fbpx

A DLG digitális platformján folyt a verseny

Írta: Fodor Mihály - 2021 június 29.

Hét győztes kihirdetésével zárul a 18. nemzetközi szántóföldi robotverseny

 

A DLG Feldtage partnerségével, és idén először virtuális formában, a DLG digitális platformján megrendezett 18. nemzetközi Field Robot Event, a nemzetközi diákcsapatoknak szóló tereprobot-verseny a győztesek kihirdetésével ért véget. Az eredményeket a szervezők, a Hohenheimi Egyetem és a Wageningeni Egyetem ismertették.

A 2021-es rendezvény összesített győztese a hollandiai Wageningeni Egyetem Bullseye csapata lett, amelyet négy meghatározott szántóföldi feladatban nyújtott teljesítménye alapján bíráltak el. Ezek között szerepelt a navigáció íves kukoricasorokban, egyenes sorokban hiányzó növényekkel vagy azok nélkül, a gyomok és a szemét felismerése és az azt követő eltávolítása a táblaszélre. A freestyle fakultatív versenyszámot, amely lehetővé teszi a diákcsapatok számára, hogy megmutassák mérnöki képességeiket egy maguk által választott mezőgazdasági feladat megoldása során, a Münsteri Műszaki Egyetem Ceres csapata nyerte a betakarító robotjával, amely képes volt felismerni és leszedni a sütőtököket.

 

Robotverseny

 

518 nemzetközi néző kapcsolódott be

Az eseményhez 518 néző kapcsolódott a világ minden tájáról, akik között nem csak műszaki és tudományos szakemberek, mérnökök, egyetemi dolgozók és diákok, hanem számos országból származó gazdálkodók is voltak. A nemzetközi újságírók által közvetített élő eseményen az iparági résztvevők, például termékmenedzserek is részt vettek, akik a NASA által az űrkutatáshoz használt szimulációs környezethez hasonló, fotórealisztikus környezetben figyelték a robotok teljesítményét. A nézők egy élő chat-en keresztül kapcsolatba léphettek a 14 nemzetközi csapattal valamint szakértőkkel és más nézőkkel Dániából, Németországból, Hollandiából, Romániából és Szlovéniából.

 

Együttműködési díj a virtuális kukoricaföldek fejlesztéséért

A tiszteletbeli együttműködési díjat a Kamaro Engineering, a Karlsruhei Technológiai Intézet (KIT) innovatív tereprobotokkal foglalkozó mérnökhallgatói csapata kapta. Az együttműködési díjjal a virtuális kukoricaföld szimulált környezetben történő fejlesztéséhez való hozzájárulást ismerik el. Ez a munka magában foglalta a kukoricanövény és más komponensek kinézetét pontosan leíró kód megírását, valamint olyan valós hatások létrehozását, mint a szél és az árnyékok, hogy számos mezőgazdasági szántóföldi forgatókönyvet, különösen a gyomfelismerést és az akadályok felismerését meg lehessen valósítani.

 

Két iskoláskorú tehetségekből álló csapat

Idén két csapat – a Carbonite és a Camper Robotic – a németországi Hamburg és Überlingen városok műszaki tehetséggel rendelkező iskoláskorú gyermekeiből állt össze. A Camper Robotic csapata egy egyedülálló „Segway” típusú robotot fejlesztett ki Field Balancer néven. A Carbonite csapata több feladatban is jeleskedett, és összességében a harmadik helyen végzett.

„Ez a virtuális esemény premier volt, és nagyon elégedettek vagyunk az eredménnyel és a diákok visszajelzéseivel. A szimulált környezet nagy részét képezi egy terepi robot fejlesztési munkájának. Úgy vélem, hogy ez a szimulált környezetben élőben zajló esemény nagyszerű és kihívást jelentő feladat nemcsak annak megállapítására, hogy mire képes a rendszer, hanem más csapatokkal való összehasonlításra is. Ennek jelentős tanulási haszna lesz az elkövetkező hónapokban” – mondta Prof. Hans W. Griepentrog, a Hohenheimi Egyetem (Németország) növénytermesztési technológiai szekciójának igazgatója.

„A ROS Gazebo szimulációs környezetek, amelyeket kifejezetten erre az eseményre hoztunk létre, hasznosnak bizonyultak a hallgatói csapatok számára, ezért úgy döntöttünk, hogy a verseny után is elérhetővé tesszük őket, hogy a hallgatók a jövőbeli szántóföldi robotszimulációikat ezen a platformon tesztelhessék” – zárta Griepentrog professzor.

 

Robotverseny

 

Freestyle esemény – jövőbeli koncepciók

Az eseményen belül a freestyle feladat mindig az egyik leglátványosabb esemény, és ablakot nyit a jövőbe, ahol a csapatok által kiválasztott és kifejlesztett, a terepi alkalmazásokra vonatkozó elképzeléseket mutatják be. A verseny fakultatív kategóriája lehetőséget adott a diákcsapatoknak arra, hogy megmutassák, milyen jól tudnak megoldást kidolgozni egy általuk választott gyakorlati terepi feladatra. Az idei rendezvényen a szabadstílusú feladatokat a diákok videók formájában mutatták be. A freestyle feladatok között szerepelt a Ceres betakarítórobotja, amely megnyerte a freestyle kategóriát. A második helyen a Maribori Egyetem FarmBeast csapata által kifejlesztett permetezőgép végzett, amely képes felismerni a gyomokat és csak ott permetezni, ahol szükséges, hozzájárulva ezzel a talajvédelemhez. A harmadik helyen a Kamaro csapata végzett a Beteigeuze szántóföldi robotjával, amely moduláris, önkonfiguráló szántóföldi robotként mutatkozott be, többféle tartozékkal, többek között pótkocsis munkagépekkel.

A nemzetközi szántóföldi robotverseny különböző szántóföldi feladatokat felölelő nemzetközi szántóföldi robotverseny. A robot navigálása az íves növénysorok között, a gyomnak vagy egyszerűen csak szemétnek minősülő tárgyak felismerése és az objektumok térinformatika segítségével történő feltérképezése része azoknak a kihívásoknak, amelyeket a szántóföldi robotok szenzorok és algoritmusok segítségével oldanak meg. Az információk valós idejű értelmezése, például annak meghatározása, hogy mi a gyom, a kamera segítségével összetett feladat, és sok hónapos előzetes fejlesztési munkát igényel. További feladat volt a gyom és a szemét eltávolítása, ahol a szerszámot működtető aktuátorok pontos szoftveres vezérlésére van szükség. A kihívás az aznapi adatok intelligens értelmezése, ami azt jelenti, hogy a robot értelmezi az adott információkat, és optimális döntéseket hoz. A komplexitás, a teljesítmény és a mezőgazdasági hasznosság voltak a legfontosabb bírálati szempontok.

 

A versenyről készült videók elérhetők

A háromnapos tereprobotversenyről készült on demand videók, amelyek tartalmazzák az összes szimulált terepfeladatot, a bírók kommentárjait és a csapatok által a szabadstílusú feladatra benyújtott videókat, a DLG online platformján minden egyes versenynapra vonatkozóan külön linkek formájában elérhetők. Az öt kategória győzteseiről és pontszámaikról a https://www.fieldrobot.com/event/ honlapon találhatók részletes információk.

A nemzetközi mezei robotverseny a DLG digitális platformján zajlott, amely a nagyszabású digitális mezőgazdasági rendezvényeknek is otthont ad. A platform egy olyan kapcsolati felület, amely a felhasználók számára terméktartalmakat és egyéni, csoportos vagy nyilvános interakciókat egyaránt kínál.

 

Gyakorlati terepi robotkutatás 2003 óta

A hollandiai Wageningen Egyetem által 2003-ban indított szántóföldi robotversenyen úttörő robotikai és precíziós gazdálkodási technológiákat tesztelnek valós körülmények között, és fiatal tudósoknak lehetőséget adnak arra, hogy társaikkal együtt cseréljék ki és fejlesszék ötleteiket. A terepi versenyhez hasonlóan a virtuális versenyen is lehetőségük volt a versenyzőknek interakcióra egymással és a nemzetközi nézőkkel. Ez az interakció fontos része a rendezvénynek, és segített nekik abban, hogy továbbfejlesszék elképzeléseiket.

A 2021-es Field Robot Event igényes virtuális próbatételeket biztosított a robotoknak és feltalálóiknak, valamint izgalmas szórakozást a virtuális nézőknek.