fbpx

Prémium permetező újdonság a lengyel UNIA-tól

Írta: Farkas Imre - 2020 június 02.

Az egyik, nemrégiben bemutatott új fejlesztésük a HERON vontatott permetezőgép-széria, a kínálat prémiumszegmensét célozza meg.

A 4200 és 5000 literes tartálytérfogatú gépcsalád 18, 20, 21, 24, 27, 28 és 30 méteres munkaszélességű keretekkel, összesen 7-7 modellt tartalmaz, mindkét tartálykapacitásnál. A permetezőszéria kiegészítők széles skálájából konfigurálható a legkülönbözőbb felhasználói igényeknek, de a kiegészítők előtt térjünk ki a permetező felépítésére. A kompakt építésű, nagy munkaszélességű HERON sorozat szállítási pozíciója szélességben nagyon keskeny, és magasságban sem haladja meg a 3 métert. A szórókeretet a kerekek fölé, a tartály mellé, vízszintes síkban, hidraulikusan csukja össze.

 

Az új fejlesztésű prémium permetező kompakt felépítésű – fotó: https://www.uniamachines.com/

 

Arra is van lehetőség a 30, 28, 27 és a 24 méteres kereteknél, hogy átmenetileg csökkentsük a munkaszélességet 20, 21 és 19, illetve 18 méterre.  

A kijuttatókeret hajlított profilú, amely biztosítja a rugalmasságát, és maximális védelmet nyújt a fúvókarendszernek. A keret parallelogramma felfüggesztésű, melynek hidraulikus emelő rendszere a függőleges lengések csillapítása mellett, a talajtól 0,5-2,3 méteres határok között biztosítja a kijuttatási magasság fokozatmentes szabályozását.

 

Kétféle tartálytérfogattal és 7-7 féle munkaszélességű kerettel rendelhetők – fotó: https://www.uniamachines.com/

Mivel a parallelogramma kerettartó mechanizmus függesztő karjai egész elől, a tartály két oldalán helyezkednek el, így a keret jóval közelebb van a gép vázrendszeréhez, kedvező súlypontot és még nagyobb stabilitást biztosítva ezzel. Az oldalsó keretlengéseket a lengőkaros rendszer munkahengerekkel csillapítja, és a permetező vázszerkezetének a talajegyenetlenségből adódó lengéseit további keresztirányú hengerek kompenzálják.

 

 

A permetező alvázának vonórúdja variálható csatlakozásipont-magassággal rendelkezik, és gumibetétes lengéscsillapítású.

Alapkivitelben fix, 1,8-2,25 méteres nyomtávolságú keréktengely áll rendelkezésre, de opcióban rendelhető giroszkópos vezérlésű, automatikus kormányzású tengellyel, melynek révén, a kerekek kiválóan követik a traktor nyomvonalát, a káros lengéseket pedig légrugós felfüggesztés csillapítja. Alapkivitelben 18.4 R38 abroncsméretű kerekekkel van szerelve, de a gumiabroncs és sárvédő méretválasztéka igen széles, így a különböző soros kultúrákhoz vagy művelőnyomos technológiákhoz ideálisan igazítható.

 

Opcióban rendelhető giroszkópos vezérlésű, automatikus kormányzású tengellyel – fotó: https://www.uniamachines.com/

Mint ahogy fentebb már említettük, a permetezőcsalád kétféle tartálytérfogattal készül.

A hullámtörésről a tartályba épített belső válaszfalak gondoskodnak. A tartály tisztítása 500 literes tisztavizes tartályból (A gép menetirányszerinti jobb oldalán van), három forgó fúvóka segítségével történik. Az oldat folyamatos keverését intenzív keverő rendszer biztosítja, és csökkenti a maradékok lerakódását, az alacsony ülepítő pedig biztosítja a tartály maradéktalan kiürítését. Az összes vezérlőszelepet logikusan egybe foglalták a permetező bal oldalán, egy poliészterből készült burkolat alatt, amely védi a szennyeződéstől a szelepeket, a nehéz terepen történő permetezéskor. A feliratokhoz grafikus ikonokat adtak, hogy a szelep funkciói könnyebben értelmezhetők legyenek. Az éjszakai munkákhoz a burkolat alá világítást telepítettek.

 

Az összes vezérlőszelepet logikusan egybe foglalták a permetező bal oldalán – fotó: https://www.uniamachines.com/

A végén pedig az opcióban kérhető kiegészítőkre térve, a teljesség igénye nélkül, csak felsorolás szerűen szemezgetünk a külön rendelhető felszerelések hosszú listájából. Éjszakai LED-es munkaterület világítás, LED boom keretvilágítás, EDS fúvókánkénti szakaszvezérlés, V-System ultrahangos keret talajkövetés, pneumatikusan szabályozott folyadék keringtető rendszer, 4 fejes fúvókatartó, saját hidraulikus rendszer, ZETA membrándugattyús szivattyú (400 L/min), és még hosszasan sorolhatnánk az opciós tételek listáját.