fbpx

Nem kell útvonal engedély!

Írta: Szerkesztőség - 2011 július 26.

A 2011. július 25. naptól hatályos rendeletmódosítás szerint megszűnt a túlméretés mezőgazdasági erő és munkagépek útvonalengedély kötelezettsége.

Sok gazdálkodó és gépüzemeltető szembesült az elmúlt néhány évben azzal, hogy a rendőri közúti ellenőrzések során, előtérbe került a mezőgazdasági erő és munkagépek szélességi méreteinek vizsgálata. Amennyiben a gazdálkodó gépe szélesebb volt a 2,55 illetve az idén év elején életbe lépett 3 méter megengedett szélességtől, és ez a közúti ellenőrzés során kiderült, úgy érvényes útvonalengedély hiányában tetemes összegre büntették a gép üzemeltetőjét.

Ha a törvénytisztelő gazdálkodó nem akarta újból felesleges kiadásnak kitenni magát, és megigényelte az útvonal engedélyt, akkor annak igénylése a hatályos jogszabályok szerint több tucat okirat bemutatása és érvényessége esetén járt sikerrel, természetesen akkor, ha az útvonal engedély igénylés illetékét is megfizette.

Ennek mostantól vége. A múlt héten megjelent jogszabályváltozást a Vidékfejlesztési Minisztérium kezdeményezte az illetékes tárcáknál, és meghallgatásra került a kérelem.
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) rendeletmódosításával eltörölték a napszakkorlátozást is. Egyszerűsödtek a felvezető, kísérőjármű használatának kötelezettségei is. A Belügyminisztérium (BM) módosította a KRESZ-t is annak érdekében, hogy bizonyos behajtást tiltótáblák ne vonatkozzanak a túlméretes mezőgazdasági járművekre.

Viszont vannak előírások, amikre most már még fokozottabban oda kell figyelni a különböző traktorok és önjáró gépek vonulásakor. A jó láthatóság és a biztonságos közlekedés érdekében kötelező lesz a sárga villogó fény, valamint a piros-fehér fényvisszaverő tábla és a jármű legszélesebb pontjain elhelyezett jelzőfény használata azokon a gépeken, amelyek hatályos megengedett szélességi és hosszúsági értékeket túllépik.
Tévhit, az hogy a figyelmeztető sárga villogó jelzés felszerelése és használata engedély köteles.

Már

2007 óta, külön engedély nélkül felszerelhetők és használhatók, a sárga villogó figyelmeztető lámpák a lassú járműveken, a mezőgazdasági erőgépeken illetve az önjáró mezőgazdasági munkagépeken. A fentebb említett rendelet módosítás, pedig immáron kötelezővé is teszik meglétüket és használatukat amennyiben túllépjük valamilyen erő illetve munkagépünkkel a megengedett szélességet.

A rendelet arra is kitér, hogy abban az esetben, ha gépünk szélessége meghaladja 4,5 métert, kötelező a felvezető, kísérő jármű alkalmazása a vonuláskor és ilyenkor természetesen a felvezető jármű is külön engedély nélkül használhat figyelmeztető sárga villogó jelzést.
Kérünk mindenkit, hogy a rendeletmódosítás szabályait és rendelkezéseit figyelmesen olvassa el és tartsa be, így ügyelve a biztonságos közlekedésre.

A rendeletmódosítás teljes szövege PDF formátumban

 
CÍMKÉK