fbpx

Új termékek gyakorlati bemutatója – Amatechnica, 2018

Írta: Fodor Mihály - 2018 szeptember 12.

Az Amazone kétévente rendezi meg nagyszabású, szántóföldi bemutatóval színesített rendezvényét, amely a cég legfontosabb újdonságait, fejlesztéseit hivatott a nemzetközi szakmai közönség számára felvonultatni. A több mint harmincfős magyar csapat tagjaként lapunk tudósítója is részt vett a rendezvényen, ahol Christian Dreyer, az Amazone ügyvezetője és Andreas Hemeyer, a cég kereskedelmi vezetője is rendelkezésünkre állt egy interjúra.

– Az önök által megszervezett nagyszabású Amatechnica rendezvény egyedülálló a piacon. Miért tartják fontosnak, hogy ilyen módon is bemutassák újdonságaikat a gazdatársadalomnak?

Hemeyer: – Kétévente, Hannoverben, az Agritechnica szakkiállításon mutatjuk be a legfontosabb újdonságainkat kereskedelmi és termelőpartnereinknek. Az egy statikus bemutatkozási lehetőség, amihez képest ennek a rendezvénynek a színhelyén, az egyik gyáregységünk mellett, szántóföldi körülmények között egész más tapasztalatokat szerezhetnek gépeinkről partnereink, például munka közben is. Itt elegendő hely és idő is jut arra, hogy a főbb termékeken keresztül bemutassuk kompetenciáinkat, ismertessük az összes olyan gép legfontosabb tulajdonságait, amelyek a mindennapi használat során partnereink számára hasznosak lehetnek. Termékeink magas hozzáadott értéket képviselnek, sokéves, évtizedes fejlesztési munka során alakítottuk ki őket – itt igyekszünk a legátfogóbb képet adni ezekről. Érdekes emellett, hogy nemcsak a termelők, kereskedőpartnerek számára izgalmas ez az esemény, hanem saját kollégáink számára is. Ők ugyanis az esetek legnagyobb részében csak bizonyos gépeinkkel találkoznak a mindennapi munka során, ilyenkor azonban egy teljes keresztmetszetet kaphatnak portfóliónkról, egész más képet alakíthatnak ki arról a gyárról, amelynek értékes dolgozói.

– Hány termelőt várnak az Amatechnica rendezvényre, mennyire tekinthető nemzetközinek az esemény?

Dreyer: – Közel hatezer vendéget várunk szerte a világból, akik 29 országból jelentkeztek be. Természetesen a legtöbben Németországból érkeznek, de a látogatók harmada külföldről jön. Beszélgettünk már ausztrál és kínai látogatókkal, de sokan jönnek Oroszországból is. A több mint harmincfős magyar csapatot szintén örömmel fogadjuk.

– Mit érdemes tudni a bemutatott Amazone-termékekről?

Hemeyer: – Közel hatvan kiállított gépünk közül a show keretében több mint harmincat mutatunk be részletesebben. Két olyan új termékkel is kijövünk, amelyek fejlesztését a hannoveri kiállítás óta fejeztünk be, és igazán itt debütálnak. Az egyik a CombiDisc függesztett kompakt tárcsás borona, a másik pedig az AmaTron 4 ISOBUS terminálunk (ezekről bővebben következő oldalpárunkon írunk: a Szerk.). Ez utóbbi említésekor fontosnak tartom hozzáfűzni, hogy a digitalizáció meghatározó szerepét már mindenki elismeri – ezzel az új eszközzel egyértelműen bizonyítottuk ezen a téren magas fokú kompetenciánkat.

– Milyen eredményeket ért el az Amazone a múlt évben, és eddig hogy látják az idei szezont?

Dreyer: – Kifejezetten eredményes év áll mögöttünk, amire nagyon büszkék vagyunk, és az idei esztendő is jól indult. Ez utóbbi megállapítás most természetesen az egész iparágra jellemző, nagyon komoly megrendelésállománnyal kell mindenkinek megbirkóznia, ami sokszor a szállítási határidőket is jelentősen befolyásolhatja. Nagy kihívás ez nekünk és beszállítópartnereinknek is. Körülbelül 4-5%-os növekedéssel számolunk idén is, bár tudjuk, hogy egyes régiókban, elsősorban az időjárási anomáliák miatt, a termelők némi visszaeséssel számolhatnak. Az előrejelzések szerint idén már nem lesz annyira markáns az orosz-ukrán piac gépberuházási kedve, így talán a szállítási határidők normalizálódhatnak valamennyire, de tény, hogy érdemes nagyon pontosan megtervezni a gazdáknak a beruházásaikat, nemcsak szakmailag, pénzügyileg, hanem a szállítási határidőket tekintve is.

– Néhány éve indult cégüknél az ekeprogram. Mennyire sikerült ezeket a termékeket beilleszteni a termékkörbe, mik a piac visszajelzései ezzel a fejlesztéssel kapcsolatban?

– Jelentős eredményeket értünk el ezen a területen is. Partnereink mindemellett sokat is várnak tőlünk, hisz a Cayron sikere után mihamarabb szeretnének egy teljes termékkört látni az Amazone-nál. Ezen az úton még nagyon sok munkánk van, de a további lépések a Cayros-sorozattal kifejezetten biztatók. Örülünk, hogy magyarországi gyárunk komolyan kiveszi a részét ennek a programnak a sikeréből. Többször jártunk ott személyesen is, kedvező benyomásokat szereztünk a gyárról, amely az Amazone család részeként majd további fejlesztéseken megy keresztül. Fodor Mihály