fbpx

Új Krone frontkaszák szársértő nélkül

Írta: Szerkesztőség - 2019 december 02.

A nyár elején várta a szakújságírókat egy izgalmas gépbemutatóra a Krone gyár, de kérésükre az erről szóló cikkeket világszerte csak szeptember közepétől lehet publikálni. Lapunkban a kaszálással kapcsolatos újdonságokat mutatjuk be.

2019‑ben az Agritechnica kiállításon a Krone három új szársértő nélküli frontkaszát mutat be, tolt (Push) és húzott (Pull) változatban egyaránt. Az EasyCut F 320 M/F 320 és F360 M sorozat közös jellemzője az egységes, új, kerekített kialakítás feszített védőponyvákkal, valamint a szélesen nyitható első védőburkolatok, aminek köszönhetően a kaszagerendelyek nagyon könnyen elérhetők a pengék cseréjekor. Ezenkívül a kasza így lényegesen könnyebb, ami viszont még jobb talajkövetést tesz lehetővé.

Gyakorlati szempontból megfelelőek az oldalsó védőburkolatok is, amelyeket minden új szársértő nélküli frontkaszánál szerszámok nélkül szállítási helyzetbe lehet állítani (szállítási szélesség kevesebb mint 3 m); a Krone opcionálisan hidraulikus megoldást is kínál. Minden új frontkasza a már ezerszer kipróbált és bevált Krone SmartCut kaszagerendelyt használja. A kaszagerendely legfontosabb újdonsága a vágótárcsák közötti megváltozott távolság; az előre nézve egymástól távolodó tárcsák most közelebb helyezkednek el egymáshoz, ez a késpályák nagyobb átfedését eredményezi. Mindez lehetővé teszi, hogy a kasza még lazább állományokban is sávok képzése nélkül dolgozzon, és kifogástalan vágási minőséget nyújtson. Az új kaszák természetesen rendelkeznek az innovatív SafeCut megoldással is. Idegen testtel való érintkezés esetén a vágótárcsa és a hajtótengely közötti kapcsolatot biztosító üreges szorítócsap elnyíródik.

A hajtó fogaskerék tovább‑fordulásával a blokkolt vágótárcsa felfelé fordul egy emelőmenet segítségével, és ott szabadon helyezkedik el, a szomszédos vágótárcsák forgási tartományán kívül. Ezáltal kizárt a szomszédos vágótárcsák további károsodása.

Az új F 320 frontkasza két nagy, külső rendterelő dobbal van felszerelve; a két rendterelő dob távolsága 145 cm, így még a nagyobb hozamú állományok esetén is sikerül kompakt rendet képezni, amelynél a takarmányt a traktor nem tapossa meg.

A tolással mozgatott modelleknél a tolt függesztőszerkezet tehermentesítése alapkivitelben mechanikusan, nagy‑méretű spirálrugókkal történik; a kaszafüggesztése a traktorhoz kompakt módon, Weiste-háromszög nélkül történik. Ajánlott a teleszkópos felső függesztőkarral történő rögzítés, ami biztosítja a talajkövetést a haladási irányban. A gép keresztirányú lengése (lengő alsó függesztőkarok és lengőcsapok) a talajjal párhuzamos kiemelés érdekében lezárható az alsó függesztőkarok csapjaiban.

Ha húzott változatban működő kaszát választunk, akkor a kaszaegységet egy gömbcsukló támasztja alá a súlypontjában, és a függesztőkarok vezetik; a hidraulikus kasza-tehermentesítés alapfelszereltség, a talajnyomás a vezetőfülkéből könnyen beállítható. Idegen testtel való érintkezés esetén a kasza‑egység hátrafelé és felfelé tér ki. 18°-ig lehetséges a keresztirányú lengés. Az új kaszák igény szerint felszerelhetők hidraulikus összecsukás-védelemmel, kamerarendszerrel vagy kiegészítő világítással (két oldalsó lámpa, színes LED-lámpákkal).

A KRONE KÜLÖNBÖZŐ ÚJDONSÁGOKAT MUTAT BE A VONTATOTT KASZÁKNÁL

A Krone mostantól hat új vontatott EasyCut kaszát kínál az EasyCut TC és TS sorozatból. A TC a „Trailed Center” rövidítése, ami a központi vonórúdra utal; ezzel kiválasztható, hogy a traktortól balra vagy jobbra történjen-e a kaszálás. A TS rövidítés ennek megfelelően az oldalsó vonórudat jelenti (Trailed Side).

Az új kaszák modern kialakításúak, összességében kerek és sima felülettel. A tábla végén a nagyobb kiemelés és a jobb keresztirányú lengés érdekében az új, lekerekített keretrészeket meg‑növelték. Ezenkívül a kaszaegységeket feszített védőponyvával vonták be, ez megakadályozza az anyaglerakódást a kaszaegységen. A munkaszélesség 3,16 és 3,60 m között van. A szállítószélesség a kisebb kaszáknál 3 m alatti, a 3,60 m munkaszélességű kaszáknál 3,45 m alatti.

A Krone két szársértőváltozatot kínál az új vontatott kaszákhoz: a jól bevált V-acél fogakat (CV) vagy a CR hengeres szársértőket – opcionálisan gumihengerekkel vagy az új M-hengerekkel. Az M-hengerek – amelyeket a hengerek M-profiljairól neveztek el – jól használ‑hatók különleges igényű betakarítási körülmények esetén, mint például leveles növényeknél vagy köves talajon végzett munka során. Az M-hengerek 25 cm-es átmérőjének köszönhetően garantált a biztonságos terményáramlás – még nagy takarmánytömeg esetén is. A növényt többször megtöri, az eredmény pedig kiváló takarmányminőség, amit a rövid tarlón töltött idő és a homogén szárítási folyamat biztosít.

JÓL BEVÁLT BELSŐ: SMARTCUT ÉS SAFECUT

Az új gépek belsejében a Krone az ezerszer kipróbált és bevált SmartCut kaszagerendelyt alkalmazza, a vágó‑tárcsák közötti optimalizált távolsággal: az előre nézve egymástól távolodó tárcsák most közelebb helyezkednek el egymáshoz, ez a késpályák nagyobb átfedését eredményezi. Mindez lehetővé teszi, hogy a kasza még nehezebb betakarítási körülmények között is, pl. lazább állományokban kifogástalan vágási minőséget nyújtson. Erős növényállományokban is hasonlóan profi munkát végez: a hátul összetartó tárcsák közötti nagyobb távolság miatt a nagymennyiségű takarmányt is gyorsan és tisztán továbbítja hátrafelé. Az eredmény: nagyobb területteljesítmény tiszta vágásképpel.

Emellett a teljes élettartamra kenő‑anyaggal ellátott, körben hegesztéssel zárt kaszagerendely stabilitást és hosszú élettartamot garantál. A kasza tökéletes védelme érdekében a szabadalmaztatott SafeCut kaszagerendely-biztosítás az alapfelszereltség része. Különösen széles és speciálisan edzett csúszótalpak védik a kaszagerendelyt, csökkentik a talajnyomást és védik a gyepfelületet. Egy további előny: a Krone a különböző felhasználási körülmények között különböző csúszótalpakat kínál – alap‑kivitelben az EasyCut csúszótalpakat alkalmazzák; kaphatók még kopó csúszó‑talpak, kombinált csúszótalpak és magas vágáshoz használható csúszótalpak.

A Krone a kések cseréjekor is a gyakorlatban már bevált műszaki megoldásokat alkalmazza: az új EasyCut kaszák kései alapkivitelben gyorscserélő rend‑szerrel vannak felszerelve. A keretbe integrált pengedoboznak köszönhetően a vezető számára mindig kéznél vannak a tartalék pengék. A vágótárcsák is moduláris felépítésűek, és a különféle alkat‑részek a kopástól függően külön-külön cserélhetők.

KÉNYELMES ÉS A GYAKORLATI IGÉNYEKNEK MEGFELELŐ

Ezenkívül az új Easy Cut TC/TS sorozat a kényelem szempontjából is kiemelkedő: alapkivitelben a kaszagerendely tehermentesítése hidraulikusan állítható a traktor vezetőfülkéjéből. Opcionálisan a vágási magasság is hidraulikusan állítható.

A kaszaegységek mindig súlypontban tartottak; ez garantálja a legjobb talajkövetést. Az első védőburkolat szélesen nyitható, így a kések gyorsan és kényelmesen cserélhetők.

A Krone új kaszái opcionálisan a Collect keresztirányú szállítószalaggal is kaphatók. A 91 cm széles belső kerettel rendelkező keresztirányú szállítószalag nagymennyiségű terményt is könnyen szállít. A szalag sebessége fokozatmentesen állítható; ez biztosítja a rugalmas rendképzést. A kiegészítő, állítható terelőlapok lehetővé teszik a széles leterítést és következésképpen a homogén szárítási folyamatot.