Műtrágyázás Horsch szántóföldi kultivátorokkal

Írta: Szerkesztőség - 2016 október 27.

A műtrágya kijuttatását általában műtrágyaszóróval végezzük, és a műtrágyát vagy leszántjuk, vagy szántóföldi kultivátorral, esetleg tárcsával bedolgozzuk a talajba. Kivételt képez, amikor a vetőgéppel a gyökérzónába juttatjuk ki.

A mély műtrágyázás, alapműtrágyázás esetében a műtrágyát a mélyebb rétegekbe helyezzük, mert ide nő a növények gyökere, innen fogják felvenni a terméshez a táplálék nagy részét. A mély műtrágyázással a növények gyökérzetét még irányítani is lehet.

Hogy kerül le a műtrágya a mélyebb rétegekbe?

A legrégibb módszer alapján a föld felszínére kiszórt műtrágyát vagy leszántjuk, vagy kultivátorral dolgozzuk be. Egy másik technológia a sávos StripTill talajművelés, ahol a lazító kapa mögé gyér sorosan, lokalizálva szórjuk a műtrágyát. Aki már próbálta, láthatta az eredményét a depó műtrágyázásnak; ezt a technológiát általában a gyér soros kultúrákban használják.

Egy másik technológia, amit a Horsch fejleszt, a talajműveléssel egybekötött műtrágyázás. A műtrágyát a kultivátor kapái mögött juttatjuk ki, a művelési mélység aljára, vagy sekélyen. Így a műtrágya lokalizálva kerül a talajba, és hosszabb ideig felvehető állapotban marad. Az összes Horsch szántóföldi kultivátort fel tudjuk szerelni műtrágyázó berendezéssel. A Terrano FX kultivátoroknál a Partner FT, 1 600 l-es, nyomott levegős fronttartályt használjuk, a Terrano FM kultivátornál pedig egy 2 800 l-es osztott tartályból adagoljuk a műtrágyát, ebben az esetben akár kétféle műtrágyát is ki tudunk juttatni. A Tigereknél lehet használni a ráépíthető tartályt, vagy a vontatott kivitelű nagy tartályt.

A kapa mögötti kijuttató gyors és könnyű állíthatóságával állítjuk azt, hogy a műtrágya hova, és milyen arányba kerüljön; ezt egy egyszerű kézmozdulattal nagyon gyorsan tudjuk átállítani.

A műtrágyamennyiség szabályzása, hasonlóan a vetőgépekéhez, számítógép vezérléssel történik. Akár GPS-alapon, helyspecifikus kijuttatással is.

A műtrágya depóban való kijuttatása nagyon egyszerű, ezenfelül pedig nagyban megnöveli a hasznosulás hatásfokát. Nem mindegy, hogy a kijuttatott hatóanyag hány százaléka hasznosul.

Válassza a Horsch-technológiát, és legyen még hatékonyabb a növénytermesztés!

szász