fbpx

Megújult zöldtakarmánysor a Vicon palettáján

Írta: Szerkesztőség - 2012 január 27.

Bár még javában benne járunk a télben, gondolataink már elkalandoznak a jövőt illetően, új tervekkel, elgondolásokkal és reménnyel telve várjuk az előttünk álló gazdasági évet. A tavalyi év negatív tapasztalatai, a szinte folyamatos és kiadós esőzések megnehezítették a betakarítási munkálatokat.

„De enni azért mindig kell, és valakinek ezt meg is kell termelni” – mint ahogyan ezt a jelmondatot a Kverneland-csoport is zászlójára tűzte, és soha nem volt még ennek a mondatnak ekkora jelentősége, mint 2010-ben. Ezek kapcsán merülhetett fel sok termelőben a gondolat, hogy ha jobb vagy esetleg nagyobb teljesítményű géppel vágott volna neki a betakarítási munkálatoknak, talán eredményesebb lett volna. Ehhez kíván segítséget nyújtani a Kverneland-csoporthoz tartozó Vicon gépcsalád, megbízható, innovatív zöldtakarmánygépeivel.Az idei évet a Vicon gépcsalád megújulása jellemzi. Teljes mértékben lecserélődtek változó és fixkamrás bálázói, dobos kaszái, valamint teljes bálacsomagoló gépsora. De a már jól ismert rendkezelő és tárcsás fűkasza modelleket is „megcsapta a változás szele”, így ezeknél is új modellek frissítik a palettát.A tárcsáskasza-palettát érintő elsődleges változások a kasza gerendelyekben keresendők, ahol a speciális kialakítású fogaskerekeknek köszönhetően a zajszint jelentős mértékben csökkent a korábbi modellek zajszintjéhez képest. További újításként a hajtáslánc fogaskerekei két ékkel vannak rögzítve a tengelyen, ezzel védve a rendszert a túlterhelés okozta káros hatásoktól. A megnövekedett gerendelytérfogat nagyobb olajmennyiség befogadására képes, ezáltal az üzemi hőmérséklet csökkent. A hatékonyabb olajhűtés és kenés hosszabb élettartamot biztosít a hajtáslánc egészének. A teljesen hegesztett gerendely nagy átlapolásai nagy stabilitást, merevséget biztosítanak a gerendelynek. A gerendely extra lapos ék alakú kialakítása biztos siklást tesz lehetővé bármely talajkörülmény között. A Vicon védjegyévé vált, mindig páros számú háromszög profilú vágótárcsa a három csavart pengével mindig tökéletes vágásképet szavatol.

A tárcsáskasza-kínálat palettáján a már jól ismert CM kasza jelenti az alapot, amely típus 1,65 m-től 2,40 m-ig áll rendelkezésre. A megújult kaszasor következő tagja az Extra 200-as széria. Módosított függesztőszerkezetének és tehermentesítő rugóinak köszönhetően a kasza talajnyomása minimális. Működési szögtartománya ±35º, ami által a kasza tökéletesen dolgozik dombos-völgyes körülmények között. Az Extra 200-as széria két méretben, 2,8 és 3,2 méteres munkaszélességben érhető el. A Vicon Extra 600-s széria ujjas szársértővel ellátott hátsófüggesztésű tárcsáskasza-kínálata 3-féle méretben, 2,4; 2,8 és 3,2 m-es változatban áll rendelkezésre. Mindhárom modell központi gerendely felfogatású. A legnagyobb modell egyedi, „húzott” felfüggesztési rendszere a Vicon Know-how függesztett tárcsás kaszákra adoptált változata, amely rendszert eddig csak és kizárólag vontatott kaszáknál alkalmazták. Ezen modellek további sajátossága az univerzális hajtómű, amellyel a kasza 540-es és 1000-es kardánfordulatról történő üzemeltetésre egyaránt alkalmassá válik, egyéb opció alkalmazása nélkül. További újdonság a változtatható szársértőfordulat, ahol az alap 900-as helyett 600-as fordulattal lehet dolgozni, jelentős üzemanyag-megtakarítás mellett. A hátsó függesztésű kaszák front kaszával történő kombinálása esetén tovább növelhető a traktor kihasználtsága; ehhez ajánlja a Vicon az Extra 628/632 FT 2,8 és 3,2 m munkaszélességű, ujjas szársértővel ellátott frontkaszáját, amelyet az Extra 632 T modellel kombinálva akár 6,2 m munkaszélesség is elérhető.

Az átdolgozott függesztőrendszernek köszönhetően a kasza megengedett legnagyobb keresztirányú dőlésszöge 24º-ra emelkedett. A gép talajkövetése rendkívül rugalmas, lejtőirányban 250 mm, felfelé menetben 450 mm. Ez biztosítja a tökéletes talajkövetést és a nagy munkasebességet egyenetlen földterületeken. A 350 mm-es kiemelési magasság a földvégi fordulóknál és szállításnál egyaránt biztonságos fordulást tesz lehetővé. Az Extra kaszacsalád vontatott tagja a 800-as széria, amely kétféle méretben – 3,2 és 3,5 m –, chevron gumihengeres szársértővel érhető el. A Vicon által alkalmazott húzott konstrukció, a paralelogramma felfüggesztéssel, egyedülálló talajkövetést tesz lehetővé. Kombinálva a 3,2 m széles gumihengeres szársértővel ellátott Vicon Extra 632 T és 632 FT tárcsás fűkasza-kombináció Extra 632FR kaszával, 6,5 m-es munkaszélesség érhető el. Azon gazdálkodók számára, akik területi adottságaik miatt csak korlátozva tudják használni a tárcsás kaszákat, ajánlja a Vicon dobos kaszáit. Kisebb területekre pedig az Expert 117-es és 119-es kétdobos modelleket, két méretben: 1,65 m és 1,9 m munkaszélességben. Klasszikus, ám robosztus kialakítása szélsőséges körülmények között is megállja a helyét, csakúgy, mint a nagyobb gazdaságok számára ajánlott Expert 431 modell, négy azonos méretű dobbal, 3,05 m munkaszélességben. A kaszatest középen történő felfüggesztése páratlan talajkövetést tesz lehetővé.

A dobos frontkaszák függesztőszerkezete 3 dimenziós talajkövetést tesz lehetővé, a függesztőkeretbe integrált hidroakkumulátor védi a kaszát a káros rezgésektől. A dobok elrendezése megegyezik a legnagyobb hátsó függesztésű dobos kaszáéval.Az Expert 427F és 431F modellek 2,65 és 3,05 m munkaszélességben állnak rendelkezésre. A rendszélesség a kasza tetején elhelyezkedő karok elfordításával történik, minimálisan 0,9 m-re illetve 1,1 m-re. A Vicon Fanex rendterítői 4,6 és 13,3 m munkaszélesség között kínálnak munkagépeket. A Fanex rendterítők jellemzője a könnyű, ám robosztus vázkialakítás, a 10 mm-es, Super-C minőségű terítőujjakkal. További egyedülálló jellemzője, hogy a rotorok nem töltenek be teherhordó szerepet, vagyis minden egyes rotor csavarkötéssel van rögzítve a vázszerkezethez. A rotor szórási szöge 3 különböző szögben állítható be a különböző anyagtípusokhoz, hogy a felhasználó mindig a legmegfelelőbb beállítást választhassa. A Vicon Andex rendképzőcsalád 3,2 m-től egészen 15 m-es munkaszélességig kínál munkagépeket, egyrotoros, kétrotoros oldalrendképzős, két- vagy négyrotoros középrendképzős változatban. A nagy átmérőjű olajfürdős vezérlőpálya, a 9, illetve 10 mm-es ujjak, a kiváló anyagminőség mind a hosszú élettartamot szavatolja. A különböző tandem tengelyek és vázkialakítások, mint például a TerraLink Quattro, tökéletes talajkövetést biztosítanak. Az idei évben a palettára kerülő Andex 724-es modell is a fent említett TerraLink Quattro felfüggesztéssel van ellátva, ahol a hordozó vázat és a rotort összekötő vázelem alsó szegmense nyitott, ami flexibilitást ad a vázelemnek. Ez a kialakítás 3-dimenziós talajkövetést tesz lehetővé a rotor számára, és előnye, hogy teljesen karbantartásmentes, hiszen a rendszer nem alkalmaz csuklókat. Az egység tandem tengellyel szerelt, amelynek kerekei közel helyezkednek el a villákhoz, ami tovább növeli a rendszer talajkövetésének precizitását. A rendképző fordulékonyságát fokozza a függesztőszerkezet kialakítása, amely 90º-os fordulást is lehetővé tesz a földvégi fordulóknál, miközben a hordozóváz kormányozható kerekei tovább növelik a gép manőverezhetőségét. A gép munkaszélessége 6,2 és 7,2 m között hidraulikusan állítható.Mészáros RajmundKverneland Group Hungária Kft.www.kvernelandgroup.com[m3 id="megjelent-gm" ev="2011" ho="02" honev="februári"]>