fbpx

Tarlóhántás! Fontos a talajmunka és a karbantartás!

Írta: Szerkesztőség - 2021 május 24.

A nyár elején vagy közepén betakarított növények tarlóján elvégzett, sekély talajmunka a tarlóhántás, mellyel a gazdák megakadályozzák a talajállapot romlását. Ennek a nedvességveszteség csökkenésében is nagy szerepe van. Mint mindig, a karbantartás most is nagyon hasznos!

 A tarlóhántást az aratást és a szalma betakarítását követően végezzük. Ezzel a munkával érdemes minél hamarabb végezni, hogy ne gyomosodjon el a terület. Homokos talajon fontos a művelet után a talaj visszatömörítése gumihengerrel. Ezek egyszerű szerkezetek, karbantartásuk kimerül a facsapágy olajozásával, illetve kopás esetén cseréjével.

 

tarlóhántá

 

Tárcsa

A tarlóhántás eszköze a tárcsa, de ekével is történhet sekély mélységben. Ebből létezik vontatott, illetve függesztett verzió. Elrendezés szempontjából pedig V, X és rövidtárcsa létezik. A gyártók a tárcsákat csipkés vagy sima lapokkal szerelik, vagy ezeket kombinálva az első tagra csipkéseket helyeznek, a másodikra sima lapokat. Ezeket kopás esetén cserélni kell, a biztos vásárlás érdekében pedig fontos, hogy tisztában legyünk a tárcsalap átmérőjével és furatának méreteivel.

 

tarlóhántá

 

Tengely

A következő alkatrész a tengely. Ezt a tárcsalap vagy a csapágy cseréjénél tudjuk jobban szemrevételezni, és törés esetén szoktuk cserélni. Ha elgörbül (ez fordul elő sűrűbben), akkor egyenesítéssel (kovácsolással) javítható.

 

tarlóhántá

 

Tárcsacsapágy

A legfőbb kopóelem a tárcsacsapágy. Karbantartását tekintve zsírozni kell a csapágyakat, szükség esetén cserélni. Fontos tisztában lennünk, hogy milyen típusú csapágy található a munkagépünkön. Létezik kerek, illetve négyszögközepű, többféle átmérőben. A modernebb gépekben egy öntvényházban vannak elhelyezve gördülő csapágyak, amiket szimering tömít, és általában olajjal vannak feltöltve.

A vontatott tárcsáknál karbantartási különbség a járkerekek csapágyainak ellenőrzése, zsírzása, szükség esetén cseréje.

További információ: www.habi.hu