fbpx

Szabadalmi bejegyzés előtt a Vadkert Agrotechnika forgókapája

Írta: GÉPmax-2022/I. lapszám cikke - 2022 február 14.

A Vadkert-Agrotechnika Kft. kezdetben traktorok és mezőgazdasági gépek kereskedelmével foglalkozott, azonban hamarosan átálltak talajművelő-munkaeszközök tervezésére és gyártására. Ma pedig már az egészen nagy kategóriákhoz is kínálnak gépeket, kiszolgálják az egyedi igényeket, és Európai szabadalmi bejegyzés előtt állnak.

ember gép mezőgazdasági munkagép munkaeszköz
Nagy Gábor, a Vadkert-Agrotechnika Kft. tulajdonos-ügyvezetője

A MINŐSÉG MINDENEK ELŐTT

A Vadkert-Agrotechnika Kft. a mezőgazdasági gépgyártási tevékenységét Nagy Gábor tulajdonos és ügyvezető több mint három évtizedes géptervezői tapasztalataira alapozza. Beszélgetésünk alkalmával a cégvezetőt először arra kértem, mutassa be az idáig vezető utat.

– Ifjú mérnökként 1981-ben kerültem a kecskeméti Mezőgéphez, a későbbi Agrikonhoz, ahol a kilencvenes évek elejéig gyártmányfejlesztőként, -szerkesztőként és -tervezőként dolgoztam, és a ranglétrán feljutottam a kereskedelmi igazgató pozícióig.

A vállalat 1994-es privatizációja után először a Sasform-Agrotechnika Kft. társtulajdonosaként folytattam a pályafutásom. Feleségemmel, Anitával 1999-ben megalapítottuk a Vadkert-Agrotechnika Kft.-t, s a tőkehiány miatt az első években új traktorok és munkaeszközök kereskedelmével foglalkoztunk. Mivel mérnökként mindig is szerelmem volt a talajművelőgépek tervezése és gyártása, hamarosan elindultunk abba az irányba, és ma már kizárólag erre fókuszálunk. A termékeinket eleinte bérgyártásban állíttattuk elő, majd a jelenlegi telephelyünkön kialakítottuk a saját gyártástechnológiánkat. Megvásároljuk a vasat, kopóalkatrészeket, csapágyakat és gumiabroncsokat, de minden mást helyben végzünk a 17 dolgozónkkal közösen. Arra törekszünk, hogy hosszú éveken át tartó, megbízhatóan használható talajművelő gépeket készítsünk, amihez kiváló minőségű kopórészekkel erős vázszerkezeteket építünk. Tapasztalatainkat, szaktudásunkat felhasználva gépeinket folyamatosan fejlesztjük.

forgókapa gép mezőgazdasági munkagép munkaeszköz
A VFK 3 forgókapás ültetvényköz művelő, két kitérőfejjel

KOMOLY ÉS EGYBEN SZÉP KIHÍVÁS A NAGY TELJESÍTMÉNYŰ GÉPEK GYÁRTÁSA

– Milyen munkaeszközt gyártottak először, és mik szerepelnek jelenleg a termékpalettájukon?

– A kezdetekben tárcsákat, ásóboronákat, kultivátorokat és kombinátorokat gyártottunk. Ma az ekén kívül minden talajművelő gép, továbbá olyan unikum is megtalálható a termékpalettánkon, mint a szőlőművelő forgókapa. Szívesen foglalkozunk továbbá a megrendelőink egyedi igényeivel is. Ez ugyan gyakran kihívást jelent, viszont sokszor új gépkapcsolatokat, konstrukciókat eredményez, melyeket beilleszthetünk a kínálati listánkba.

Eleinte az MTZ kategóriához gyártottunk gépeket, de ma már az egészen nagy teljesítményű traktorokhoz is kínálunk munkaeszközöket. Nemrégiben például 360 lóerős erőgéphez készítettünk 7,2 méter munkaszélességű forgókapákat. Nagy, de egyben szép kihívás is a nagygépek tervezése és gyártása. Ez a szint igazolja egy gépgyártó szaktudását és tapasztalatát, ugyanis a nagy munkaeszközök speciális tervezést és anyagokat igényelnek.

A munkaeszközeink több mint 90 százalékát belföldre, a maradék 10 százalékot pedig főként Szlovákiába, Romániába, Ukrajnába, Szerbiába és Ausztriába értékesítjük. A határ melletti területekre fókuszálunk, ugyanis távolabbra a szállítás, a garancia biztosítása, a szerviz- és alkatrészellátás is nehézkes. Az egyedülálló szőlőművelő forgókapa esetében azonban tervezzük új, távolabbi piacokra lépését is.

fogasborona gép mezőgazdasági munkagép munkaeszköz
A VFB függesztett fogasborona család egyik tagja

EGYEDÜLÁLLÓ MUNKAESZKÖZ A PIACON

– Mitől egyedi az önök által gyártott szőlőművelő forgókapa?

– A forgókapa gyártása a nyolcvanas évek második felében kezdődött, amit egyedi és valóban eredeti gépnek tartok. Ebből a kecskeméti Mezőgép több mint száz darabot gyártott. Az Agrikon KMG Kft. felszámolásával a forgókapa dokumentumait értékesítették, akkori szabadalom lejártát követően mi is gyártani és fejleszteni kezdtük, s már 2-től egészen 7,2 méter munkaszélességig kínáljuk.

Az utóbbi néhány évben pedig kifejlesztettük a forgókapa szőlő- és gyümölcsművelésre alkalmas változatát is, amiből már több mint 180 darabot értékesítettünk. A szőlőművelő forgókapa jelenleg Európai szabadalmi oltalom alatt áll, hamarosan megtörténik a szabadalmi bejegyzése is. A forgókapa olyan csodálatos művelőeszköz, ami egy menetben megműveli a szőlő sorát és közét is, valamint a gyümölcsös sorát, miközben a bakhátat is lebontja. A gép rendkívül egyszerű, alacsony teljesítményigényű.

– Mik a jövőbeli fejlesztési terveik és irányaik?

– Egy termék kísérletezése rengeteg munka és pénz. Továbbá hosszú éveket vesz igénybe, hiszen végül a gyakorlat dönti el, hogy jó-e egyáltalán. Jelenleg nem tervezzük új munkaeszköz fejlesztését, viszont a forgókapa továbbfejlesztése folyamatos. Most egy legújabb termékünk, a gyümölcsös gépünk jelent meg, a háromfejes VFK forgókapa gyümölcsösgép, ami például a bodzához is kiváló megoldás, ugyanis problémás a gyümölcsös sorközművelése. Ez a gép 8-10 km/h sebességgel műveli a sorát.

ásóborona gép mezőgazdasági munkagép munkaeszköz
A VKML-4 függesztett talajlazító, ékgyűrűs hengerrel

„ABBAN BÍZUNK, HOGY IDÉN MÁR NEM KELL ÁRAT EMELNI”

– Hogyan hatott/hat működésükre és értékesítésükre a Covid-19?

– 2020-ban a koronavírus-világjárvány ellenére is folyamatosan termeltünk, és az alapanyag-árak sem jelentettek problémát. Az elmúlt év elején azonban nagyon hektikussá vált a helyzet, egyfajta gazdasági világháború vette kezdetét az inputanyag tekintetében, ami miatt néhány hónap alatt 30 százalékos áremelésre kényszerültünk, ami főként a nagygépek esetében jelentett problémát. Egy 7,2 méter munkaszélességű forgókapa például 6,5 tonna, ennél a gépnél az alapanyag áremelkedése 1,5 millió Ft árnövekedést jelent.

A 2021-es egy rendkívül zavaros, nehezen kezelhető év volt, de az idei év sem lesz könnyű. 70 százalékos áramár-emelkedést már most realizálnunk kellett, de 3-5-szörös gáz, továbbá alapanyagár-emelkedés is várható. Abban bízunk, hogy a hullámok kissé csillapodnak, és olyan szintre állnak be, aminél már azonos árszinten dolgozhatunk, nem kell árat emelnünk.

Gondot okoz az is, hogy a korábban megszokott mennyiségű raktárkészletet 50-60 százalékkal több pénzből tudjuk tartani. Ez az oka például, hogy beszállítóink is nehezen tudják a szükséges raktárkészletet tartani.

Szerencsére a működésünkben eddig nem okozott problémát az alapanyaghiány, de dolgozunk is ezért. Gyakran használunk azonos minőségű, de helyettesítő anyagokat, és a korábban megszokottnál jóval előbb és többet készletezünk be. Korábban három tényező alapján vásároltak az emberek sorrendtől függetlenül: minőség, ár, és hogy van-e a polcon. Most mindenképpen első helyre került, hogy van-e a polcon. A második a minőség, és annyiért vesszük, amennyit kérnek érte.

Az értékesítési volumenünkre viszont nem hatott a világjárvány: a 2020-as év teljesen rendben volt, tavaly pedig az infláció arányában nőtt a bevételünk, és a megrendeléseknek köszönhetően folyamatosan dolgozhattunk.

 SVA vontatott ásóborona
Az SVA vontatott ásóborona a család egyik tagja

AKI EGYSZER CSALÓDIK, KÉSŐBB MÁS GYÁRTÓ GÉPÉT VÁLASZTJA

– Mi a Vadkert Agrotechnika, valamint a mezőgazdasági gépgyártás legfőbb kihívása jelenleg?

– A drágább inputalapanyagok érvényesítése, hogy beépíthessük a késztermékek értékesítési árába. Az anyagminőségen vagy annak megspórolásán semmiképpen nem kívánjuk ezt a problémát megoldani. Cégünk a korábban is megszokott stabil, jó minőségű terméket gyártja a jövőben is, és bízunk abban, hogy mielőbb megoldódik a helyzet.

A gazdálkodóknak fontos, hogy munka közben ne hagyja cserben az eszköz, mert az sok fejfájást okozhat. Aki egyszer olyan gépet vásárolt, ami miatt nem tudta elvégezni megfelelő időben az adott feladatot, nagy eséllyel választja más gyártó munkaeszközeit a továbbiakban. Szerencsére sok a visszatérő partnerünk, már csak emiatt sem kívánunk csorbítani a minőségen.

Úgy gondolom, a Vadkert-Agrotechnika Kft. jó minőséget képvisel a hazai mezőgazdasági gépgyártásban. Elismerik a termékeinket, és azt szeretnénk, hogy ez a jövőben is így maradjon.

Csomor Zsolt