fbpx

Okos mezőgazdasági traktorok

Írta: GÉPmax-2020/VI. lapszám cikke - 2021 január 08.

A mezőgazdaság digitalizálása beláthatatlan lehetőségeket biztosít a gépek használata és a termelés gazdaságossága területén. A precíziós mezőgazdaság megvalósításához megfelelő gépekre van szükség. Az új okos traktorok már rendelkeznek több olyan képességgel, amellyel a jövő igényeihez illeszkedni tudnak.

 

OKOS TRAKTOR

Okos traktornak nevezhető az olyan mezőgazdasági erőgép, amely képes a mesterséges intelligencia fogadására és ennek alapján önálló feladatok ellátására. A mesterséges intelligencia nagy adathalmazának (Big Data) tárolását a „felhőben” (szerverekben) végzik. Az intelligens traktor kommunikálni képes a munkagépével, a helymeghatározó (GPS) rendszerekkel, a mezőgazdasági táblán együtt dolgozó többi traktorokkal, önjáró munkagépekkel, repülő drónokkal, a gazdaság irodájában levő emberekkel, a felhőben lévő adatokkal és számítógépes programokkal stb. Az okos traktor létrehozása fokozatos folyamat, amelynek során az egyre kifinomultabb gépek, számítástechnikai programok és technológiák jelennek meg. Azokat a feladatokat, amelyeket ma csak szakképzet emberek tudnak elvégezni, fokozatosan átveszik az intelligens mezőgazdasági gépek. Az okos traktorok már használatban vannak, néhány önkényesen választott traktor típussal kívánjuk bemutatni a jelenlegi helyzetet.

 

quadtrac
Case IH Quadtrac 620 AFS Connect típusjelzésű okos traktor (forrás: http://mediacentre.caseiheurope.com)

 

CASE IH QUADTRAC 620 AFS CONNECT

A Case IH ez év elején bemutatta az új Quadtrac és Steiger AFS Connect sorozatú traktorokat. Ez az új okostraktor-termékcsalád 2021 elején lesz elérhető Európában. A Quadtrac AFS Connect 470 és 620 LE között lesz kapható. Az új jelölésben a szám a motor névleges lóerő-teljesítményét mutatja, az AFS (Advanced Farming System) Connect pedig a valós idejű adat kezelésre utal. A Case IH Quadtrac 620 AFS Connect típusjelzésű 4 gumihevederes, derékcsuklós kormányzású traktor a termékcsalád legerősebb tagja. Az alkalmazott FPT Cursor13 dízelmotor, 12,9 literes, 6 hengeres soros, két turbófeltöltős (inter- és utánhűtéses), 628 LE névleges teljesítményű 2 100 1/min fordulaton, a maximális nyomatéka 2 941 Nm, 1 400 1/min fordulatszám mellett. A kipufogógáz utókezelése csak HI-eSCR2 (DOC és SCR-AdBlue) rend-szerű, amivel a Tier 4F és Stage V környezetvédelmi besorolást teljesíti a motor (2. kép).

 

dízelmotor
FPT Cursor13 dízelmotor HI-eSCR2 rendszerrel (forrás: http://mediacentre.caseiheurope.com)

 

A sebességváltó PowerDrive teljes powershift 16 előre-, 2 hátra-fokozattal rendelkezik, amellyel a legnagyobb haladási sebesség 40 km/h, a TLT hajtás 1 000 1/min fordulatszámú. A traktor fékberendezése nedves tárcsafék ABS működéssel. A traktor 210 bar rendszernyomású hidraulika berendezésének CCLS (változtatható térfogatú, nyomás kompenzált) szivattyúja 159 dm3/min, illetve opcionálisan 216, vagy 428 dm3/min kapacitású. A külső 6 db hidraulikakör elektromos működtetésű csatlakozószeleppel rendelkezik. A szelepek egyszerűen konfigurálhatók a kartámasz elején levő, színnel jelölt kapcsolókhoz. A hátsó függesztőszerkezet emelőképessége 9 070 kg. A traktor legkisebb fordulási sugara 6 m, legnagyobb tömeg 29 030 kg.

 

quadtrac
Quadtrac AFS Connect traktor gumihevederes járószerkezete (forrás: http://mediacentre.caseiheurope.com)

 

Minden Quadtrac AFS Connect traktor járószerkezete négy pozitív hajtású gumihevederes járószerkezettel rendelkezik, amelyek egyenletesen osztják el a gép tömegét a talajon.

A Quadtrac 620 AFS Connect traktor új klimatizált vezetőfülkéjének felfüggesztése rugózott. A 6,3 m2 üveg felületű fülkéből a körkörös kilátás biztosított. Az állítható kormányhelyzet, a rugózott, elforgatható vezetőülés és az újonnan tervezett multicontroller kartámasz maximális kényelmet biztosít a vezető számára. A kormánykerék alatti kijelzőműszerek megszűntek, helyette a jobboldali, „A” oszlopra került a motor és a traktor üzemének legfontosabb adatait ismertető kijelző. A kényelem mellett a fülkében a legújabb telematikai alkalmazásokkal együtt dolgozhat a vezető.

 

case ih
Kilátás a Case IH Quadtrac traktor vezetőfülkéjéből (forrás: http://mediacentre.caseiheurope.com)

 

A Quadtrac okos traktor az AFS Connect segítségével kapcsolódhat az innovatív mezőgazdasági üzemhez, akár mobileszközzel is. Most már a traktorkezelő nemcsak a traktor és a munkagép adatait kezelheti, hanem kétirányú adatátvitelt is megvalósíthat más gépek, valamint a gazdaság irodájával, szerviz műhelyével, a „felhőn” keresztül bárkivel, aki a rendszerben van és az adatokhoz hozzáférési engedéllyel rendelkezik. A Quadtrac 620 vezetője a képernyőjén ugyanazt láthatja, mint a diszpécsere. A Case IH három új digitális rendszerkomponenst alkalmaz, az AFS Pro 1200 érintőképernyős monitort (a kijelző párosítható egy mobiltelefonnal is), az AFS Vision Pro operációs rendszert és az AFS Vector Pro jelvevő egységet. Az AFS Pro 1200 vezérlőközponttal zökkenőmentesen figyelheti és vezérelheti a gép legfontosabb funkcióit a traktoros. A monitoron hat képernyőtartalom és a traktor elején-hátulján lévő 4-4 kamera képe váltogatva jeleníthető meg.

Az AFS Vision Pro operációs rendszerrel okos telefon/tablet segítségével akár a tábla szélén tartózkodó személy is kommunikálhat a traktorossal, a traktorral és munkagépekkel.

 

afs connect
Iroda és a traktoros kapcsolata AFS Connect segítségével (forrás: www.caseih.com)

 

A fülkén belül tetszés szerint az érintőképernyőn vagy a kartámasz forgatható gombjával lehet a gépek beállítását elvégezni. A különböző gyártók gépei között illetve programok között az adatok megosztását DataConnect és Agrirouter adatcsere-platformok segítik. Az AFS Vector Pro vevő egyszerűsíti az irányítási korrekciós lehetőségeket, az alaptól (WAAS és AFS 1) a közepesig (AFS 2) a magas (RTK és AFS RTK +) pontosságig. A Case új traktor típusai természetesen rendelkeznek a már szokásos automatikus, vezetést segítő rendszerekkel is, például automatikus kormányzás, táblavégi forduló irányítás stb.

 

afs vision
Kommunikálás az AFS Vision Pro segítségével (forrás: http://mediacentre.caseiheurope.com)

 

JOHN DEERE 6250R

A John Deere az elmúlt néhány év során az egyik legnépszerűbb 6R traktor családot is frissítette. Az új okos John Deere 6250R négykerék hajtású traktor, a család legerősebb tagja (7. kép). A traktor PowerTech PSS típusjelzésű 6,8 liter hengertérfogatú, 6 hengeres soros, dízelmotorjának névleges teljesítménye 184 kW (250 LE), 2 400 1/min fordulatszámon, maximális nyomatéka 1 026 Nm, 1 600 1/min fordulatszámon.

A motor két turbófeltöltővel rendelkezik, az első alacsony nyomású, fix geometriájú, a második nagy nyomású VGT vagy WGT szabályozású. Az összesűrített levegő visszahűtése levegő-levegő rendszerű. A kipufogógáz-utókezelő berendezés hűtött kipufogógáz-visszavezetéssel (EGR), dízeloxidációs katalizátorral (DOC), dízelrészecske-szűrővel (DPF) és szelektív katalitikus reduktorral (SCR+AdBlue) rendelkezik, amelyekkel a motor teljesíti a Tier 4F és a Stage V emissziós előírásokat.

 

John Deere
John Deere 6250R okos traktor munka közben (forrás: www.deere.com)

 

A traktor lényegében fokozatmentes váltóművel „AutoPowr/IVT” vagy újabban DirectDrive sebességváltóval rendelhető, amellyel a haladási sebesség 0,05-40 (50) km/h között változtatható. A hátsó TLT fordulatszáma 540/540E/1000 vagy 540/1000/1000E értékű. A John Deere 6R traktorok első tengelye rugózott, TLS Plus kivitelű. A traktor fejlett, zárt rendszerű nyomás- és áramlásszabályozott hidraulikarendszere 200 bar maximális nyomású, a szivattyú 114 dm3/min, vagy 155 dm3/min kapacitású. A kihelyezett szelektív szabályozású hidraulikacsatlakozók száma hátul 6 db, középen 3 db. A hárompont-függesztőszerkezet emelőképessége hátul 10 400 kg, elöl 5 300 kg. A traktor tömege 9 300 kg, megengedett legnagyobb tömeg 15 000 kg lehet.

 

powertech
PowerTech PSS 6,8 literes, 6 hengeres, 250 lóerős dízelmotor (forrás: www.deere.com)

 

A kényelmes klimatizált vezetőfülkéből kitűnő a kilátás. A rugózott ülés mellett található kartámaszban vadonatúj CommandPRO joystick van beépítve a traktor és a munkagép működtetésére.

A traktor fejlett automata megoldásai segítik a kezelőt abban, hogy gyorsabban, pontosabban végezhesse munkáját. Az új StarFire 6000 antenna használatával három pontossági szint közül is lehet választani. A navigációs technológia segítségével a kezelő követheti a GreenStar Lightbar jelzéseit a kormánykerékkel, vagy használhatja a beépített automata kormányzást a pontos nyomkövetés érdekében.

 

john deere traktor
John Deere 6250R traktor vezetőfülkéjének belseje (forrás: www.deere.com)

 

A szántóvégi fordulók teljesen automatizáltak az iTEC segítségével, és egyszerűen beállíthatók a GreenStar 3 CommandCenter-en keresztül. A beépített CommandCenter monitoron vagy az opcióként választható GreenStar 2630-as monitoron jeleníthetők meg a traktorra és a használatban levő minden kompatibilis munkaeszközre vonatkozó menürendszerek. A John Deere kommunikációs rendszerén keresztül a 6250R okos traktor számos kommunikációs feladatott tud ellátni.

 

CommandPRO
John Deere 6250R traktor új CommandPRO joystick elhelyezése (forrás: www.agriland.ie)

 

JDLink Connect vezeték nélküli rendszer adatátvitelt létesít a (John Deere Operations Center) üzemeltetési központ és a traktoros gépcsoport között. Segítségével értékes üzemeltetési adatokat, információkat lehet továbbítani mind két irányba. A kapcsolat John Deere MyOperations App segítségével mobil okos telefonnal is megvalósítható. John Deere Connected Support– Expert Alert meghibásodásjelző eszközrendszerrel a JDLink távoli gépfelügyeletet biztosít, amely elemzi az elérhető gépi adatokat, optimalizált algoritmusok segítségével kiértékeli azokat és jelzi – a traktoros meg a gép tulajdonosa felé – az esetleges eltéréseket. A traktoros megpróbálhatja a hibát elhárítani, vagy ha ez nem sikerül, visszajelzést küld a központba, ahol döntés születik a feladat elvégzéséről.

 

myoperations app
Kommunikálás mobil telefonnal MyOperations App segítségével (forrás: www.deere.com)

 

MASSEY FERGUSON 8S.265

A Massey Ferguson ez év júliusában először online mutatta be új, négykerékhajtású, univerzális traktorsorozatát.

Az új MF 8S sorozat tagjai MF 8S.205; MF 8S.225; MF 8S.245 és MF 8S.265. A jelölésben a „8” a sorozatot, az „S” a specifikációs szintet, az utolsó három számjegy pedig lóerőben a motor maximális teljesítményét jelöli, minden modellnél hozzá adódhat extra 20 LE, a Motor Power Management (EPM) hatására. A traktorok Exclusive vagy Efficient felszereltséggel rendelhetők.

 

massey ferguson
Massey Ferguson 8S.265 okos traktor munka közben (forrás: www.masseyferguson.com)

 

Az új MF 8S sorozat tagjai okos traktorok, mert rendelkeznek az okos gazdálkodás (smart farming) és a hálózati üzemeltetés (connectivity) lehetőségével, az MF Connect Telemetry és az új MyMF Customer Portal (ország függő) szolgáltatásokon keresztül. A traktor vezérlését a digitális MF vDisplay műszerfal, a Datatronic 5 terminál és az új MultiPad joystick rendszer segíti (14. kép). A traktorok rendelkeznek ISOBUS rendszerrel, GPS, RTK vevőkkel, opcióként Fieldstar 5 terminállal, amellyel az MF Technologies elemei (MF Guide, MF Section és Rate Control) használhatók. A Massey Ferguson 8S.265 traktor a sorozat legerősebb tagja, amelynek AGCO Power 6 hengeres, 7,4 literes, turbós, Stage V, dízelmotorja 265+20 LE teljesítményű 1850 1/min fordulaton, és maximális nyomatéka 1200 Nm 1000-1500 1/min fordulatszám tartományban. A traktor jelenleg nagyon jó hatásfokú új Dyna E-Power kettős tengelykapcsolós, vagy a Dyna-7 Semi-Powershift sebességváltóval rendelhető, amelyek 4×7 fokozata manuálisan vagy automatikusan kapcsolható.

 

massey ferguson
Massey Ferguson 8S.265 traktor vezetőfülkéjének belseje (forrás: www.farmmachinerysale.com.au)

 

A TLT hajtás percenkénti fordulatszáma 540, 540E, 1000 és 1000E lehet. A legnagyobb haladási sebesség 40 vagy 50 km/h. A traktor zártrendszerű, erőszabályzós hidraulika-berendezéssel, öt pár külső csatlakozóval rendelkezik. A hátsó hárompontfüggesztő berendezés emelési képessége 10 000 kg, az elsőé 4 800 kg.

Az említett okos traktorokon és kommunikációs megoldáson túl számos más rendszer is működik a gyakorlatban, például a Fendt Connect, a CASE AFS, a New Holland PLM flotta-távfelügyeleti rendszerei stb.

 

massey ferguson
Massey Ferguson 8S.265 traktor új MultiPad kialakítása (forrás: www.farmmachinerysale.com.au)

 

Ha a gazdaság különféle gyártók gépeit használja, akkor a különböző kommunikációs rendszerek miatt nehéz helyzetbe kerülhet. A DKE-Data GmbH & Co. KG német vállalat „Agrirouter” elnevezéssel adatcsere-platformot készít, amely megoldja a mezőgazdaság digitalizálásának ezt a problémáját. Az új program és eszköz lehetővé teszi a gazdák és vállalkozók számára, hogy adatokat cseréljenek a különböző gyártók gépi és mezőgazdasági szoftveralkalmazásai között. A vegyes gépparkkal rendelkező vállalatoknak eddig nem ált rendelkezésére ilyen lehetősége.

 

Dr. Varga Vilmos, SZIE, Gépészmérnöki Kar