fbpx

Leverte a járványt a mezőgazdasági gépek forgalma

Írta: Szerkesztőség - 2020 december 01.

Újabb rekordok után erős fékezés a mezőgéppiacon? – kérdeztük a szakértőkkel együtt még október közepén is. Megkapjuk a választ: ha volt is fékezés, újabb csúcsot érhet el év végére a mezőgazdasági gépek forgalmazása.

 

Betett a járvány, de aztán…

Az év első 9 hónapjában minden korábbinál nagyobb, összesen 138,7 milliárd forintos nagyságrendben vásároltak mezőgazdasági gépeket a gazdák és gazdaságok Magyarországon. (Ez csaknem 5 milliárd forinttal több, mint tavaly őszig.) A 164 mezőgépforgalmazó vállalat adatait összegző kimutatás szerint bár a járvány okozta gyártási-logisztikai problémák, a forintárfolyam betett az első negyedévnek, de aztán gyors forgalomnövekedés bontakozott ki. Ez mind az új gépekre, mind az alkatrészekre igaz. Igaz továbbá az is, hogy mindez a forgalmazói kör további koncentrációjával együtt ment végbe: immár a mezőgépek és eszközök eladásának 72 százalékát 10 cég felügyeli, és a vezető 3 kereskedőé az össz mezőgép-forgalmazás csaknem 60 százaléka.

 

mezőgép-piac
Nagy volt az érdeklődés (Horizont Média/archív)

Ezeket vettük

A legtöbbet idén is erőgépekre költöttünk. Az 1836 új kerekes traktor ugyan elmarad kissé a tavalyitól, de nőtt a gabonakombájn-piac. Általában csökkent a különféle gépek (bálázógépek, rakodók) és munkaeszközök értékesítése (szárzúzók, rézsűkaszák, tárcsás talajművelők és talajmarók, magágykészítők), viszont hengerekből, talajlazítókból és ekékből több talált gazdára az idei év első 9 hónapjában, mint tavaly olyankor. További részleteket a GÉPmax januári számában közlünk!