fbpx

Megjelent a JCB 536-70 alacsony kabinos változata

Írta: Szerkesztőség - 2015 szeptember 02.

A rakodás még sosem volt ilyen egyszerű!

Stílusos tervezés, kiváló minőség és alapfelszereltségnek minősülő kiegészítők egész sora jellemzi az oldalmotoros JCB Agri Loadall modelleket. Az idei évtől már hazánkban is elérhető az 536-70 modell alacsony kabinos változata. Lássuk, mire is képes ez az új verzió!

A JCB az új modellnél, de az 531-70, 535-95, 536-60, 541-70 és 550-80 típusoknál is minden központi elemet, a motort, a hajtásláncot, a tengelyeket, a munkahengereket és a fülkét is saját maga gyártja és építi be a gépekbe, garantálva ezzel a tőle már jól megszokott minőséget.

Az 536-70 típust három specifikációs szinten: Agri, Agri Plus és Agri Super változatban kínálja.

Az Agri modell lelkét egy 4 literes, 4 hengeres, 109 LE-s motor adja, ami már a Tier 4i szabályrendszer elvárásainak is megfelel. Az Agri Plus és Agri Super modelleknél már elérhető a 125 LE-s, 4,4 literes erőforrás, de igény szerint akár 145 LE-s, 4,8 literes, Ecomax-motorral is szerelik őket. Az Agri Plus modellek 4 sebességes váltóval rendelkeznek, az Agri Super változat pedig a Torque Lock névre hallgató, 6 sebességes váltóval akár 40 km/h-s végsebességre is képes. Mind a három típus felszereltségében megtalálható a regeneratív hidraulika-rendszer. A gyártó ennek segítségével az elődhöz képest 19%-kal növelte a teljesítményt, és 5%-kal csökkentette a fogyasztást, ugyanis itt a hidraulika-munkahengerek nyomó és visszafolyó csatlakozói össze vannak kötve, így süllyesztésnél nem kell a hidraulikaolajnak az egész rendszerben végighaladnia, hanem közvetlenül visszatér a munkahengerbe. Ezáltal gyorsul a hidraulikakör sebessége, gazdaságosabbá téve így a géppel végzett munkát. A külső munkaeszközök meghajtását pedig a gép programozásában beállítható külső hidraulikakör átfolyásmennyiségének szabályozása segíti, ami így egyetlen gomb lenyomásával kapcsolható.

A gépkezelő munkáját teszi hatékonyabbá a megújult gémrugózási rendszer, az SRS, ami 4 km/h feletti sebességnél automatikusan be-, illetve bizonyos magasság felett kikapcsol, tehát például bálakazlazás közben nem kell kapcsolgatni a rendszert, az önmagától működik.

A mindennapi rakodási feladatokat pedig az ún. rezegtetés könnyíti meg, ami a munkaeszközökbe ragadt termény vagy trágya „kivarázslását” segíti, úgy, hogy érzékeli a joystick mozgatásának intenzitását, és automatikusan rezegteti a munkaeszközt.

Az új, alacsony kabinos változat teljes magassága 2,3 méter. Az oldalra szerelt motor és az alacsony gémelhelyezés kivételesen jó kilátást biztosít körbe a fülkéből, illetve extra stabilitást még magasra emelt teher mellett is. A kezelő tehát ezután végezhet bálamozgatást, dolgozhat ömlesztett anyagban vagy siló anyaggal, a gép mindig rendelkezni fog a szükséges erővel és gyorsasággal, valamint a kellő precizitással és a megfelelő irányíthatósággal.

CÍMKÉK jcb