fbpx

Új fejlesztést mutatott be a Rostselmash

Írta: Farkas Imre - 2020 június 25.

Az orosz Rostselmash új autopilot rendszerrel rukkolt elő, amelynél a kezelő akár el is hagyhatja a kombájnfülkét, és távolról egy tablet segítségével is felügyelheti, vezérelheti a gépet.

 

Gyakorlati tesztek várnak nyáron az új autopilot rendszerre – fotó: https://rostselmash.com/

 

Az első próbálkozások még 2016-ban kezdődtek, akkor a Cognitive Technologiessel közösen, melynek első sikereiről következő év augusztusában számoltak be először. Akkor egy RSM-181 kombájnon tesztelték az optikai érzékelőkkel, kamerákkal és mesterséges intelligenciával felvértezett rendszert a gyakorlatban, és így próbáltak létrehozni egy olyan rendszert, amely akkor is biztonságosan működhet, ha a kezelő elhagyja a fülkét. Néhány napja egy hasonló koncepciót megcélzó autopilot rendszerről rántotta le a leplet a nagy múltú orosz gépgyártó. A szűkszavú sajtóközleményből annyit lehetett megtudni, hogy a jelenlegi projektet egy TORUM 755 kombájnra adaptálták.

 

 

A technológia lehetővé teszi, hogy üzemeltetés közben elhagyja a kezelő a kabint. A kombájnos egy táblagépet használ a szükséges szoftverrel, amelyről a kombájn megkapja a követett utat. Előre meghatározott nyomvonalon halad 10 cm pontossággal, és ha az útjában akadályt észlel, az intelligens autopilot rendszer automatikusan megállítja a betakarítógépet, és figyelmeztetést küld a kezelő számára a tableten. A Rostselmash képviselői közleménye alapján a laboratóriumi körülmények között végzett próbákon már túl vannak, így nyáron Oroszország különböző területein fogják gyakorlatban tesztelni a rendszert. A gyári videót elnézve, azért a biztonság kedvéért, mit lehet tudni alapon, a kezelő a forgatás alatt, többször is bent ült a fülkében.