fbpx

Ötletes újdonságok az ukrán Kobzarenko-tól

Írta: Farkas Imre - 2020 május 28.

Itthon leginkább nagy kapacitású mezőgazdasági szállító járműveiről, átrakókocsi-családjáról ismert ukrán Kobzarenko számos új, hiánypótló, ötletes termékkel bővítette a közelmúltban kínálatát.

Az egyik ilyen igazán hiánypótló és valószínűleg sokszor nagy segítséget nyújtó újdonságuk a traktorvontatású tűzoltó pótkocsi. Az egyszerű forgózsámolyos kormányzású, traktorvontatású, kéttengelyes tartálykocsi 6000 literes kapacitású, 4 mm vastag falú acéltartályban tárolja és szállítja a vizet. Az acéltartályt korróziógátló polimer festékkel vonják be. Alapkivitelben MTZ-P 40 T / 600 típusú, TLT hajtású szivattyúval van szerelve. Az oltóvizet a célterültre ki lehet juttatni, a kocsi tetejére, egy kezelő állásra helyezett, 360 fokban forgatható, munkalámpával is ellátott, kézi irányítású vízágyúval, de tömlős szórófej-csatlakoztatására is lehetőség van.

Egyszerű, de mégis hasznos eszköz a tűzoltó pótkocsi, amely tűzoltáson kívül, számos más feladatra is használható – fotó: https://kobzarenko.com.ua

 

A tartály töltöttségi szintjét a traktorból nyomon lehet követni, a szivattyú meghajtásához pedig elég egy 80 LE teljesítményű erőgép. Akkor sincs probléma, ha olyan vontató járművel vontatnánk, amely nem rendelkezik TLT csatlakozással. Rendelhető olyan verzió, amely Honda benzinmotorral hajtott szivattyúval rendelkezik. Az egyszerű, ötletes tűzoltó pótkocsi, jó szolgálatot tehet olyan tűzek esetén, ahol hagyományos tűzoltó járművek csak nehezen, vagy egyáltalán nem tudják a területet megközelíteni (pl. erdőtűz). Nyári betakarítási munkáknál traktor ill. valamilyen szállítójármű után kapcsolva, a területre vontatva gyors beavatkozással mentheti meg a nagy értékű gépünket vagy területünket a hirtelen keletkező, illetve terjedő tűztől. Más kommunális feladatok elvégzésére, pl. utakról sárfelhordás lemosására, magas épületek tisztítására, belvízszivattyúzási feladatokra is alkalmas.

 

A másik két új termékük igazán egyszerű, de mégis nagyon hasznos segítséget nyújt a traktorok kerekének ki- és beszerelése során. A kerék kiszereléséhez, az erőgép megemelését, a traktor hárompont-függesztésének alsó bekötési pontjaihoz csatlakoztatható egyszerű mechanizmusú, az erőgép hidraulikus emelő erejét használó emelő eszközzel végezhetjük. A keret két kis átmérőjű gumikeréken támaszkodik a talajra, így kiszerelt hátsó kerekek esetén segédmellsőkerék-hajtású, vagy összkerekes traktorral a telepen belül (betonozott vagy aszfaltozott területen) a mellső hajtás bekapcsolásával mozogni is lehet az erőgéppel. Az emelő maximum 12 tonna terhelhetőségű, és használaton kívül két állítható támasztólábon tárolva várhatja az újabb bevetést.

 

Az erőgép emelése mellett, a kerék kiszerelést segítő, kézzel mozgatható kerekes szerelőkocsival is bővítették a kínálatot. A négy önbeálló keréken guruló kézikocsival nagy, 1150-2150 mm átmérőjű, és maximum 1050 mm szélességű kerekek kiszerelése könnyíthető meg. Speciális görgőkkel van felszerelve, amelyek elősegítik a kerék forgását a tengelyen ki/be szereléskor, és a max. 1500 kg teherbírású kocsi saját hidraulikus emelőjével a kerék a tengelyvégről könnyedén le, illetve ráemelhető. A kiszerelt kereket a kocsival történő mozgatás során, a biztonság érdekében speciális lánccal kell rögzíteni. Ezzel a két egyszerű eszközzel, komolyabb erőfeszítések nélkül, egyszerűen, gyorsan és biztonságosan elvégezhető az erőgép kerekének ki-, illetve beszerelése.

CÍMKÉK pótkocsitraktor