Zuidberg-újdonságok bemutatója Hollandiában

Hollandiai gyárlátogatásra és workshopra szóló meghívást kaptunk múlt év végén a Zuidberg gyár magyarországi képviselőjétől, a Deraland Kft.-től. A cég legfontosabb kereskedőit várta a kétnapos rendezvényre, ahová még a tengerentúlról is érkeztek képviselők. A termékpaletta, az újdonságok bemutatása mellett a talaj és természetesen annak védelme volt a központban.

Dér Attila, a hazai forgalmazó Deraland Kft. tulajdonos-ügyvezetője volt a házigazdánk. Beszélgetésünk során elmondta, hogy a holland céget közel 20 éve képviselik Magyarországon – jellemző a kinti vállalat rugalmas, baráti hozzáállására, hogy az első tizenöt évben igazából írott szerződés sem volt köztük, szóbeli megállapodás alapján működött gond nélkül a kapcsolat. Az SAP-rendszer bevezetése végül is szükségessé tette a szerződéses viszony dokumentálását. A Zuidberg családi vállalkozás, jelenleg a második generáció kezében van a vezetés. A cégalapító Henk Zuidberggel egyébként a gyárlátogatás során összefutottunk – két gyáregység között éppen biciklivel közlekedett... Ma már nem szól bele a stratégia alkotásába, azt fiára, Jeroen Zuidbergre hagyja. Ellenben nagyon szeret a fiatalokkal foglalkozni, a forgácsolórészlegen láttuk a gyakornokok és az ő munkahelyét. Példaértékű volt a minden sallangtól mentes kapcsolat, amibe betekinthettünk.

A gyár egyébként alapvetően sokkal nagyobb, komolyabb létesítmény volt, mint amit elsőre gondoltam volna, mérnökként rengeteg érdekes és korszerű megoldást fedeztem fel a csarnokokat végigjárva. Egy hegesztőrobot ma már nem feltétlenül hozza lázba a szakembereket, de itt olyan, forgácsolást kisegítő robotokat is láttunk, amelyek a második műszak után éjjel is „etetik” a különböző forgácsolóeszközöket, emellett mérik, ellenőrzik az elkészült munkadarabokat. A plazmavágó-rendszernél két magyar munkással beszélgettünk – hiába, a kalandozó magyarok oda is eljutottak, és évek óta a felek kölcsönös megelégedésére dolgoznak. A gyár szinte az egész világon jelen van termékeivel, és a látottak alapján perspektivikus jövő előtt áll.

Jeroen Zuidberg cégvezető és Dér Attila, a hazai forgalmazó ügyvezetője

A workshopon több előadás is foglalkozott a talajokkal, illetve a klímaváltozás talajokra, mezőgazdaságra gyakorolt hatásával. Ez utóbbi kérdés a talajkímélő gumihevederes járószerkezetek bemutatása során is többször visszaköszönt.

FŐ TERMÉKEK

A program során kisebb csoportokban tekintettük meg a legfontosabb termékeket és újdonságokat. Terjedelmi okokból itt tényleg csak a legfontosabb információkat ismertetjük, az év folyamán azonban igyekszünk majd kicsit részletesebben is bemutatni a legfontosabb Zuidberg-eszközöket.

TRACK SYSTEM 2000 – ÓVJUK A TALAJT!

Ahogy a workshop több előadásán hallhattuk, a következő időszak egyik legfontosabb feladata a világ termőtalajainak védelme lesz. Bár a globális mezőgazdaságnak képesnek kell lennie arra, hogy az egyre növekvő népességet megfelelő élelmiszerrel ellássa, ugyanakkor a csökkenő termőterületek, az egyre intenzívebb termelés mellett maximálisan óvni kell a talajokat – erre sajnos sokáig nem nagyon fordított figyelmet a szakma. A fenntartható talajmenedzsment egészen más gondolkodást és hozzáállást igényel, és természetesen más eszközöket is. Csökkenteni kell a talajra nehezedő nyomást, a talajtömörödöttséget, emellett növelni kell a talajéletet. A Zuidberg gumihevederes járószerkezetek használatával az alacsonyabb talajnyomás nagyobb hozamot eredményez. A talaj, amibe vetünk, gyakorlatilag teljesen ép marad, ami azt jelenti, hogy a növények növekedését nem korlátozza, ezáltal növelve mind a termés minőségét, mind a hozamát. A talajminőséget nagyban meghatározza a talajszerkezet. A talajrészecskék összekapcsolódása igen fontos az optimális növekedéshez. A megfelelő talajstruktúra, például esős időjárás esetén a víz gyors elvezetése, száraz időszakban pedig a kapilláris hatás biztosítja a megfelelő nedvességet. A kifejlett gyökérrendszer elősegíti a több és jobb minőségű termény előállítását.

Független kutatások bizonyítják, hogy a gumiheveder talajtömörítő hatása kisebb, mint a gumiabroncsé!

  • 75%-kal kisebb talajnyomás a kerekes erőgépekhez képest,
  • minimális talajtömörítés, megfelelő talajállapot fenntartása,
  • megnövelt felfekvőfelület a vonóerő optimalizálásához,
  • csereszabatosság a szabvány kerekekkel,
  • egyszerű felszerelhetőség és eltávolíthatóság,
  • többféle rendszer kapható.

INNOVATÍV MELLSŐ FÜGGESZTŐELEMEK

30 évvel ezelőtt a Zuidberg úttörő szerepet vállalt a fronthidraulika-rendszerek fejlesztésében, és az azóta eltelt időben is kiemelten fontosnak tartja az innovatív megoldásokkal kapcsolatos kutatásokat. Ennek megfelelően a gyártót multifunkciós fronthidraulikái a globális piacon is trendalakító szereplővé tették.

A fronthidraulika-rendszerek ma már alapvető opciók a traktorokon, és a Zuidberg több mint 1000 modellre képes az egységeit csatlakoztatni. Rendszereik egyediek, köszönhetően a rugalmas felhasználhatóságnak, a korszerű dizájnnak és a stabil, tökéletesen méretezett eszközöknek. A Zuidberg frontfüggesztők és a hozzájuk kapcsolható számtalan eszköz kombinálásával több munkafolyamat is összevonható, kombinálható, ezzel csökkenthetjük a munkaerőköltséget, alacsonyabb üzemanyag-felhasználást és kisebb mértékű talajtaposást elérve.

A felhasználó számára kényelmes az eszközök használata, mert könnyen ellenőrizheti a frontfüggesztő-rendszert, tökéletesen ráláthat a gépre. A Zuidberg természetesen megfelelő hátteret biztosít eszközeinek, dedikált szervizesei és kereskedői, valamint megfelelő alkatrészellátás segíti a mindennapi munkában esetleg felmerülő problémák gyors megoldását.

Az emelő munkahengerek néhány típust kivéve hőkezelt, keménykróm bevonatú munkahenger-szárral vannak ellátva. Ezenkívül a munkahengerek gömbcsuklós csapágyazással szereltek, ami hosszú élettartamot és hézagmentes kialakítást biztosít. A mellső függesztés minden eleme a megmunkálást követően tisztításon és zsírtalanításon esik át, és foszfátfürdő után kapja meg tartós, 2 komponenses végleges festékrétegét. A Zuidberg frontműködtetés-rendszerek néhány típust kivéve gyorskapcsolófejekkel és kapcsológolyóval vannak ellátva az emelőkarvégeken. Ez az alapkialakítás nagymértékű felhasználói kényelmet biztosít a munkaeszközök fel- és lecsatlakoztatása során.

A nedves lamellás tengelykapcsoló beállítható adagarányos kapcsolással, enyhe hajtásláncterhelést biztosít az indítások alkalmával. Ennek előnye, hogy az Ön mellső függesztésű munkaeszköze hosszabb élettartamot érhet el. Az egyedülálló Zuidberg ECON-rendszer maximális kényelmet biztosít a kardántengely csatlakoztatása során, annak köszönhetően, hogy a tengelycsonk terheletlen állapotban 60 fokkal kézzel elforgatható.


A Zuidberg több mint 1000 modellre képes az egységet csatlakoztatni

A rendszerben használt olajhűtőnek köszönhetően a Zuidberg mellső kardánhajtóművek a magasabb teljesítményosztályokban, valamint nagyon magas hőmérséklet mellett és különleges körülmények között is üzembiztos megoldást jelentenek. Ennek köszönhetően biztosítható az optimális üzemi hőmérséklet. A fejlett hajtómű hidegebb időjárási körülmények között is biztosítja, hogy a terheletlen kardáncsonk ne induljon el, ezzel is szolgálva a megfelelő munkabiztonságot. Annak érdekében, hogy a traktoron végzett javítási, karbantartási munkák könnyedén elvégezhetők legyenek, a közbetéttengely olyan kialakítású, hogy az ékszíjak könnyedén cserélhetőek. Az integrált olajszivattyúval ellátott olajrendszernek köszönhetően a karbantartási idő a hagyományos rendszerekhez képest jelentősen lerövidült. Ezenfelül a traktor hidraulika-rendszerétől való független kialakítás jelentősen megnöveli az üzemelési biztonságot.

ÁTFOGÓ BIZTONSÁG

Látni és látszani – ez a közlekedésben alapvető elv a mezőgazdasági járművek esetén talán még az átlagosnál is fontosabb. Ezek a járművek a közúton közlekedőkhöz képest szélesebbek, nehezebbek, és lassabb haladási sebességük is jelentős veszélyeket rejt magában. A láthatóság emiatt kiemelkedő fontosságú. Az ezekből a tényezőkből eredő lehetséges balesetveszélyt minimalizálni kell, és ez természetesen a mezőgazdasági járművek vezetőinek felelőssége.

A Zuidberg által kifejlesztett Override Protection az eszköz teljes szélességében növeli a láthatóságot, ezáltal csökkenti az ütközések veszélyét, növeli a biztonságot a közutakon. Az eszköz könnyen kapcsolható a traktor frontfüggesztésére, akár 3-pontos, akár A-keretet használnak. Az Override Protection eszköz 215 és 300 cm közötti szélességben rugalmasan állítható. Többféle kialakítása létezik, így maximálisan illeszkedhet az alkalmazott traktor paramétereihez.

Az Override Protection az eszköz teljes szélességében növeli a láthatóságot

 

 

 

no