alkatrészellátást. A kopó és szervizalkatrészeket raktárról tudjuk biztosítani ügyfeleink számára, s ezeket futárszolgálattal 36 órán belül kiszállítjuk.

Schwartz Miklós
INTERAT ZRT.