fbpx

Gyümölcsrobot: eddig tartott legyőzni a szüretelő embert…(videó)

Írta: Kohout Zoltán - 2021 február 15.

Magától betalál a fasorok közé, óvatosan letekeri és a gyűjtőbe helyezi az almát – és ez a gyümölcsszedő robot már nem is lassabb, mint az ember.

 

robot

 

A Japán Nemzeti Mezőgazdasági és Élelmiszer-kutatási Szervezet (NARO) a Ritsumeikan Egyetemmel és a DENSO Corp. autóalkatrész-gyártóval együttműködve olyan betakarítórobot-prototípust tervezett, ami az emberrel azonos munkasebességgel szedi a gyümölcsöt. A V-alakú koronaformájú fák között a pilóta nélküli földi jármű két robotkarral szed gyümölcsöt, amiket az automatizált gyümölcstároló rendszerbe gyűjt. Tizenegy másodperc kell, hogy egy gyümölcsöt leszedjen, ami már versenyképes az emberi munkaerővel, nem is szólva arról, hogy a robot a munkanap bármely szakaszában egyenletesen kíméletes és precíz módon végzi a néha érzékeny fajták – például lágyabb húsú körték – szüretelését. Amikor az automatizált gyümölcstároló-rendszer tartálya megtelik, azt egy üres tartály helyettesíti, amíg a robot folytatja a betakarítást.

 

robot

 

A robot alkalmazását azonban a megfelelő agrotechnikai megoldásokkal kell megelőzni. Ehhez a kutatócsoport optimális koronaformákat, faalakokat és ültetési technikákat fejlesztett ki kilencféle gyümölcsfában.

És végül íme, a robot működés közben: