fbpx

Permetezők: van némi gond a felülvizsgálattal

Írta: Kohout Zoltán - 2019 október 25.

Mindenkinek fontos a gépek jó állapota, de vajon elvezet-e ide az új szabályozás?

Vérző újjászületés

Közhely, hogy a permetezőgépek hatósági felülvizsgálata – azaz megfelelő műszaki állapota – nemcsak a gépeket üzemeltető gazdaságoknak fontos, hanem végső soron a vásárlóknak is, akik a termesztett élelmiszereket a lánc végén elfogyasztják. Mivel az EU a földalapú támogatás feltételévé teszi ezt, 2016-ban rövid időre nálunk is érvényben volt egy permetezőgép-felülvizsgálatról szóló rendelet. Akkor 2500 gépet ellenőriztek is a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara ellenőrzőhálózatának állomásain, de aztán a rendeletet nagyon rövid idő alatt kimúlt – csak idén nyáron született új szabályozás. A baj az, hogy a szakembereket szerint a rendelkezés sok sebből vérzik.

Drágállták, most drágább lehet

A kamara Növényvédő Gép Ellenőrző Állomásának (NGEA) igazgatója szerint például aggályos, hogy egynapos tanfolyamon készítették fel az ellenőrzőhálózat állomásain a felülvizsgálatot végző és leigazoló növényorvosokat, mezőgazdasági gépészmérnököket, holott ez sokéves tapasztalatot igénylő feladat. További gond lehet, hogy a gazdák korábban a 40 ezer forintos felülvizsgálati díjat is sokallták – holott az nem éri el 1 hektár termőföld földalapú támogatását sem –, ám a mostantól szabadárassá váló díjak mostantól várhatóan magasabbak lesznek, véli Bakonyi István. A Nemzeti Agrárkamara szerint pedig bár kedvező lenne, nem várható támogatási forrás a növényvédelmi gépek felülvizsgálatához.

Osztogatás lesz belőle?

A NGEA attól is tart, hogy a 2016-os 24 ellenőrző állomással szemben eztán jóval több lesz, így a szolgáltatás minősége is csökkenhet, félő, hogy sok esetben el fog maradni a kellő mélységű és szigorúságú átvizsgálás, vagyis „matricaosztogatás” lesz a vége. Problémás az is, hogy a jogszabályban türelmi idő sincs: a kormányhivatalok ellenőrei elvileg hamarosan már osztogathatnák is a bírságokat a matricával (gépellenőrzési igazolással, engedéllyel) nem rendelkező permetezőgépek gazdáinak. Igaz, a hatóság figyelembe veszi, hogy minden gép azonnali felülvizsgálata nem lehetséges.

Marad a lelkiismeret…

Szakemberek becslései szerint ma 30-60 ezer permetezőgépről lehet szó, amelyeknek csak a fele(!) nevezhető alkalmasnak a korszerű elvárások szempontjából, de még 40-80%-a problémás a hatékonyság szempontjából. Félő tehát, hogy ma csak az ellenőr és a géptulajdonos gazda közös elkötelezettségén múlik, hogy a permetezőgép-felülvizsgálatok valóban eredményesek lesznek.

Aki mindenesetre lelkiismeretesen akar eljárni, az egyelőre legjobban teszi, ha a kamarai hátterű a Növényvédő Gép Ellenőrző Állomásának (NGEA) állomásain, hálózatában végezteti el a növényvédőgépek felülvizsgálatát, javasolja a szakember.

CÍMKÉK permetező