Ezüstérmes intelligens sebességarányos szórásképvezérlő

Az idei SIMA Innovation Awards ezüstérmese a „Talajok és Növények” kategóriában a Sulky Speed Control intelligens sebességarányos szórásképvezérlő.

A munkasebesség egyre fontosabbá válik a szántóföldi munkákban. A műtrágyaszóróknál a szórótárcsák félköralakban szórják a műtrágyát a talajra. A szórásképet általában CEMIB-próbapadok segítségével mérik, a műtrágyaszóró sebességének hatását ezeknél a méréseknél nem veszik figyelembe. Az előremeneti haladási sebesség azonban befolyásolja a műtrágyaszóró által létrehozott szórásképet azáltal, hogy deformálja azt, különösen a műtrágyaszóró mozgási irányában. A SULKY az INRAE-vel és a dijoni AgroSuppal végzett munkája során megfigyelte, hogy a műtrágya szántóföldön való eloszlásának minősége a haladási sebesség függvényében változik. E megfigyelés alapján és egy szabadalmaztatott koncepciót követve a francia márka kifejlesztett egy olyan technológiát, amely a szórásképet a haladási sebességhez igazítja: ez a Speed Control.

 

Sulky Speed control
A Speed Control a szórásképet a haladási sebességhez igazítja

 

Fodor Mihály

agrár kijuttatás mezőgazdaság műtrágyaszóró sima awards speed-control sulky sulky speed control szóráskép tápanyag-visszapótlás
..