fbpx

Télen-nyáron ezzel művelheted a földet

Írta: GÉPmax-2021/IV. lapszám cikke - 2021 július 31.

A nehezen művelhető, kötött talajon – télen a fagyos, nyáron az aszályos, cserepes földön – segít rajtad a Güttler kultivátor, mellyel a tartóhántást hihetetlen teljesítménnyel hajthatod végre szélsőséges körülmények között is.

 

Güttler kultivátor

 

Az innovatív, sokoldalú Güttler konstrukciók bemutatóját szervezte meg a cég négy viszonteladójánál május második felében. A szerkezetek technológiai jellegzetessége, hogy egy menetben több munkafolyamatot is ki tudnak szolgálni, vagy egy munkagép több funkciót is elláthat.

 

A GÜTTLER NAPOKON A TELJES PALETTA FELVONULT: HENGERTŐL A KULTIVÁTORON ÁT A VETŐGÉPIG

A makói rendezvényen volt szerencsénk megtekinteni a Güttler gépek zömét. A nagymúltú mezőgazdasági gépgyártó elsősorban a hengerjéről ismert. Ezért nem volt meglepő, hogy az érdeklődők zöme a régi tömörítő egységeiket akarta lecserélni vagy korszerűsíteni. Többen elmondták, hogy ragaszkodnak a hengerhez, az jól kihasználható, több munkafolyamatban alkalmazható: remek a rögtörő-, a talaj-visszatömörítő hatása, magágykészítéshez is megfelelő, illetve magágy lezárására, bokrosításra is igénybe vehető, vagy akár a gyepápolást is segítheti. Azonban több gazda érdeklődött más, a legújabb talajművelési technológiákhoz gyártott munkagép iránt is. Többen megnézték, és barátkoztak a Moreni forgóboronákkal, magágykészítőkkel.

 

Güttler kultivátor

 

A SUPERMAXX® A SOKOLDALÚ MINDENES

A Güttler szakemberei a kultivátorokra fektették a hangsúlyt, kiemelték azok sokoldalúságát. Elmondták, hogy alacsonyabb működési költség mellett alkalmazásukkal a legoptimálisabb talaj érhető el a vetéshez.

Az agrártermelők figyelmét hamar megragadta a robusztus kultivátor, és aztán szívesen el is időztek a szakemberekkel a sokoldalú SuperMaxx®nál. A gyártó képviselői elmondták a gazdáknak, hogy a nagy átömlési keresztmetszetű, hét kapasoros eszköz tarlóhántásra is kiválóan alkalmas, melyet karcolásos technológiaként tartanak számon. Nagy munkaszélességének (9–12 méter) és egyedi kialakításának köszönhetően – a hagyományos eszközökhöz viszonyítva – kétszer akkora területet képes megművelni ugyanannyi idő alatt. Az agresszív kapatagoknak köszönhetően kemény, nehezen megmunkálható talajba is bele tudja húzni magát. Ennek eredménye, hogy a tavaszi előkészítő munkák akár már télen elkezdhetők. A vízvisszatartásban ennek jelentős a szerepe, mivel a téli, fagyott felületi csapadékot így beforgatják a talajba, és az a felmelegedés során nem elpárolog a felszínről, hanem a termőtalajt gazdagítja, segíti a tápanyag felszívódását.

 

PRIMUSPLUS – A FORGATÁS NÉLKÜLI ALAPMŰVELÉS ESZKÖZE

A tarlóhántásra is alkalmas PrimusPlus ugyancsak testközelből megtekinthető volt, erős vázfelépítése, egyéni eszközsora (széles szárnyú kapák, takarótárcsák, beépített hengerek) alkalmassá teszik a korszerű alapművelésre. A szerkezet széles, szárnyas kapákkal indít, melyek átfedésüknek köszönhetően a teljes munkaszélességet átdolgozzák, megszüntetik a talajtömörödöttséget. Ezt követik a robusztus takarótárcsák, melyek a nagyobb rögöket szétszedik, a keletkezett barázdákat betakarják, a szármaradványokat befordítják a talajba. A lezáró Simplex hengersor felel a felület kialakításáért, melynek hatására a felszín nagyobb rögöktől mentes, egységes, tömör, magágy minőségű lesz. Az így lezárt felület jellemzője a jó talajnedvesség-megőrzés. Munkaszélessége 2,5–3 méter.

 

Makói forgalmazó telephelyén, a gépek között találkoztunk Hangai Zsolttal, aki Csanádpalotán szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozik egy cég termelésirányítójaként, közel 650 hektáron. Elmondta, hogy örömmel jött a Güttler Napokra, már több mint 10 éve használják a Güttler hengert. Korábban egy PW640-essel dolgoztak, de ebben az évben beszereztek egy PW 820-ast is. Többnyire az őszi kalászosoknál, tavasszal a bokrosodást ösztönzik vele, de egyéb talajmunkára is alkalmazzák. Tavaszszal, mikor felszárad a terület és kérgesebb a talaj, általában ezt szüntetik meg vele, illetve egy menetben stimulálja a növényt is, elősegíti a bokrosodást.

A Güttler konstrukciók – könnyű vázszerkezetük révén – kisebb teljesítményű erőgépekkel is üzembiztosan használhatók. Ennek köszönhetően traktort sem kellett cserélni, nyugodtan lehet a korábbi konstrukciókkal, gépkapcsolatban dolgozni. Könnyű kezelhetőségük, összecsukhatóságuk lehetővé teszi a gyors és biztonságos vonulást a munkaterületek között. A gépek – az innovatív kialakítás és a minőségi anyaghasználat eredményeként – többnyire öntisztítóak, kevés karbantartást igényelnek, így a fenntartási költségek is alacsonyak.

 

 

Hangai Zsolt
+36302385793