fbpx

VERSATILE – a mezők királya

Írta: Szerkesztőség - 2012 augusztus 15.

Az elmúlt években tapasztalható, hogy egyre jobban terjed hazánkban is a szántás nélküli talajművelés. A szármaradványok korrekt bedolgozása-bekeverése nagyon nehezen egyeztethető össze a csökkentett műveléstechnikával, főként nálunk, ahol a növénytermelésben nagyon nagy arányban szerepel a napraforgó és szemes kukorica.
A szármaradványok megfelelő kezelése, a talaj fizikai állapotának fenntartása, javítása komoly kihívást jelent a mezőgépgyártók számára.

Ezen agrotechnikai elvárások teljesítésének a traktor tekintetében leginkább  a  darázsderék-kormányzású nagytraktorok felelnek meg, amelyeknél a nagy tengelytáv, a nagy adhéziós súly és súlyelosztás lehetővé teszi a nehéz lazítók és szántóföldi kultivátorok, nehéztárcsák, vetőgépek megfelelő munkamélységben és menetsebességgel történő üzemeltetését.
Mintegy négy évvel ezelőtt jelentek meg először hazánkban a VERSATILE nagytraktorok; az első gépek ma már több mint 12 ezer üzemórát teljesítettek, kiváló üzembiztonsággal és széleskörű alkalmazhatóságot garantálva.

A siker története

A VERSATILE volt az első cég, amely 1966-tól  kezdve  sorozatban  gyártott összkerékhajtású derékcsuklós traktorokat, a D100 és G100 összkerékhajtású típusokkal kezdve. Az 1970-es évek végére a VERSATILE gyártmányskálája 220-330 lóerős traktorokat foglalt magában. Az 1980-as évek a darázs-derekas  traktorok  egész  sorát  hozta magával, ami a Versatile 1150 típussal egészen 470 lóerőig terjedt.

A VERSATILE 2007 végén ünnepelte az 50.000-ik derékcsuklós traktorának kibocsátását. Ezzel egyidejűleg a Rostselmash Ltd. megvásárolta a Buhler Industries-t, azzal a céllal, hogy az egész világon növelje a VERSATILE  összkerékhajtású  traktorok jelenlétét.
A VERSATILE nagytraktorok két családra oszthatók: a kisebb teljesítményű C2-es sorozatra, amely 300-400  LE  között  négy  traktortípusra tagozódik, valamint a HHT nagyteljesítményű sorozatra, amely 400-600 LE között három típussal rendelkezik.

Fő jellemzők

A VERSATILE nagytraktorok jellemzője a megbízhatóság, az egyszerű, de robosztus, túlméretezett konstrukció, a könnyű kezelhetőség és a tartósság.

A VERSATILE traktorok  erőforrása  a  Cummins motor, min. 35% nyomatékrugalmassággal. A traktor fő egységei, mint a motor,  hajtómű  és  tengelyek  a  traktor  széthúzása nélkül javíthatók. Az ágazatban egyedüli külső bolygó- műves tengelyek még több teljesítményt biztosítanak a vontatáshoz, a traktorok mechanikus szinkron-hajtóművel  szereltek,  de  Power-Shift hajtóművel is rendelhetők.

Motor

A  VERSATILE  traktorokat  közel 40 éve Cummins motorok hajtják.
A Cummins motorok a dízelmotor-tervezés és -technológia legújabb eredményeit képviselik, a hosszú élettartam és megbízhatóság biztosítása érdekében.

A 305, 340, 375 és 400 LE-s típusokat Cummins QSM11 11 literes motorral szerelik.

A 435, 585 és 535 LE-s típuscsaládot a Cummins QSX15 15 literes, hathengeres, turbófeltöltésű motor hajtja.

Hajtómű

Minden gazdaságnál eltérőek az üzemelési körülmények és a munkagép iránti igények. Ennek megfelelően  a  VERSATILE  nagytraktorok manuális  mechanikus  és  automata PowerShift  sebességváltót  tudnak kínálni, amelyek közül mindegyiket úgy alakították ki, hogy hatékonyan tudja  összehangolni  a  szántóföldi igényeket és a motorteljesítményt.
A mechanikus, 12 előre és 4 hátra  fokozatú  sebességváltó  jellemzője négy könnyű kapcsolású soros szinkronizált sebességfokozat, három tartományban. Ezek a sebességfokozatok kiválóan igazodnak a kritikus 6-12 km/óra munkatartományhoz.

A  PowerShift  sebességváltó  jellemzője, hogy nyolc fokozat a kritikus  szántóföldi  munkatartomány közepén helyezkedik el. Az egykaros váltó kuplungolás nélküli váltást tesz lehetővé előremenetből üresbe és hátramenetbe minden sebességnél.

Valamennyi  VERSATILE  összkerékhajtású traktor automatikus sebességtartás-szabályzással  rendelkezik, annak érdekében, hogy a megfelelő menetsebesség mellett maximális teljesítménynél vagy maximális nyomatéknál vagy pedig állandó TLT-üzemelés mellett fenntartható legyen a motorfordulat.

Hidraulika

A modern munkaeszközök a hatékony  működéshez  a  korábbinál nagyobb hidraulikus kapacitást igényelnek.  A  VERSATILE  traktorok hidraulika-rendszerét  úgy  fejlesztették, hogy ezeknek az igényeknek megfeleljen.
A zárt központú terhelésérzékelő hidraulika-rendszer elegendő kapacitást tud átadni a nagy hidraulikus átfolyást igénylő munkagépeknek.
A hidraulikakörök könnyen beállítható átfolyásszabályzó gombjai jól elérhetők az oldalsó vezérlőpulton.
A 4 pár hidraulikacsatlakozó minden VERSATILE traktoron alapfelszereltség. A 305/340/375/400-as traktorok hidraulikateljesítménye 190 liter/perc, a 435/485/535 traktorok hidraulikateljesítménye 208 liter/perc, de opcióként 303 liter/perc is lehet. Ez esetben 6 vagy 8 pár hidraulikacsatlakozó,  valamint  elektrohidraulikus rendszer is rendelhető, amelynek fő jellemzője a kényelem és a megbízhatóság.

Nagyobb tömeg

A VERSATILE traktorok a legnehezebb traktorok közé tartoznak (14-24 t önsúlytartomány),annak érdekében, hogy a maximális teljesítményt, illetve  vonóerőt  úgy  tudják  leadni, hogy közben nem károsodik a váz és hajtáslánc.
A megbízhatóság növelése érdekében a csuklópontnál megnövelésre került a főcsapágy; a 305/340/375/400 típusoknál 60 mm-es központi csappal, míg a 435/485/535 típusoknál 80 mm-es központi csappal szerelt.
A traktorok alapkivitelben hárompont-hidraulikával és lengő vonórúddal, 51 mm-es csapátmérővel rendelkeznek.
A  traktor  csuklópontja  könnyen és akadálymentesen megközelíthető, annak érdekében, hogy a hajtáslánc könnyen szervizelhető legyen.
Az üzemanyagtartály teljes űrtartalma a 305-400 típusoknál 946 liter, míg a 435-535 típusoknál 1325 liter.
A  tartályok  elhelyezése  optimális: ezek a traktor közepén találhatók, az első-hátsó súlyeloszlás megtartása érdekében.  Az  üzemanyagszint  csökkenése ellenére az első-hátsó súlyelosztás változatlan marad, így ez nem érinti a pótsúlyozás egyensúlyát.

Tengelyek

Minden  modell  erősített  kivitelű külső bolygóművel rendelkezik a véglehajtásokon, magas terhelés mellett is biztosítva így a hosszú élettartamot. A kerékagyakat kimondottan nagy csapágyak támasztják. A tengelyházak keresztszelvénye kimagaslóan robosztus keresztmetszetű, annak érdekében, hogy a nagy súlyokat és az iker vagy tridem kerekezésből adódó terheléseket elviselje.
Az  1970-es  években  a  Versatile mérnökei kifejlesztették a külső bolygóműves  egyfokozatú  futóművet, ami az iparágban az erő, egyszerűség, valamint a könnyű szervizelhetőség és kerékszerelés szimbólumaként vált ismertté.  A terhelés nem a hajtáslánc elemein, hanem a futómű tengelyházon nyugszik.
A  napi  felülvizsgálatok  egyszerűek: mindössze az olajszintjelző vizuális  ellenőrzésére  szorítkozik.  A fogaskerekek az élettartam növelése érdekében meg is fordíthatók.

Fülke, kezelőszervek

A széles fülke kiváló, 360 fokos rálátást biztosít a munkavégzésre és a nagy, modern munkaeszközökkel való manőverezésre. A nagy felbontású elektronikus kijelzőn a működési adatok egy pillantással leolvashatók. Az oldalsó vezérlőpultra jellemző a kényelmes,  ujjheggyel  vezérelhető gázadás. A Deluxe fülkék sajátossága a fűtött,  félaktív  légrugózású  ülés,  valamint egy második pótülés. Elöl és hátul napellenzők vannak felszerelve, a fülke kívánt hőmérsékletét pedig elektronikus  automata  légkondicionáló szabályozza.
Miért bonyolítanák a traktor működését? A vezérlőkarok és -gombok könnyen használhatóak, egyértelműen jelöltek, elrendezésük pedig tiszta és átlátható. A műszerfal a középkonzolon került elhelyezésre, a kijelzésre nagy digitális karakterek szolgálnak. A legfontosabb információk állandóan láthatók a kijelzőn.

Világítás

Az éjszakai munkákhoz a VERSATILE traktort 14 db munkalámpa teszi még hatékonyabbá (hűtőrács, mellső és hátsó sárvédő, kabintető). Opcióként HID fényszóró csomag is rendelhető. Az egy munkanapon  rendelkezésre álló órák száma mindig kevés, ezért használjunk HID fényszórókat, amelyek a normál lámpáknál akár 10-szer több fényt biztosítanak.

Még több kiegészítő az extra igényekhez
A VERSATILE traktorok már alapkivitelben is tartalmazzák azokat a felszereléseket, amelyek a leginkább szükségesek, a speciális igények kielégítése érdekében pedig még további  kiegészítők  is  elérhetők. Ilyenek például:  mellső/hátsó  differenciál zár/TLT  mellékhajtás/HID  világítás/pótsúlyozás/automatakormányzás-előkészítés/teljesítménymonitor radarral/elektrohidraulikus  kihelyezett hidr. vezérlés.

A VERRSATILE optimális választás azok számára, akik nem a konvencionális szántásos, hanem a Minimum Till  energiatakarékos  agrotechnikát részesítik előnyben.

A hazai referenciák által bizonyított, hogy a VERSATILE traktorokkal –  megfelelő  munkaeszköz-kapcsolást biztosítva – akár a 8 l/ha üzemanyag-felhasználás  is  biztosítható, az elvárható talajművelési feltételek, munkamélység  és  munkasebesség megtartása mellett.

Pohárnok Pál
Vektor Holding Kft.