fbpx

Väderstad TopDown szántóföldi multikultivátor

Írta: Szerkesztőség - 2012 október 16.

A Väderstad egy igazán sokoldalú „multikultivátor” gyártását kezdte meg 2004 tavaszán. A TopDown névre keresztelt kombinált talaj művelő eszköz 3-9 méter munkaszélességben kapható, vonóerőigénye 70 LE méterenként. Funkcióját tekintve elsősorban tarlómunkák, valamint a forgatás nélküli alapművelés kivitelezésére alkalmas.

 

 

A szármaradvány felaprítását, bedolgozását két sor – a Carrier-ről már megismert –, 450 mm átmérőjű tárcsa kezdi meg. A kúpos tárcsák önálló, gumibakolású tárcsatartó karokra vannak függesztve. A tárcsák formája és mérete a titka annak, hogy szélsőséges évjáratokban is igazi talajkímélő eszközként használható a tárcsás kultivátor, hiszen nem rögöli fel a száraz talajt, és nem képez tárcsatalpat az optimálisnál nedvesebb talaj művelésekor sem. A tárcsás rendszer akár menet közben is fokozatmentesen állítható. A tárcsák alkotta első szakaszt a három sorba, 27 cm osztással szerelt kapák követik. A nagy szabadmagasság tökéletesen alkalmassá teszi a gépet arra, hogy megbirkózzon a nagy mennyiségű szármaradvány tömeggel. A kapák különböző késekkel rendelhetők, amelyek közül a szélesebbeket (80, 120 mm), valamint a szárnyas változatokat sekélyműveléshez javasolja a gyártó, míg a mélyebb talaj munkákhoz az 50 mm-es, keskeny kés alkalmas. A kapák hidraulikus biztosítórendszerrel vannak ellátva, amelynek nyomása 500-700 Kp között, fokozatmentesen állítható.

 

 

Ez a megoldás jelentősen megnöveli a munkagép árát, viszont kötött és igen kötött talajokon csak ez biztosíthatja az állandó munkamélységet. Ezért is oly kedvelt eszköz a TopDown Szolnok, Csongrád, Békés megyében. A kapákat egy soregyengető tárcsa követi, amelynek mélysége szintén hidraulikusan, menet közben is állítható. Végül a bolygatott felszín lezárását a választhatóan 600 mm átmérőjű acél vagy 550 mm-es gumihengersor biztosítja. A visszatömörítés mértéke változtatható, szükség szerint növelhető a kötöttebb talajokon.

Az új, sokoldalú TopDown kultivátor az alkalmazási lehetőségek széles skáláját kínálja. Nagy előnye, hogy a sekélyművelés mellett a talaj 30-35 cm mély megművelésére is alkalmas. A gép munkamélysége 5 és 35 cm között fokozatmentesen állítható. A tárcsák és kapák egymástól független állíthatósága lehetővé teszi az egyedi talajtípusokhoz való alkalmazkodást.

 

 

Bizonyos esetekben a sekélyművelés is elegendő a megfelelő magágykészítéshez, míg másutt mélyebben kell dolgozni ahhoz, hogy a nagyobb mennyiségű szármaradványt be lehessen dolgozni a talajba, és az összetömörödött talajrétegek jobban fellazuljanak. A tömörítés mértéke a nulla fokozattól állítható akár addig, hogy az egész gép a tömörítő hengersoron fusson.
A gyakorlatban a betakarítást követő sekély tarlóhántásokhoz, később a fokozatosan mélyülő ápoló műveletekhez, magágykészítéshez, valamint a szántást kiváltó kultivátoros alapműveléshez használható az eszköz.

Betakarítást követően azonnal sekélyen meg kell hántani a tarlót, később az ápoló munkákhoz Carrier vagy akár a TopDown alkalmazása javasolt. A lényeg az időzítés és az azonnali lezárás. A TopDown alkalmas ugyan a kiváló minőségű tarlóápolás elvégzésére, viszont ugyanaz a lóerő-kategóriájú traktor egy sokkal szélesebb Carrier-t is megfelelő munkasebességgel tud üzemeltetni, ami költségek tekintetében egyáltalán nem elhanyagolható különbség. Hetek múlva a mélyítő művelés a már beéredett talajon kevesebb energia felhasználásával, ugyanakkor rögösítés nélkül végezhető. A javasolt optimális időzítés a repce talajának előkészítésében július vége, augusztus eleje, míg őszi búza, árpa esetében augusztus vége, szeptember eleje. Jó, ha a vetés előtt a talajnak van ideje természetes úton is ülepedni, beéredni.

 

 

Napraforgó és kukorica betakarítása után nyilván nincs sok idő, így ha mélyebb magágy kívánatos, akkor azonnal el kell végezni a kultivátorozást, majd azt követően szükség szerint finomítani kell a felső réteget, például Carrier-rel. A kultivátoros alapművelést lehetőség szerint az őszi szántások idején végezzük, amikor a talaj még nem túl nedves. Ha a művelési mélységben a talaj gyúrható, lágy, a munka minősége jelentősen romlik, míg a vonóerőigény nő. Mélyebb talajmunka esetén az 50 mm-es késekkel szereljük fel a munkagépet. Ilyenkor a munkaminőség romlása nélkül a vonóerőt is csökkenteni tudjuk, viszont a szárbekeverő képesség valamelyest csökken a 80 mm-es késhez képest.

Kalmár Tibor
Vaderstad Kft.
(Fotók: Farkas Imre)