fbpx

Nobili szár- és nyesedékzúzók

Írta: Szerkesztőség - 2011 december 29.

A Nobili név említésekor ma már mindenkinek a tradicionálisan jó minőségű, megbízható gépek jutnak eszébe. A Nobili gyár története 1945-ig nyúlik vissza, amikor is a gépesítés még gyerekcipőben járt; ekkor Efrem Nobili elképzelései szerint kezdődött a gépgyártás az olaszországi Molinellában.

A gyár ma már a Rossi család tulajdonában van; önállóan fejleszt és gyárt, a világ szinte minden országában jelen van akár saját nevén, vagy más, mindenki által ismert gyártó nevén, mint beszállító. Mario Rossi jelenleg az olasz gépgyártók szövetségének az elnöke.Napjainkban a Nobili a szárzúzókon kívül permetezőket és különböző szállító-, anyagmozgató eszközöket gyárt, közel 100 alkalmazottat foglalkoztat és évi 4-6000 gépet gyárt.

Hazánkban több mint 50 éve van jelen. Korábban a kecskeméti Agroker Kft. forgalmazta – jelentős sikerekkel – a termékeit.A gyártó jelenlegi szárzúzóprogramja a következő családokból épül fel:A TL család egy kifejezetten könnyű munkákra tervezett gépcsalád, elsődlegesen fűfélék finomaprítására szolgál, de kiválóan alkalmas parkosított területek karbantartására is, ezen felül telephelyek körüli rendszeresen karbantartást igénylő területek ápolására. Mérettartománya 120 cm-től 180 cm-ig terjed, kistraktorokkal, udvari rakodókkal üzemeltethető. Kései lehetnek Y-, illetve kanalas kivitelűek, a nagyobb modellek mechanikus vagy hidraulikus oldaleltolással is kérhetőek.

A TRP családba olyan függesztett mulcsozók tartoznak, amelyek felszedik a metszési maradványokat, majd a belső kamrában finomaprítást végezve a keletkezett aprítékot egyenletesen elterítik a földön, illetve pótkocsira, vagy gyűjtő bigbag zsákba rakják. Különösen erős felépítése és kialakítása miatt a TRP ajánlott nyesedékzúzó egyenetlen és köves talajon. A felszerelt kalapács biztosítja a kiváló vágási minőséget, a rotor 2200 1/min lehetővé teszi a magas üzemi sebességet. Az elérhető változatok: a TRP 95-120-145 és 175, a munkaszélesség 956, 1200, 1450 és 1730 mm. Opcionálisan fel lehet szerelni kormányzott hátsó kerekekkel, hengerrel vagy kivehető fenékkel.

A BNE többcélú és erős szárzúzó, amely ideális olyan rétek, parkok, kertek és ültetvények karbantartására, ahol vékony nyesedéket, szőlőhajtásokat és füvek finomaprítását kell elvégezni. Mérettartománya 120 cm-től 210 cm-ig terjed, és a traktor mellső vagy a hátsó hárompont-felfüggesztéshez illeszthető. Az erőátviteléhez szabadonfutó hajtásház áll rendelkezésre. Kései lehetnek Y-, illetve kanalas kések. A modellekhez hidraulikus oldaleltolás is rendelhető.Az SDS család speciális szárzúzót a füves szőlőkhöz és gyümölcsösökhöz ajánljuk.A BNE 150-180-210 SDS-sorozat traktor hárompontos fel-függesztésére szerelt szárzúzó, amely lehetőséget ad, hogy a leaprított fű és a fű közt található vékonyabb ágdarabok nyesedékét az ültetvény sorába terítsük el. A BNE SDS termékcsalád munkaszélessége 150-180-210 cm-es, valamint igény szerint egyetlen spirállal is kérhető, ahol a gép jobb oldalára, illetve kettős spirállal, ahol szimmetrikusan mindkét oldalra lehet teríteni.A spirál sebessége a nyesedék mennyisége és a traktorsebesség függvényében hidraulikusan szabályozható. Kései Y-, vagy kalapácsos kivitelűek. Opcionálisan független hidraulikus rendszerrel is kapható.

A BNU többcélú és erős szárzúzó, amely ideális a gyümölcsösök, szőlők, szalma, répa- és burgonyalevelek, articsóka, kukorica, ananász, fű, stb. zúzásához.A BNU 125-140-160-195 cm típusú szárzúzói a traktor első és hátsó hárompont-felfüggesztésére is adaptálhatóak. A gép fel van szerelve beépített szabadonfutós hajtásházzal. Kérésre csúszótalppal, hengerrel, önbeálló kerekekkel és terelőtoldatokkal lehet felszerelni. A BNU 160 és 195 modellre külön kívánságra hidraulikus oldaleltolás is felszerelhető. Munkaszélessége: 1220-1500-1580-1940 mm.A BNG többcélú és erős mulcher ideális minden mezőgazdasági munka, mint például szalmarend, kukoricatarló, répa- és burgonyalevél, fű, stb. aprításához.

A BNG 230-320 modellek alapban szabadonfutó hajtásházzal rendelkeznek, és lengő Y-késekkel, illetve kalapácsos késsel is kérhetőek. A gépeket opcionálisan terelőlapátokkal, kivehető fém dobfenékkel, csúszótalppal és támkerekekkel is fel lehet szerelni. Munkaszélességük: 2300-3200 mm.Az RM többcélú és erős mulcher alkalmas gyümölcsösök és szőlőültetvények sorainak, illetve az összes szántóföldi növénykultúra aprítására. A nagyméretű dupla spirálban Y-kés-nagy teljesítményű zúzására. A nagy méretű, dupla spirálba Y-késsel szerelt rotor biztosítja az egyenletes aprítást, így kisebb az energiafelhasználás és hosszabb az élettartama. Opcionálisan görgős kivehető fenékkel, csúszótalpakkal, támkerekekkel, hosszában szállítással is és hidraulikus eltolással is rendelhető.

Az RM-sorozat hajtóműve beépített túlterhelés elleni kuplunggal van ellátva. Kapható modellek: RM 120-400. Munkaszélesség: 1170-4000 mm. Az RM-P 480 és 610 változatok ideálisak növényi maradék, kukorica, szalma és egyéb szármaradványok nagy teljesítményű zúzására. A nagy méretű, dupla spirálba Y-késsel szerelt rotor biztosítja az egyenletes aprítást, így kisebb az energiafelhasználás és hosszabb az élettartam. Opcionálisan görgős kivehető fenékkel, csúszótalpakkal, támkerekekkel, hosszában szállítással is megvásárolható.

Az RMP-sorozat két összekapcsolt RM szárzúzót tartalmaz, egymás mellett elhelyezve. A közúti közlekedés és a könnyebb szállíthatóság miatt az eszközt hidraulikával össze lehet csukni közúti méretre. Kétféle modell található a kínálatban, a munkaszélesség 4817 és 6077 mm.Hernek ZoltánOdisys Kft[m3 id="megjelent-gm" ev="2011" ho="09" honev="szeptemberi"]>