fbpx

NTB Nitrogén Tápkultivátor a Hagie-tól

Írta: Szerkesztőség - 2014 október 14.

Ez a tápkultivátor semmilyen más nitrogén-kijuttató adapterhez nem hasonlítható, toronymagasan a többi felett áll” – mondta Doug Bassett, az iowai Clarionban lévő Hagie Északnyugat-Iowa és Dél- Minnesota körzeteinek menedzsere.
Noha már 10 éve a piacon van, Basset szerint a nitrogén tápkultivátor akkor lett a legnépszerűbb, amikor a kukorica és a műtrágya ára emelkedni kezdett.
A cél az, hogy minél lejjebb helyezzük a nitrogént, hogy a talajnedvességet gyorsan elérje, mert így hasznosul a legtöbb hatóanyag. Basset megjegyezte, hogy ez egy nagy 15-25 km/h munkasebességű nitrogén-kijuttató, – gyakorlatilag a csoroszlyák végig a talaj felszínén gördülnek. A csoroszlyák elegendő árkot nyitnak a földben, amibe befecskendezi a folyékony nitrogént, mielőtt az árok újra lezárulna. Az eszköz felszerelhető 76, 51 vagy 55 cm-es sortávra beállítva. „A szűk sorok esetén minden második sorban szerelünk fel csoroszlyákat, ezáltal egy-egy sort kihagyunk, így a kukorica a két oldalról kapja a nitrogént. ”- magyarázta Basset. Ha 51 és 55 cm-es sortávnál minden sorhoz csoroszlyákat szerelnének, az túl nagy plusz súlyt jelentene a gép számára.

Felmerülhet a kérdés: miért szükséges tápkultivátort használunk a folyékony nitrogén kijuttatásához? Egyszerűen azért, mert növényvédelmi szempontból drámai módon megnöveli a kockázatokat, amikor felületre kiszórva, sávosan vagy más módon juttatják ki a nitrogént, mintha talajba fecskendeznék. A karbamid ammónium nitráthoz (34%-os vagy 28%-os) általánosan használt, sor mellé kijuttató megoldások mellett a kijuttatott anyagból sok elpárologhat, amikor felületre szórva alkalmazzák. Ez amiatt lehetséges, mert miközben a karbamid az ammóniát átalakítja, a légkörbe gázokat bocsájt természetes folyamatok segítségével.

Rachel Hagel, a Hagie agronómusa szerint a párolgás sebessége függ a hőmérséklettől, a páratartalomtól, a talaj pH-értékétől és a szél sebességétől. A nitrogénveszteség növekedésével nő a talaj pH-ja és a forró, száraz időjárás egyre inkább gyorsítja a párolgást. Az Ohio State University agronómusai nagyjából napi 3% veszteséget mértek a talaj felszínén.
„Ezért is tartanak az időjárási körülményektől, amikor nitrogénnel dolgoznak. De azt is elismerik, hogy ez a nitrogénkijuttató nagymértékben csökkenti az időjárás okozta kockázatokat” – tette hozzá Basset. A kijuttató mindössze 10 vagy 15 perc alatt eltávolítható, ha visszatérnénk a hagyományos permetezési munkákhoz.

A Hagie STS önjáró permetező gép egyik előnye, hogy ugyanazt a tartályt, szivattyút és szórófejet használhatjuk a hagyományos szántóföldi permetezéshez és a nitrogén kijuttatásához. A tartályok mérete változhat 3800-tól egészen 6000 literig. A nitrogén jellemző alkalmazási aránya 13-tól 30 kg-ig terjed.
„Néhány termelő ezt az eszközt kétszer alkalmazza – először röviddel a vetés után később pedig akkor, amikor a kukorica már mellkasig ér”- magyarázta Basset, aki elmondta azt is, hogy az eszköz jó befektetés lehet azoknál a gazdáknál, akik közül sokan vállalnak bérmunkát. Jobban megfigyelve azonban ezeket a gépeket azok a gazdák veszik, akik megpróbálják a legköltséghatékonyabb módon végezni a növénytermesztést. A párolgási kockázat, a bemosódás és felszívódás miatt a földbe fecskendezett nitrogén sokkal előnyősebb a tápanyaggazdálkodás szempontjából.

http://www.valkon.hu/hirek/valkon-hirek-ntb-nitrogen-tapkultivator-a-hagie-tol/

[wcm-show id=106745]