fbpx

OROS SUN+CHOP napraforgó-adapterek – betakarítás és szárzúzás egy menetben

Írta: Farkas Imre - 2020 augusztus 24.

Hazánk mezőgazdaságának az egyik legfontosabb iparnövénye már évtizedek óta a napraforgó. Kedvező éghajlati és termőhelyi adottságainkat, illetve terméseredményeinket tekintve Európa legnagyobb napraforgó-termesztő országai közé tartozunk. Mivel a termény felvásárlási ára már sok éve nem követi az évente emelkedő termesztési költségeket, így a betakarításkor a költségek csökkentése és a veszteségek minimálisra szorítása kiemelten fontos szempont.


A szárzúzóval szerelt 8 soros OROS SUN+CHOP napraforgó-adapter munka közben

HAZAI FEJLESZTÉSŰ, BEVÁLT RÁZÓGYŰJTŐTÁLCÁS KONSTRUKCIÓ

Számos hazai összehasonlító szántóföldi vizsgálat, illetve több évtizedes felhasználói tapasztalat igazolja, hogy a hazai fejlesztésű és gyártású, soros, füles behúzóláncos, rázó-gyűjtőtálcás napraforgó betakarító adapterek – akár 10-12 km/h munkasebesség mellett is – a legminimálisabb veszteséggel dolgoznak. A több mint 50 éves adaptergyártási múlttal büszkélkedő Linamar Hungary Zrt. OROS Divizió OROS SUN napraforgó adapterei, 6; 8; 12 és 16 soros munkaszélességben 56cm, 70cm, illetve 76,2 cm-es sortávolságban állnak a felhasználók rendelkezésére. Adaptálhatók a hazánkban alkalmazott összes kombájntípusra. Az adaptercsalád gyűjtőtálcáinak aljára erősített görgő és a hozzá tartozó görgőpálya garantálja, hogy a tányérból kipergő napraforgószemek a tálcákba hullva, a görgők által keltett rezgés segítségével a középrehordó csigavályúba kerülnek, innen pedig a csiga a ferdefelhordóba továbbítja azokat. A tányérelhullási veszteségeket az ideális oldalmagasítás és hátsó védőháló gátolja meg.


Az OROS SUN napraforgó-adapterek, 6; 8; 12 és 16 soros munkaszélességben állnak a felhasználók rendelkezésére

KÖLTSÉGCSÖKKENTÉS MŰVELETÖSSZEVONÁSSAL

A napraforgó betakarításakor törekedni kell arra, hogy az adapter forgókéses vágószerkezete minél rövidebb szárrésszel vágja le a tányérokat, mert így jobb lesz a magelválasztást követően a termény tisztasága. Nem deszikált állományban azért is fontos, hogy minél kevesebb szárrész kerüljön betakarításra a tányérral, mert ellenkező esetben a nedves, vastag szárdarabok a cséplés alatt a napraforgószemekkel összekeveredve megnövelik annak nedvességtartalmát. Viszont a magasra hagyott napraforgótarló sok súlyos, maradandó sérülést okozhat a kombájnok, illetve a kiszolgálást végző traktorok, szállítóeszközök, de még a tarlóhántást végző erőgépek gumiköpenyeiben. Ugyanígy sérülés kockázatát jelentik a magasan visszamaradt napraforgószárak a betakarítógépek, illetve traktorok alacsonyabban húzódó vezetékei, tömlői számára is. Azért, hogy ilyen károk ne fordulhassanak elő, és a talajelőkészítés műveletét, illetve a szárlebomlást is segítsük, a 6, 8 illetve 12 soros, OROS SUN+CHOP rázó-gyűjtő tálcás, szárzúzós, soros napraforgó-adapterek, soronkénti vágókéspáros, vertikális rotoros szárzúzó berendezéssel rendelkeznek. A kiegészítő szárzúzó a flexibilis felfüggesztésnek köszönhetően jó talajkövetéssel rendelkezik, és mindig garantáltan tartja az optimális, 8 cm-es tarlómagasságot. A száraprító egység távolsága az adaptertől a kombájn fülkéből állítható, így a különböző állományok eltérő magasságához igazított adapterpozíció esetén is tartható az optimális szárcsonkmagasság.


Az OROS SUN+CHOP szárzúzóval szerelt adapter munkája


Az adapter szárzúzóberendezése egyszerű, kompakt, könnyű kialakítású


Az OROS SUN napraforgó- betakarító adapterek – akár 10-12 km/h munkasebesség mellett is – a legminimálisabb veszteséggel dolgoznak

GARANTÁLT TALAJKÖVETÉS, MINDIG ÁLLANDÓ TARLÓMAGASSÁG

A szárzúzó egység helye és felfüggesztése garantálja, hogy a szárzúzó kés csak azután vágja el a szárat, hogy az adapter forgókése leválasztja a napraforgótányért a szárról. A betakarítással egymenetben történő szárzúzással a gépek védelme mellett jelentős költségmegtakarítás érhető el a külön menetben, traktorral + szárzúzógéppel végzett szártépéshez képest. Egyszerű, gondozásmentes mechanikus hajtásának és kis tömegének köszönhetően nagyon minimális, soronként ̃1,34 LE plusz teljesítményt igényel a betakarítógéptől, még 11 km/h maximális munkasebesség mellett is. Egy 6 soros, szárzúzóval szerelt OROS SUN 6R+CHOP 6 soros adapter, mindössze 8 LE-vel igényel több teljesítményt, mint a zúzóegység nélkül szerelt változata. A függőleges tengelyű zúzórotorok keményfémmel felszórt, hosszú élettartamú kései megegyeznek az OROS Cornado kukoricacső-törő adapter százúzókéseivel. Mivel egy alacsony nyomású, nagyméretű kombájngumiköpeny – ha elhasználódott – igen nagy beruházási tétel, így nem mindegy, menynyi az élettartama az abroncsnak. Ha gumihevederes járószerkezettel szerelt kombájnunk van, annak hevederénél szintén fontos ez a szempont. Ha szeretnénk tenni ennek érdekében, akkor érdemes kiegészíteni adapterünket a szárzúzó egységre csatlakoztatható szártőcsonktaposóval. Felfüggesztésük spirálrugós terhelésű, és a talajra gyakorolt nyomását egyszerűen, csavarorsós megoldással állíthatjuk.

Amint az összeállításunkból is kitűnik, a kedvező ár/érték arányú, OROS SUN és szárzúzós kivitelű OROS SUN+CHOP napraforgó betakarító adapterek a minimális veszteséggel történő betakarítás mellett, az egymenetben végzett szárzúzással elérhető műveletösszevonásnak, a kiegészítő zúzóegység alacsony teljesítményigényének, és a munkában résztvevő gépek megóvásának köszönhetően jelentős költséget takarít meg a felhasználó számára. Jelenleg elérhető napraforgó-betakarító adaptereinkről tudjon meg még többet a www.oros.hu weboldalunkon, 24 órás hotline vonalunkon (+36 20 485 6975) vagy országfelelős munkatársunktól.

Héjja Csaba
[email protected]
+36 20 585 9666

NE MARADJON LE SZEZONVÁRÓ AKCIÓNKRÓL SEM!

6 soros OROS SUN+CHOP szárzúzós napraforgó-betakarító adapter most vonzó áron, 5 649 990 Ft+Áfától,

6 soros OROS SUN napraforgó adaptert 3 649 990 Ft+Áfától a készlet erejéig.