fbpx

2019: idén is rekordot dönt a gépüzletág

Írta: Kohout Zoltán - 2019 december 06.

Ha darabra kevesebbet is, de minden korábbinál nagyobb értékben vásároltak idén mezőgazdasági gépet az agrárvállalkozások – derül ki a legfrissebb statisztikai adatokból. A számokból ugyanakkor az is kiolvasható, hogy nagy kereskedők tarolják a piacot.

Új plafon 180 milliárdnál?

Töretlenül nő a hazai agrárgéppiac: az eladások már szeptemberre meghaladták az egy évvel korábbi hasonló időszak teljesítményét. A 134 milliárdos (3, negyedévi) eredmény 3%-kal volt magasabb a 2018-asnál. Még gyorsabban, 10%-kal nőtt, és az őszig 43 milliárdos eredményt produkált az alkatrész-értékesítés ugyanebben az időszakban. Az előrejelzések szerint 2019 is rekordév lesz, amennyiben a várhatóan szintén erős év végi vásárlások révén megközelíti a 180 milliárdos nagyságrendet.

A kevesebb is több

A gépmezőnyt idén is a traktorok (2230 darab, 34%) és a gabonakombájnok (220 darab, 13%) húzták. Az erőgépek egyébként összességében 57, az egyéb erőgépek és munkagépeik 43%-ot képviselnek a piac össz forgalmában. Az említettek mellett a kép igen változatos: például nemcsak a csaknem 50 és 30%-kal kevesebb napraforgó- és kukoricaadaptert, 30%-kal kevesebb bálázógépet vettek, de még a legnagyobb darabszámban vásárolt talajművelőgép-vásárlások is 3%-kal elmaradtak a tavalyitól.

Bölcsebb választások

A számokból az is kiderül viszont, hogy egyre inkább nem a pályázati kínálati lehetőségek műszaki irányszabása adja a gazdák-gazdaságok választásait, hanem a valós gépszükséglet. Mindinkább a modernizációs szemlélet alapján választanak gépet-eszközt az agrárvállalkozások, amiben nagy szerepe van az EU-támogatások mellett a kedvező hitel- és lízinglehetőségeknek. Kevésbé egyértelműen pozitív, de tény, hogy erőteljesen koncentrálódik a piac. A végfelhasználói értékesítés bő kétharmadát – a 152 gépkereskedelemmel foglalkozó vállalkozásból – 10 cég teljesítette…

 (forrás: AKI, KSH)

 

 

CÍMKÉK kombájntraktor