fbpx

Nagyszerű fejlesztések, gépek kaptak hazai elismerést

Írta: Szerkesztőség - 2020 január 20.

Lezárult a 2020. évi AGROmashEXPO, AgrárgépShow Termékfejlesztési díj pályázatainak bírálata. Az idei évben is Hazai és Nemzetközi díjakra lehetett nevezni, gépesítés, input/szolgáltatás és digitalizáció kategóriákban. Örömmel számolhatunk be róla, hogy a 36 pályázó cég közül 13-an, Hazai díjra pályáztak, 8-an a Digitalizáció kategóriájában.

A zsűri tapasztalt, a mezőgazdaságot és a technológiákat jól ismerő szakemberekből áll; akik gyakorló gazdálkodók, kisebb és nagyobb gazdaságok vezetői, tulajdonosai, felsőoktatási intézmények elismert oktatói, irányítói, szakmai szervezetek, mint a GOSZ, MEGOSZ, NAIK, NAK tagjai, szakújságírók, műszaki szaktekintélyek. Döntésük alapján 3 pályázó nyert nagydíjat, 9 résztvevő különdíjat kapott és 18-an prémium oklevélben részesültek.

Következzenek a nagydíjasok Hazai Termékfejlesztési díj – Digitalizáció kategóriában!

BPW Hungária Kft. – BPW AGRO Hub – dinamikus tömegbecslő rendszer

Teljes átláthatóság a BPW AGRO Hub mérlegelő rendszerrel történő szállítás, rakodás, szórás, etetés és mérlegelés során.

• Futóműre szerelt digitális mérlegelő rendszer a mezőgazdaság számára.

• A rendszer precíz mérlegelést végez, még akkor is, ha a járművel nehéz terepviszonyok között közlekednek.

• Sokoldalú alkalmazási lehetőségek – a szóróeszköztől a takarmánykeverő kocsiig bezárólag.

A beszállítók és a gazdálkodók mostantól folyamatosan nyomon követhetik a pótkocsik összsúlyát és hasznos terhelését – akár menet közbeni is:

A futóműre szerelt AGRO Hub mérőrendszer, amelyet a BPW az AGROmashEXPO kiállításon (A csarnok, 110A stand) mutat be, méri a szóróeszközök, valamint a töltő- és takarmánykeverő kocsik terhelését.

Ennek a rendszernek a használatával a szállítást végző pótkocsik megtakaríthatják a hídmérleghez és a rakodóudvari mérleghez vezető utat. A rendszer által mért adatok ISOBUS terminálon, vagy – Bluetooth kapcsolattal – telefonos applikáción keresztül elérhetők.

Nemzetközi Termékfejlesztési díj – Gépesítés kategóriában

Axiál Kft. – Hatodik generációs Fendt 900 Vario, traktor széria

Ready for more

Az Agritechnika kiállításon bemutatott és az év traktorává választott Fendt 900 Vario széria immár Magyarországon is elérhető.

A gyár bízik e traktor megbízhatóságában és sikerében nem csak a beépített alacsony fordulatszámon üzemelő MAN motor és a korábban Agritechnica ezüstérmes – és a Fendt 1000-es szériában kitűnően vizsgázó – VarioDrive hajtáslánc miatt, hanem olyan gyári opciók miatt is mint a talajtaposást csökkentő VarioGrip abroncsnyomás szabályzó rendszer vagy az irodával szinte on-line „kommunikáló” Fendt Connect rendszer miatt is.

A gyár eme magabiztosságát jelzi, hogy akár 8 év/8000 üzemóra kiterjesztett garanciát is kínál e szériához, ha arra az üzemeltető igényt tart. Akinek mindez nem lenne elég az választhat a vezetőfülkébe 4.1 hangrendszert mélynyomókkal vagy kézmosó tartályt ill. szerszámosláda tartót.

Az automata kormányzás immár alapfelszereltségnek számít e szériánál, de e rendszer is bővíthető AutoTI-nel, Section Controllal, VRC-vel, kontur asszisztenssel.

KITE Zrt. – John Deere 8R sorozatú traktorok

A John Deere 8R-es traktorcsalád megjelenése óta az egyik legsikeresebb szántóföldi traktor a magyar piacon. Az új portfólióban 280-410 LE közötti névleges teljesítménnyel rendelkező modellek érhetők el. Mindegyik típus az IPM-nek köszönhetően terheléstől függően extra LE-vel rendelkezik. Típustól függően Powershift, e23, AUTOPWR váltóval érhetők el a modellek.

A megújult fülke, a perforált bőrülés masszás funkcióval, oldal- és combtámasszal, pneumatikus deréktámasszal, ülésfűtéssel még nagyobb kényelmet biztosít a kezelőnek. Az erőgépek kimagasló ereje egyszerűen és könnyen kezelhető az új CommandPRO vezérlőkarral, amelyen 11 programozható nyomógomb található.

A különböző innovatív funkcióknak és alkalmazásoknak /automata kormányzás, automata táblavégi forduló Expert Alert meghibásodás-előrejelzés, JDLink távfelügyeleti rendszer, +-2 cm jelpontosság, traktor-munkagép automatizálás/ köszönhetően a traktor kimagasló hozzáadott értékekkel járul hozzá a precíziós gazdálkodáshoz.

Az új traktorok 2020-tól előrendelhetőek Magyarország egyetlen hivatalos új John Deere gépforgalmazójától, a KITE Zrt.-től.

Íme, különdíjasok! Hazai Termékfejlesztési díj – Digitalizáció kategóriában

Metripond-M93 Kft. – METRI-SELF93 hídmérleg automatizáló rendszer

2018-ban fontosnak láttuk, hogy a munkaerő hiányos piaci helyzetre való tekintettel megoldást fejlesszünk ki ügyfeleink, leendő ügyfeleink számára. A megoldást az automata, kezelő nélküli mérlegelésben láttuk.

Az elkészült fejlesztésnek köszönhetően a METRI-SELF93 hídmérleg automatizáló rendszerrel a kamionok, tehergépjárművek mérlegelése kezelő személyzet nélkül elvégezhető, ezáltal éves szinten több millió forint bérköltség megtakarítható. A másik nagy előnye a rendszernek, hogy lehetővé teszi a bérmérési szolgáltatást, amely által bevételt és profitot lehet realizálni. A rendszer meglévő hídmérlegekhez is telepíthető és teljes mértékben az ügyfél igényeihez igazítható. A mérlegre való felhajtást és a mérés végén a lehajtást sorompó szabályozza. A mérlegen való megfelelő megállást helyzetérzékelő infrák által vezérelt visszajelző lámpa biztosítja, mely jelez, ha előre vagy hátra kell gurulnia a szerelvénynek a helyes mérlegeléshez. A rendszámokat a rendszámfelismerő kamerák automatikusan olvassák be. Az általunk fejlesztett rendszer teljesen egyedülálló a piacon és nagyban segíti a mérleg biztonságos és gazdaságos üzemeltetését.

Hazai Termékfejlesztési díj – Gépesítés kategóriában

Farmgép Kft. – KERTITOX PreBIKE – Permetezőgép növényvédelmi kísérletekhez

A biológiai hatékonysági kísérletek megbízhatóságának és összehasonlíthatóságának alapja a nagymértékű precizitás a kísérlet végrehajtásának egésze során. Ezen precizitás elengedhetetlen feltétele, hogy a vizsgált készítmény optimális mennyiségben, a lehető legjobb eloszlásban, a megfelelő helyre és megfelelő időben kerüljön.

A kísérletek beállítása során mindezt az üzemi méreteknél jóval kisebb területen 1,5 – 3,0 méter szélességű, 8-10 m hosszúságú kisparcellákon kell megvalósítanunk.

A kísérleti eredmények értékelése, és a kapott eredmények értelemzése miatt különösen nagy hangsúlyt kapott a kijuttatás reprodukálhatósága. A gép a kísérleti készítmények kijuttatása során nagy mennyiségű adatot gyűjt (nyomás, kijuttatott mennyiség, haladási sebesség, folyamatos pozíció… stb.) a lehető legrészletesebb térbeli és időbeli felbontásban, amely nagy segítség a kísérleti eredmények utólagos értelmezésében, és hatékonyan támogatja az ide vonatkozó minőségirányítási rendszereket is.

Fliegl Abda Kft. – Fliegl ULW 40 Vario hevederes átrakókocsi

A Fliegl gumihevederes ULW 40 VARIO átrakókocsija ideális szállítóeszköz a gazdaságos és talajkímélő betakarításhoz.

Az elveszett idő nagy része állásidő, a megtelt kombájn miatt. VARIO átrakókocsi segítségével sikerült optimalizálni a betakarítási rendszert és jobban kihasználni a kombájnt. A betakarítás hatékonyságát 30%-kal növeli az átrakókocsi használata.

A talajnyomás további csökkentése érdekében, a Fliegl most egy gumihevederes változatot kínál. Az egyedülálló kialakításnak köszönhetően, 24 kiegyenlítő görgővel, a lehető legjobb talajkövetést nyújtja. 800 mm a hevederszélesség, magassága 1 050 mm, hossza 3 800 mm, ez pozitív hatással van a talaj szerkezetére. Ez a konstrukció jelentősen növeli a felfekvő felületet és ezzel egyidejűleg csökkenti az üzemanyag fogyasztást, mivel alacsonyabb gördülési ellenállást eredményez. A beépített nagy pontosságú mérő rendszer lejtős területen is digitális információt nyújt a kocsi terheléséről, üzemállapotáról.

Nemzetközi Termékfejlesztési díj – Gépesítés kategóriában

Axiál Kft. – CLAAS APS SYNFLOW WALKER cséplőszerkezet

Az APS SYNFLOW WALKER cséplőszerkezettel a LEXION 6000 és 5000 sorozatok új mércét állítanak a szalmarázóládás kombájnok cséplési és leválasztási teljesítménye terén.

A teljesen új cséplőszerkezet tartalmaz egy 450 milliméter átmérőjű gyorsítódobot, egy tíz verőléces, 755 milliméter átmérőjű cséplődobot és egy 600 milliméter átmérőjű kiegészítő leválasztódobot az utóverő dob előtt. A cséplőszerkezet szélessége a 6000-es modelleknél 1700 mm, az 5000-es modelleknél 1420 mm. A nagyobb dobátmérők kisebb átfogási szögeket eredményeznek, 132° a cséplődobnál, illetve 116° a leválasztódobnál. Ez, a szinkronizált dobfordulatszámokkal együtt, egyenes vonalú, terményt kímélő és üzemanyag-takarékos terményáramot tesz lehetővé. A tényleges leválasztófelület 3,18, illetve 2,66 m2.

Minden terményfajtához és bármely betakarítási körülményhez történő gyors alkalmazkodást az biztosítja, hogy a dobok alatti cséplő- illetve leválasztó kosarakat párhuzamosan és hidraulikusan lehet a CEBIS-ben állítani. Túlterhelés elleni védelem védi a rendszert az eltömődésektől.

A cséplőkosár előtt egy hatásnövelő dörzslécet lehet a terményáramba behajtani. Ezzel a cséplés agresszivitását nagyon finoman szabályozhatjuk, például a toklászos árpa hatékony cséplésénél.

A dörzsléc, mint ahogy a cséplőszerkezet minden más paraméterének vezérlése is, a CEMOS AUTOMATIC-ba van integrálva. Oldalról a cséplőkosár is hozzáférhető, így a cseréje egyszerűen elvégezhető. A percenként 160 és 920 közötti dobfordulattal az APS SYNFLOW WALKER minden csépelhető terményhez alkalmas

Axiál Kft. – Horsch RowControl elosztó torony- gabonavetőgépekhez

Mostantól elérhető a SectionControl elosztótorony RowControl soronkénti elzárással az univerzális vetéstechnikai eszközökhöz, mint a Pronto vagy az Express család. Mostantól az átfedések és az ablakos vetés már a múlté.

Ezzel vetőmagot, műtrágyát és mikrogranulátumot lehet megtakarítani. A sávok pontosan, átfedések nélkül vethetők, így magas állománysűrűség érhető el. A sorelzárás minden sorban bekapcsolható, ezért a nyomtávolságok és -szélességek minden kombinációja alkalmazható.

A HORSCH RowControl elosztótorony a kifinomult vetőmag- és légáramának köszönhetően képes az egyes sorokat elzárni anélkül, hogy a gép kereszt irányú súlyelosztását befolyásolná.

Fliegl Abda Kft. – Fliegl SKATE 2.0 csúszócsoroszlyás kijuttató

A három éve bevezetett Fliegl SKATE csúszócsoroszlyás hígtrágya kijuttató továbbfejlesztése a SKATE 2.0. Változások: munkahelyzetbe szétnyitási sebesség egyharmadával lerövidült.

Egyszerűbb munkaszélesség állítás. A SKATE 2.0-nál a munkagerenda mindkét végén 1,5 méter mechanikusan összehajtható. Nagyon könnyen változtathatjuk a munkaszélességet pl.: 15 m-ről 12 m-re, illetve vissza. Ez lehetővé teszi a kétféle művelőút-szélességhez való gyors alkalmazkodást.

A SKATE 2.0-ba építhető a „Flex Flow”, ami a kijuttatandó mennyiség beállítását a csigás elosztó szabályozásával teszi lehetővé. Két egymásra-egymásba helyezett csiga félvályú egymáshoz képest mozgatva a kifolyó keresztmetszet, ezáltal az átfolyó mennyiség megváltozik, nem a haladási sebességgel kell szabályozni a ha/m3 értéket. Minden táplálási rendszerhez jó (vákuumkompresszor, excentercsigás, centrifugálszivattyús). Vinaszhoz is alkalmas.

A Fliegl SKATE 2.0-val fordulóknál a csúszócsoroszlyák kiemelési magassága beállítható és elmenthető, időt takarítva meg.

Magtár Kft. – STEYR 4130 EXPERT CVT traktor

Az új STEYR arculatnak megfelelő külsejével az Expert CVT azokat a felhasználókat célozza meg, akiknek kompakt méretben van szüksége nagy teljesítményre és kimagasló kényelemre.

Az immár STAGE V emissziós normát teljesítő kipufogógáz kezelő rendszer minden komponense egyetlen egységbe építve került motorháztető alá, kompakt megjelenést kölcsönözve. A STEYR immár a 100 LE-s kategóriában is elérhetővé tette az 1999-ben bemutatott CVT hajtóművet. A hajtómű fokozatmentesen jutunk el a maximális 40 km/h sebességig, melyet csökkentett motorfordulaton teljesít a traktor, kiváló fogyasztási adatokat eredményezve.

Nagy igénybevétel esetén az S-ControlTM CVT hajtómű az S-TRONIC motor-hajtómű vezérlő rendszer segítségével gyorsan megtalálja a megfelelő áttételt a zavartalan teljesítmény átvitelhez és a maximális nyomatékhoz.

Új fejlesztésű elektronikus vezérlő felel a teljes hajtómű üzemeltetéséért, mellyel nem csak a reakció lesz gyorsabb, de a motor hatékonysága is javul minden fordulatszámon.

A nagy méretű és tágas fülke négy-oszlopos tervezésű, mely a legjobb kezelői környezetet biztosítja ebben a kategóriában. Újdonság ennél a szériánál az alacsonytetős Panoráma fülke, mely nagy méretű tetőablakkal és vékony illesztősínnel még jobb kilátást biztosít, mely különösen előnyös homlokrakodós munkák során.

A nagyobb STEYR traktorokban is megtalálható Multicontroller kartámasz mellett kizárólag az Expert CVT számára elérhető a teljesen új fejlesztésű Multicontroller II kartámasz.

Az új kezelő-központ programozható funkció gombjaival az Expert CVT kezelése az aktuális munkafolyamatoknak megfelelően testre szabható.

Starcz Kft. – DAMMANN DT3500 H S5 DTPA 10036 DAS önjáró szántóföldi permetező

Starcz Kft. a Dammann GmbH magyarországi képviselője adta be a pályázatot az újfejlesztésű Dammann DT3500 H S5 10.000 literes 36 m DAS kivitelű önjáró permetezőre.

Ezen fejlesztés elődje 2005-ben aranyérmet nyert az Agritechnika kiállításon Hannoverben. Ez a továbbfejlesztett gép a mai környezetvédelmi és precíziós gazdálkodás kívánalmainak megfelel.

A motor Euro V kategóriájú, a gép EcoDrive rendszerrel ellátott, alacsony talajnyomással és nagy területteljesítménnyel tud dolgozni. A gép kezeléséhez elegendő 1 fő és a gép napi teljesítménye akár 360 Ha is lehet.

A gép alkalmas helyspecifikus kijuttatásra, GPS vezérelte fúvókánkénti szakaszolásra, és a kijuttatási térkép alapján való munkavégzésre. Ez a gépcsalád létezik 8.000-10.000-12.000 literes tartályméretben és maximum 42m-es szórókerettel.

A szórókeret szenzorokkal felszerelhető és egyidejűleg felméri és kijuttatja a szükséges mennyiségű differenciált tápanyagot. A Damman gyár ezen gépe a 101. önjáró permetezőgép Magyarországon.

Nemzetközi Termékfejlesztési díj – Input/Szolgáltatás kategóriában

Eurochem Agro Hungary Kft. – ENTEC – prémium stabilizált műtrágyák

Okos megoldás a tápanyag-utánpótlásban – ENTEC®

Az EuroChem a globális piacvezető műtrágyagyártó cégek egyike. A vállalatcsoport vertikuma igazán széles: tevékenysége a bányászattól a műtrágyák gyártásáig, logisztikájáig és értékesítéséig terjed.

Az ENTEC®-műtrágyák ammónium stabilizátort tartalmazó nitrogénes ásványi műtrágyák. A készítmény lelassítja a nitrifikációt és a talajban „stabilizálja” a műtrágya ammónium nitrogénjét. A stabilizált ammónium nitrogén kiegészítéseképpen, az ENTEC® minden esetben tartalmaz a növény tápanyagfelvételét gyorsító nitrát adagot is.

Az ENTEC®-műtrágyák kénes-nitrogén műtrágyák, illetve Nitrophos®/Nitrophos- ka® alapú komplex műtrágyák formájában kaphatók.

Minden ENTEC®-termék kiváló minőségű granulátum, mely garantálja a problémamentes tárolást és a precíz kijuttatást.

Alkalmazása

Az egyedülálló ENTEC® műtrágyák rugalmas, egy menetben történő kijuttatást tesznek lehetővé minden időjárási körülmény alatt (nedves vagy száraz időben egyaránt) fokozva a gazdálkodás hatékonyságát.

Prémium Oklevél

  • AgroTipp No. 1. Kft. – Mazotti C4 növénykímélő rendszer, Mazotti MAF önjáró permetezőkhöz
  • Agrova Kft. – A talajbaktériumok kijuttatásának új dimenziója
  • Amazonen-Werke Kft. – Amazone AmaSelect Row sávos permetezési megoldás
  • Amazonen-Werke Kft. – Amazone Precea szemenkénti vetőgép SmartControl automatikus maglesodró állítása
  • Axiál Kft. – Manitou MLT 733 115 LSU Easy Manager telemetriai rendszerrel
  • Dorker Kft. – Hardi Navigator 4200/24 „i” version
  • Farkas Szerviztechnika Kft. – Farkas Tank System tankolóautomata
  • Güttler Kft. – Güttler ZinkenSaat vetőegység
  • Infracont Műszeripari Kft. – Infracont XGrain infravörös gabonaelemző műszer
  • Karintia Kft. – Szuperkorai szójafajták
  • Karintia Kft. – Maurizio búza
  • KITE Zrt. – Sotrafilm Biolebomló talajtakaró fólia
  • KÜHNE Mg-i Gépgyár Zrt. – U profilos elmunkáló berendezés KÜHNE nehéztárcsákhoz, Típusjel: KNU
  • McHale Hungária Kft. – McHaleV6750 körbálázó
  • Megazet Kft. – Fella Ramos FQ 3670 frontkasza
  • Navik Alfa Kft. – Carraro Compact VLB (Vigneto Largo Bosso) keskeny nyomtávú taktor
  • RS. Ker. és Szolg. Bt. – Szemestermény-szárítók vízelvonási folyamat elemzése, minősítése
  • Walterscheid GmbH – Walterscheid központi zsírzórendszer