fbpx

Új telephelyet nyitott Debrecenben az Amazone

Írta: Fodor Mihály - 2019 október 22.

Debrecenbe várta szeptember közepén partnereit és a sajtó képviselőit az Amazone. A mezőgazdasági gépgyártó cég telephelyavatóját gyakorlati gépbemutató is színesítette.

A magyar leányvállalat ügyvezető igazgatója, Kovács Tamás köszöntőjében röviden vázolta az anyacéggel való hosszú kapcsolata történetét, hisz 1996-ban, friss diplomával, már a második munkanapján tolmácsként utazott az Amazone céghez, hogy akkori munkáltatója tárgyalását segítse. Azóta több változás történt a magyarországi piacon, amelyek eredményeként a vállalat a direktértékesítés mellett döntött, és 2007-ben megalapította az Amazonen Werke Kft.-t, 5 fős létszámmal. Hamar kiderült, hogy jó úton járnak, folyamatosan nyereséges a cég, és ma már 21 főnek és családjának biztosítja a megélhetést, partnereiknek pedig a megfelelő gép- és alkatrészellátást.

Az évek során a bérelt területeket kinőtték, így másfél éve az alapkőletétellel elindult az új telephely kialakítási projektje. A 400 millió forintos beruházást 1 hektáros területen végezték el, 1100 m2-es fedett épületegyüttest alakítottak ki. Ebben egy 200 m2-es szervizcsarnok, egy 200 m2-es alkatrészraktár és egy 400 m2-es bemutatóközpont is helyet kap. Itt a gépbemutatásokon kívül oktatásokat és továbbképzéseket is tudnak tartani. Christian Dreyer cég‑vezető, az AMAZONEN-WERKE GmbH tulajdonosa a fejlesztés és a termelői tapasztalatok mellett a tudomány szerepét is kiemelte, bízik abban, hogy az új telephely lehetőséget biztosít miden érintett résztvevőnek a megfelelő információk cseréjéhez. Az anyacég fontos előnyének tartja, hogy családi vállalkozásként üzemel 136 éve, így a döntésekben nem kell kompromisszumokat kötniük, kizárólag a felhasználói igényekhez alkalmazkodva dönthetnek a fejlesztésekről. Köszöntője végén a cégtulajdonos gratulált az új telephelyhez, megköszönte a magyar csapat, a tervezők, kivitelezők munkáját, és természetesen az Amazone partnereinek bizalmát, ami alapot adott ehhez a beruházáshoz.

Andreas Hemeyer, az AMAZONENWERKE GmbH értékesítési és vevőszogálati vezetője beszédében megemlítet‑te, hogy a kezdetekkor tapasztalt piaci hullámzások idején is elkötelezett volt a Dreyer család a magyar piac hosszú távú kiszolgálásával kapcsolatban, és a megnyitón végignézve az új telephelyet, a partnerek sokaságát, látja, hogy ez mennyire jó döntés volt. Papp László, Debrecen polgármestere méltatta a német gazdasági szereplőknek a várossal kialakított kapcsolatát. Bár az Amazone beruházása nem a BMW új gyárának nagyságrendje, Debrecen számára minden új munkahely, oktatási és cégköz‑pont számít. A mezőgazdaság kiemelten fontos ebben a régióban, ezért is külön örül annak, hogy az Amazone megfelelő perspektívát látott ebben a helyszínben.

A megnyitót gyakorlati gépbemutató is színesítette az új telephely erre kialakított területén. Az újdonságok között ismertették a ZA-TS függesztett mű trágyaszóró és a ZG-TS vontatott műtrágya szóró legfontosabb paramétereit, majd a Ceus vontatott szántó‑földi kultivátor és a Catros vontatott rövidtárcsa vonult fel a nagyközönség előtt. Az Amazone a mosonmagyaróvári gyár megvásárlásával új piacot nyitott a forgatásos talajművelésben is, ebben a szegmensben a Cayros függesztett váltvaforgatós ekét és a Hektor vontatott váltvaforgatós ekét mutatták be a rendezvényen. A Cirrus vontatott mulcsvetőgép TwinTeC+ duplatárcsás csoroszlyával szerepelt a bemutatott gépek között, majd a tesztpályán az UG vontatott permetezőgép és az UX Super vontatott permetezőgép vonult fel, ez utóbbit ContourControl keretvezérléssel és SwingStop aktív keretcsillapítással látták el.